Dodaj do ulubionych

technika pieczenia

IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 10.03.14, 15:34
Mam dylemat. Do tej pory używałam do przygotowywania(pieczenia), starego piekarnika, w którym termoobieg nie działał, więc zazwyczaj nastawiałam go na grzanie góra i dół. Teraz pzrymierzam się do zakupienia nowego piekarnika elektrycznego, z funkcją separatora, tj. pieczenia w tym samym czasie, na dwóch różnych temp.programach, separator oddziela górę od dołu. tym samym, możliwości są takie, że górna część może piec używając tylko konwekcji, lub grzałka od góry i konwekcja i analogicznie dolna, tylko konwekcja lub konwekcja i grzałka od dołu. Oczywiście można wyjąć separator i uzywać jak normalnego piekarnika. Można też uzywac tylko jedną połowę, wtedy zużywa się mniej prądu. i moje pytanie jest takie, czy grzanie tylko od góry i konwekcja np. nadaje się do pieczenia słodkości? czy raczej mięs?zapiekanek? to samo, grzanie tylko od dolu plus konwekcja. a może można cos upiec tylko samą konwekcją? czy samym tylko grzaniem od góry lub od dołu? czy są jakieś odgórne zasady, czy do każdego rodzaju ciasta, mięsa, trzeba to inaczej stosować? nie mam pojęcia, czy to się w ogóle sprawdzi, chociaż opinie są dobre. no i zapachy,aromaty podobno się nie mieszają. a może ktoś ma podobny typ piekarnia i się wypowie?
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: technika pieczenia 10.03.14, 15:41
      nie mam takich dylematów bo mam normalny elektrtyczny piekarnik,jak widac takie cuda zadają dużo pytań;)
    • bene_gesserit Re: technika pieczenia 10.03.14, 19:31
      Moim zdaniem to się słabo sprawdzi. Ciasta raczej nie lubią grzania od góry. Jeśli chodzi o termoobieg, na forum są dwie frakcje - jedna 'mi zawsze świetnie wychodzi w termoobiegu' i druga - 'termoobieg zabija ciasta, bo je wysusza, czyli z pieca wychodzą czerstwe'.
      • Gość: paula Re: technika pieczenia IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 10.03.14, 22:13
        a jeśli piec tylko z grzałką górna lub tylko dolna? wyjdzie coś z tego?
    • pinkink3 dwa piekarniki w jednym piecu 11.03.14, 05:15
      Mam podobne urzadzenie, ale to sa dwa piekarniki. Mozesz rownoczesnie piec w obu, rozne potrawy, w roznych temperaturach. Oczywiscie nie ma mowy o przenikaniu aromatow, bo sa to osobne komory, jedna nad druga.
      Stanowia jeden piec wbudowany w szafy.

Wydaje mi sie to sensowniejszym rozwiazaniem, choc o piecu przez Ciebie opisanym wiem niewiele. Nie bardzo moge go sobie wyobrazic, bo rzeczywiscie smaki i aromaty beda sie przenikac. Temperatura chyba tez.
      Moj jest elektryczny. Samoczyszczacy. Oba piekarniki maja funkcje grilla.
      Jestem zadowolona.

• mhr2 Re: technika pieczenia 11.03.14, 10:05
      ta takie raczej niedomowe cuda to mnie nie stac:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka