Gość: duśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 09:52 Dżem z melona...czy ktoś robił ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 09:56 Robila moja kolezanka a ja stalam obok i patrzyla jak robi:-) Wziela ogromnego zoltego melona, obrala, wyjela pestki, starla na tartce. Wrzucila do gara, dodala jeszcze kilka sztuk moreli, jedno jablko (tez starte), sypnale na oko cukru zelujacego i lyzke cynamonu. Co jakis czas mieszala i po niedlugije chwili bylo gotowe. Jaki zastyglo, bylo przepyszne! Tez sie przymierzam do zrobienia. Mam koncepcje, zeby oprocz cynamonu dodac troche swiezego imbiru i szczypte grubo zmielonego czarnego pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duśka Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:02 dzięki Cynamoon. Smakowicie brzmi, ja sie zastanwiam czy dawac jablko, jakos mi tam nie pasuje, a melonika chyba pokroje w kosteczkę i tradycyjnie jak do dżemików łyżka alkoholu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: dżemik z melona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 12:38 coś niecoś wyszperałam, ale jeszcze nie robiłam. Wpisac? m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duśka Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:58 koniecznie, wpisuj, bo mój melonik czeka w kosteczkach w garnku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: dżemik z melona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 17:09 1kg melona pokroic w kostkę. Przełozyc do garnka i przykryc zimną wodą/ Zagotowac i gotowac 10 minut. Zmiksowac całosc dodając 700 g cukru, sok i skórkę z 1 cytryny i 1 łyzeczkę wanilii w proszku (to włoski przepis). Gotowac całosc przez około 50 min na małym ogniu. Przełozyc do wysterylizowanych słoiczków, zamknąc. Odczekac 1 miesiac przez pozarcem całosci:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duśka Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 17:56 dzięki, spróbuję nastepnym razem, uch szcególenie ta wanilia musi być fajna. Moj dzisiejszy melonik juz w słoiczkach z cynamonem, imbirem i skórką z cytryny, hm ciekawie wygląda, a jak smakuje jutro spawdzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalila Re: dżemik z melona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:17 mmmm... z tym imbirem i pieprzem to podawane na cieplo, bedzie pysznym czatnejem a nie dzemikiem :D mniaaaam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: dżemik z melona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 19:24 NA chutney tez mam: 1,5 kilogramowego melona obrać, wyrzucic pestki, miąższ pokroić 1 cebule i 3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekac Wymieszac, wstawc na 1 h do lodówki Przełozyc do garnka, dodac 300 g cukru, szklankę octu, łyzeczkę imbiru suszoneg i szczyptę gałki. Gotowac 30 min na słabym ogniu. Dodac pokruszoną suszoną papryczkę. Gotowac kolejne 30 min. Przelac do słoiczków. Odczekac miesiac przed otwarciem i skonsumowaniem:) m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooooch Re: dżemik z melona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 19:42 mniam Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: dżemik z melona 17.08.04, 21:28 to ja bym prosiła o dookreślenie tego melona, bo ich coś jakby trochę jest w sprzedaży Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dżemik z melona 17.08.04, 21:30 Ja nie pomogę, bo nie sa to moje przepisy :( ino wyszperane. Obstawiam pomaranczowego:) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: dżemik z melona 18.08.04, 15:01 aha, to trzeba będzie kupić wszystkie i zrobić ze każdego i ocenić, który najlepszy. No, to się można będzie zadynić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: dżemik z melona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 19:09 Ja jadlam z zoltego. Ale trudno mi sobie wyobrazic w roli dzemu melona Galia... I pomerdalo mi sie, kolezanka nie sciarala go na tartce,jak napisalam wyzej a pokroila w kostke. Scierala jablko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś