Gość: paula
IP: *.85-237-191.tkchopin.pl
10.03.14, 15:34
Mam dylemat. Do tej pory używałam do przygotowywania(pieczenia), starego piekarnika, w którym termoobieg nie działał, więc zazwyczaj nastawiałam go na grzanie góra i dół. Teraz pzrymierzam się do zakupienia nowego piekarnika elektrycznego, z funkcją separatora, tj. pieczenia w tym samym czasie, na dwóch różnych temp.programach, separator oddziela górę od dołu. tym samym, możliwości są takie, że górna część może piec używając tylko konwekcji, lub grzałka od góry i konwekcja i analogicznie dolna, tylko konwekcja lub konwekcja i grzałka od dołu. Oczywiście można wyjąć separator i uzywać jak normalnego piekarnika. Można też uzywac tylko jedną połowę, wtedy zużywa się mniej prądu. i moje pytanie jest takie, czy grzanie tylko od góry i konwekcja np. nadaje się do pieczenia słodkości? czy raczej mięs?zapiekanek? to samo, grzanie tylko od dolu plus konwekcja. a może można cos upiec tylko samą konwekcją? czy samym tylko grzaniem od góry lub od dołu? czy są jakieś odgórne zasady, czy do każdego rodzaju ciasta, mięsa, trzeba to inaczej stosować? nie mam pojęcia, czy to się w ogóle sprawdzi, chociaż opinie są dobre. no i zapachy,aromaty podobno się nie mieszają. a może ktoś ma podobny typ piekarnia i się wypowie?