Dodaj do ulubionych

Ser Sirene inf dla Qubraqa

02.04.14, 17:18
Byłem w niedzielę na Stadionie i kupiłem ser sirene. Niestety jak wszytko sporo zdrożał. Teraz 10 zł kosztuje nie kilogram a 750g. Mieli oliwki w wiaderkach 2 kg kosztuje teraz 25 zł zamiast 20 jak wcześniej. Sosy przyprawy i wędliny do wyboru. Mieli nawet świeżą zieloną paprykę po 10 zł. Rakija oczywiście dla "wtajemniczonych" pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • quba Re: Ser Sirene inf dla Qubraqa 02.04.14, 17:24
      Jacku, podziel się i ze mną! ;)
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Ser Sirene inf dla Qubraqa 02.04.14, 17:45
        quba napisał:

> Jacku, podziel się i ze mną! ;)
        Ale czym? Informację przekazałem.
        W każdą niedzielę można rano do ok 11.00 kupić. Andrzej był zainteresowany, czy jeszcze mają ser i inne wyroby.
        Ja byłem w tą niedzielę i kupiłem małe wiaderko czarnych oliwek 900g za 15 zł. Dużych wiaderek 2 kg po 25 zł już nie mieli, za późno przyjechałem :(
        pozdrawiam
        • quba Re: Ser Sirene dla Qubraqa 02.04.14, 17:46
          serkiem się podziel
          ;)
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Ser Sirene dla Qubraqa 02.04.14, 18:03
            Ser jest typu feta. Połowa poszła od razu do sałatki z czarnymi oliwkami, pomidorkami koktailowymi, ogórkiem, kukurydzą sałatą lodową i jeszcze kilkoma dodatkami. Trochę zjedliśmy z sosem pomidorowo paprykowym tiny.pl/qn93j
            Został nieduży kawałek. Jak chcesz jeżeli będę na stadionie to mogę Ci kupić. Nie wiem tylko kiedy, bo uciekam na działkę.
            • quba Re: Ser Sirene dla Qubraqa 02.04.14, 18:36
              Bawcie się dobrze! Opowiedziałeś o serku bardzo smakowicie.
              Pozdrawiam
          • qubraq Re: Ser Sirene dla Qubraqa 02.04.14, 21:15
            Dzięki serdeczne Jarku! :-)
      • quba słowo daję, że pisałam Jarku 02.04.14, 17:45
        a weszło mi C i to wysokie, koloraturowe,
        przepraszam!
        ;)
        quba
    • gargamelja A gdzie konkretnie na stadionie? 02.04.14, 21:50
      A mogę prosić o info w którym miejscu na stadionie? Myślałam, że tam już nie ma sprzedawców, dawno nie byłam. Ze trzy, cztery lata temu jeździłam regularnie właśnie po ser, przyprawy, oliwki ajwar, raz kupiłam kawę ale była niewypijalna- taka w złotym, małym opakowaniu
      • jarek_zielona_pietruszka Re: A gdzie konkretnie na stadionie? 02.04.14, 22:05
        gargamelja napisała:

> A mogę prosić o info w którym miejscu na stadionie? Myślałam, że tam już nie ma
        > sprzedawców, dawno nie byłam. Ze trzy, cztery lata temu jeździłam regularnie w
        > łaśnie po ser, przyprawy, oliwki ajwar, raz kupiłam kawę ale była niewypijalna-
        > taka w złotym, małym opakowaniu
        Bazar jest codziennie róg Zamoyskiego i Sokolej tuż przy wiadukcie kolejowym. Samochód, albo dwa ze spożywką stoją w zatoczce przed bazarkiem, ale tylko w niedziele od rana do ok 11.00. Z doświadczenia wiem, że im później się tam dotrze tym mniej rzeczy do kupienia. 10 dni temu byliśmy ok 9.30 i już nie kupiliśmy oliwek, bo zabrakło. Trafiliśmy na marynowane ostre papryczki w słoikach
        Co do kawy to się zgadzam w 100%. Kupiliśmy kiedyś kilka torebek (takich żółtych) niestety w smaku przypominała bardziej przypalony trampek niż kawę :))
        • trypel przy okazji- Jakie sirene? 03.04.14, 07:58
          krowie, owcze czy bawole?
          bo jak na krowie to za drogo, jak na bawole za tanio.
          Na owcze cena w sam raz :)
          Można trafić na sirene owcze w puszkach w zalewie (chyba z 2 lata przydatnosci - niestety ostatnie zjadłem msc temu) i za puszkę 1 kg płaciłem rok temu 20 pln. W Warszawie w knajpie bułgarskiej.
          • qubraq Re: przy okazji- Jakie sirene? 03.04.14, 09:39
            trypel napisał:

> ... W Warszawie w knajpie bułgarskiej.

czy masz na mysli te nową knajpe vis-a-vis dawnej knajpy "Bulgarii Magiki"?
            • trypel Re: przy okazji- Jakie sirene? 03.04.14, 09:44
              nie :)
              mam na myśli taką knajpę bułgarsko-serbską co to z niej szef kuchni odszedł jakieś 10 msc temu i teraz założył swoją własną na Rosoła :)
              i jak sie do niego uśmiechniesz to i sirene, i lukankę i elenę i wiele innych rzeczy załatwi
          • jarek_zielona_pietruszka Re: przy okazji- Jakie sirene? 03.04.14, 11:02
            trypel napisał:

> krowie, owcze czy bawole?
            > bo jak na krowie to za drogo, jak na bawole za tanio.
            > Na owcze cena w sam raz :)

Nie pytałem z jakiego mleka jest ten ser. Sprzedają z takich dużych plastikowych pojemników. Nie wiem ile jest tego sera w pojemniku, bo przez zalewę nie widać.
            co do tego czy drogo czy tanio to kwestia możliwości. Dla mnie jest to jedyne źródło jakie znam i nie uważam, że cena jest zbytnio wygórowana.
            • trypel Re: przy okazji- Jakie sirene? 03.04.14, 11:26
              one się dość zasadniczo różnią smakiem. Warto zapytać o pokrywę pojemnika i przeczytać.

w Warszawie dostaniesz jeszcze coś takiego: www.krinos.ca/products.asp?cat=1&subc=1&s=35 pozycja pod fetą (puszka) i też w odmianie krowiej i owczej. Bawolej raczej w Polsce nie dostaniesz.

A jakbyś zobaczył pokrywę to zerknij też na firmę - bardzo dobre sery robi firma której logo przypomina 3 szczyty jeden obok drugiego.

PS mają tam też kaszkawał?
              • jarek_zielona_pietruszka Re: przy okazji- Jakie sirene? 03.04.14, 11:34
                Dzięki za informację. W zeszłym roku kupowałem kaszkawał teraz nie widziałem i nie pytałem. Kaszkawał mieli pakowany próżniowo w folię. Kawałki po ok 10-15 dkg.
                Co do sirene to pojemniki są białe a pokrywa szara. Nie wiem ile jest sera w takim pojemniku. W warstwie są 4 kawałki, czasami 5 jak mniejsze. A warstw jest też chyba 4 może 5 trudno zgadnąć bo kawałki bywają różne.
    • mmagi Re: Ser Sirene inf dla Qubraqa 03.04.14, 13:15
      Koło stacji Metro Służew w drugiej częsci Landu jest mały sklepik z serami i tam bywają małe pojemnki z tym serem,krowi i owczy.
      Cena koło 9zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka