Dodaj do ulubionych

Olej rydzowy

22.05.14, 11:51
Olej rydzowy - już wiem, że to nie olej z rydzów :) tylko olej tłoczony na zimno z rośliny o nazwie lnianka siewna, której ludowa nazwa brzmi „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” lub też, choć rzadziej, „lennica”

Nie jest drogi (6zł za 200ml) ale zanim kupię chciałabym poznać opinie - jak Wam smakuje, do czego używacie, czy w razie czego można na nim coś poddusić na ciepło.

Pytam, bo niestety na takim oleju lnianym się nacięłam, nie trafił w nasze podniebienia, ostatecznie musiałam z bólem serca wyrzucić bo chyba nawet jako kosmetyk (ponoć dobrze nawilża i wygładza skórę na dekolcie) był już za stary.

Ponoć ma charakterystyczny korzenny posmak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, a także mocny soczysty aromat. Prawda li to? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Re: Olej rydzowy IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 12:03
      Tylko do stosowania "na zimno" więc generalnie sałatki, ale nie wszystkim "podchodzi". Jeśli ktoś nie lubi "wyrazistych" w smaku, "mocnych" oliw to raczej się nie przekona do oleju rydzowego. Można się jednak przyzwyczaić chociaż droga to uciążliwa (moja żona wyraziła stanowczy sprzeciw).
      • posenerka Re: Olej rydzowy 22.05.14, 12:09
        Intensywny smak mi nie przeszkadza o ile to nie jest smak terpentyny jak w przypadku lnianego. ;)
        Jak żona reaguje na lniany?
        • Gość: klik Grymasem jak go tylko zobaczy. IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 12:42
          Przemycam w innych.
        • mmagi Re: Olej rydzowy 22.05.14, 14:35
          dostałam troszkę oleju lnianego i nie mam odwagi go spróbować:(
          • Gość: klik Do tego jest potrzebna łyżka a nie odwaga. :-D IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 15:26
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Olej rydzowy 22.05.14, 22:37
            Mnie olej lniany smakuje, o ile kupię świeży. Piję codziennie rano i wieczorem po łyżce oleju lnianego zmieszanego z kefirkiem z grzybka tybetańskiego. Moja lepsza połowa też sobie chwali i robi na jego bazie różne "tajne mikstury" :)
    • Gość: Renata Re: Olej rydzowy IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.14, 12:25
      Olej lniany piłam z sokami,najbardziej przyswajalny jest wraz z białym serem-a że ja nie lubię białego sera,to chleb maczałam w oleju i jadłam,lub jak wyżej z sokami lub kompotami domowymi. Dla zdrowia,człowiek dużo poświęci!
    • euro-puls Jest dobry 23.05.14, 15:13
      Ma podobne właściwości jak olej lniany, tylko musi być z pierwszego tłoczenia na zimno niczym nie udziwniony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka