Dodaj do ulubionych

dżemik z melona

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 09:52
Dżem z melona...czy ktoś robił ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 09:56
      Robila moja kolezanka a ja stalam obok i patrzyla jak robi:-)
      Wziela ogromnego zoltego melona, obrala, wyjela pestki, starla na tartce.
      Wrzucila do gara, dodala jeszcze kilka sztuk moreli, jedno jablko (tez starte),
      sypnale na oko cukru zelujacego i lyzke cynamonu.
      Co jakis czas mieszala i po niedlugije chwili bylo gotowe.
      Jaki zastyglo, bylo przepyszne!
      Tez sie przymierzam do zrobienia.

Mam koncepcje, zeby oprocz cynamonu dodac troche swiezego imbiru i szczypte
      grubo zmielonego czarnego pieprzu.
      • Gość: duśka Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:02
        dzięki Cynamoon. Smakowicie brzmi, ja sie zastanwiam czy dawac jablko, jakos
        mi tam nie pasuje, a melonika chyba pokroje w kosteczkę i tradycyjnie jak
        do dżemików łyżka alkoholu :)
    • Gość: Marghe_72 Re: dżemik z melona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 12:38
      coś niecoś wyszperałam, ale jeszcze nie robiłam.
      Wpisac?
      m.
      • Gość: duśka Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:58
        koniecznie, wpisuj, bo mój melonik czeka w kosteczkach w garnku:)
        • Gość: Marghe_72 Re: dżemik z melona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 17:09
          1kg melona pokroic w kostkę. Przełozyc do garnka i przykryc zimną wodą/
          Zagotowac i gotowac 10 minut. Zmiksowac całosc dodając 700 g cukru, sok i
          skórkę z 1 cytryny i 1 łyzeczkę wanilii w proszku (to włoski przepis). Gotowac
          całosc przez około 50 min na małym ogniu.
          Przełozyc do wysterylizowanych słoiczków, zamknąc.
          Odczekac 1 miesiac przez pozarcem całosci:))
          • Gość: duśka Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 17:56
            dzięki, spróbuję nastepnym razem, uch szcególenie ta wanilia musi być fajna.
            Moj dzisiejszy melonik juz w słoiczkach z cynamonem, imbirem i skórką z
            cytryny, hm ciekawie wygląda, a jak smakuje jutro spawdzę:)
            • Gość: dalila Re: dżemik z melona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:17
              mmmm... z tym imbirem i pieprzem to podawane na cieplo, bedzie pysznym
              czatnejem a nie dzemikiem :D mniaaaam
              • Gość: Marghe_72 Re: dżemik z melona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 19:24
                NA chutney tez mam:
                1,5 kilogramowego melona obrać, wyrzucic pestki, miąższ pokroić
                1 cebule i 3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekac
                Wymieszac, wstawc na 1 h do lodówki
                Przełozyc do garnka, dodac 300 g cukru, szklankę octu, łyzeczkę imbiru suszoneg
                i szczyptę gałki.
                Gotowac 30 min na słabym ogniu. Dodac pokruszoną suszoną papryczkę. Gotowac
                kolejne 30 min.
                Przelac do słoiczków. Odczekac miesiac przed otwarciem i skonsumowaniem:)
                m.
                • Gość: ooooch Re: dżemik z melona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:42
                  mniam
    • karmilla Re: dżemik z melona 17.08.04, 21:28
      to ja bym prosiła o dookreślenie tego melona, bo ich coś jakby trochę jest w
      sprzedaży
      • marghe_72 Re: dżemik z melona 17.08.04, 21:30
        Ja nie pomogę, bo nie sa to moje przepisy :( ino wyszperane.
        Obstawiam pomaranczowego:)
        • karmilla Re: dżemik z melona 18.08.04, 15:01
          aha, to trzeba będzie kupić wszystkie i zrobić ze każdego i ocenić, który
          najlepszy. No, to się można będzie zadynić :-)
          • Gość: Cynamoon Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 19:09
            Ja jadlam z zoltego.
            Ale trudno mi sobie wyobrazic w roli dzemu melona Galia...

I pomerdalo mi sie, kolezanka nie sciarala go na tartce,jak napisalam wyzej a
            pokroila w kostke. Scierala jablko ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka