Dodaj do ulubionych

marcepan i makaroniki

06.06.14, 09:27
Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisach jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marcepan.
Obserwuj wątek
    • lumpekos Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 09:35
      koza031 napisała:

> Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisa
      > ch jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marc
      > epan.

Marcepan to są właśnie mielone migdały. Kapujsz?
      • koza031 Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 12:12
        W przepisach jest: dodać sproszkowane migdały do ubitej piany z białek. Tylko, że marcepan mam w tzw bloku, więc jak mam z nim postąpić: utrzeć, zemleć, dodać w kawałku.
        • squirk Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 17:16
          Ignoruj go, to wegetroll, szkoda na to nieszczęście czasu.
          Zerknij na stronę Moje Wypieki, na pewno są tam wskazówki dotyczące makaroników.
          :-)
        • Gość: en Re: marcepan i makaroniki IP: *.spine.pl 09.06.14, 12:57
          Do makaroników używa się mielonych migdałów. Nie marcepanu.
      • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 17:29
        lumpekos napisała:

> Marcepan to są właśnie mielone migdały. Kapujsz?

Nie, marcepan to masa z mielonych migdałów i cukru w róznych proporcjach, zrolowana w masę (mieli się migdały tak, żeby wytrącił się z nich olej i skleił całość). Kupny marcepan może zawierać jeszcze różne dodatki typu inne nasiona (orzeszki arachidowe albo pestki z moreli) i dodatki typu aromaty, syrop glukozowy itd. Makaroniki z marcepanu będą innym wypiekiem niż makaroniki z mąki makaronowej.
      • princesswhitewolf Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 22:52
        z cukrem i olejem migdalowym
    • aqua48 Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 13:41
      koza031 napisała:

> Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisa
      > ch jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marc
      > epan.

Użyj zatem mielonych migdałów, a marcepan zostaw do czegoś innego.
    • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 17:32
      A tu masz przepis z pierwszej ręki na marcepanowe ciasteczka (ze strony firmy Odense, światowej sławy producenta marcepanu):

www.odense.com/index.php?page=recipe&id=14 - jeśli będziesz potrzować tłumaczenia, a translator automatyczny nie da rady, daj znać.
    • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 18:42
      Przy okazji
      marcepan jest z Lubeki
      wynaleziono go przez przypadek - po pożarze magazynu z migdałami :-)

Oczywiście Węgrzy czy Turcy uważają inaczej....

jeep
      • Gość: mika Re: marcepan i makaroniki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.14, 20:54
        Czasem te same pomysly rodza sie w roznych miejscach, jesli ludzie maja do dyspozycji te same skladniki/elementy. Pewno marcepan turecki i z Lubeki sie troche roznia. Z Lubeki znam swietne i choc nie lubie marcepanu, to ten jest naprawde fenomenalny. Z tureckimi nie mialam do czynienia.
      • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 22:32
        A co świadczy o prawdziwości marcepanu?
        • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 00:55
          A co świadczy o prawdziwości marcepanu?
          --------
          zupa tajska jest lepsza w Bangkoku czy Skarżysku?
          margarita smakuje lepiej w Neapolu czy Stalingradzie?
          parmezan jest bardziej wyrazisty w Parmie czy Mexico City?

Moja rada: zaplanuj wycieczkę do Lubeki. Niedaleko. Warto...

j.
          • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 10:31
            Rozumiem, ze nie umiesz odpowiedzieć na to pytanie, więc może na to:
            A co jest bardziej prawdziwe w Lubece: cukier czy migdały?
            • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 11:56
              bene od czasu do czasu piszesz coś z sensem
              niestety - coraz rzadziej
              a już na pewno nie kopiąc mnie po kostkach
              A kysz!
              jeep
            • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 11:57
              A co jest bardziej prawdziwe w Lubece: cukier czy migdały?
              ---------
              przepis
              tradycja
              • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 12:02
                A w czym jest ten przepis lepszy od przepisu, który mają w Odense? Toledo? Palermo?
                • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 12:11
                  a dlaczego margarita najlepsza jest w Neapolu?
                  przecież to mąka, woda i sól

gdzie indziej są gorsze???

Odense to tradycja która ma 120 lat
                  Lubeka - 800
                  a marcepan współczesny - taki jaki jemy dziś - to przepis lubecki z początku XIX wieku
                  kopiowany przez innych

j.
                  • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 12:15
                    Poważnie margarita najlepsza jest w Neapolu? o_O
                    • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 12:20
                      Poważnie
                      spróbuj sama
                      • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 13:48
                        Obawiam się, ze to nei jest argument.
                        Możesz napisać coś w rodzaju 'lubecki marcepan smakował mi najbadziej ze wszystkich, których próbowałem' albo 'pizza w Neapolu była niezwykła' ale nie to, co napisałeś powyżej, bo to zwyczajna nieprawda. Tzn to tylko twoja opinia, nic więcej. Nie mówiąc już o tym, że marcepanu nie wymyślono w Niemczech, Niemcy mają po prostu lepszych specjalistów od marketingu :)
                        • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 13:55
                          to nie jest moja opinia
                          tylko całego cywilizowanego świata
                          a swoje pouczenia zachowaj dla innych
                          Lubeka jest światową stolicą marcepanu czy tego chcesz czy nie
                          W swoim pierwszym poście zaznaczyłem, że mam świadomość, że inni tak nie myślą
                          nie zmienia to jednak faktów
                          i to nie jest marketing tylko kultura gastronomiczna.
                          A marcepan w współczesnej formie wymyślono właśnie tam. Kup sobie bilet do muzeum marcepanu...
                          Są granice aroganckiego beserwiserstwa które tu dawno przekroczyłaś.
                          Założę się - że nigdy w Lubece nie byłaś.
                          koniec bo i tak jesteś impregnowana....
                          j.
                          • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 14:09

Kupiłeś sobie bilet do muzeum marcepanu w jakimś mieście, kupiłeś również bajki, które ci tam sprzedano i masz się za eksperta. Mam jednak poważne obawy, ze to za mało, żebyś istotnie tym ekspertem był. 'Prawdziwy marcepan tylko z Lubeki' albo 'najlepsza pizza Margherita w Neapolu' to turystyczne komunały, nic więcej.

A personalny ton twoich wypowiedzi istotnie pozostawia wiele do życzenia. Zmień go, najlepiej od razu.
                            • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 14:16
                              Mieszkałem w Lubece kilka lat
                              Tobie też życzę udanego weekendu
                              eot
                              j.
                              • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 14:26
                                To już drugi twój eot, zauważę. Doczekamy się trzeciego? Ale to miłe, że zmieniłeś ton, doceniam wysiłek.

I: mieszkanie w Lubece i nawet codzienne spożywanie marcepanu nie czyni cię ekspertem. Zwłaszcza globalnym. Zeby nim zostać musiałbyś też mieć conajmniej podobne doświadczenia z innych miejsc, w których się wytwarza marcepan.
                                • princesswhitewolf Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 22:54
                                  Dlaczego marcepan z Lubeki jest smaczniejszy niz wiele innych. Bo dodaja chemiczne utwardzacze i polepszacze smaku. Bon Appetit. Wole jednak inne
                                  • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 08.06.14, 14:56
                                    Jak coś jest z polepszaczem to jest lepsze :P

A poważnie - szanujący się producenci marcepanu nie dodają chemii, dobry marcepan broni się sam. Zapewniam, ze pod tym względem fabryka w Lubece nie jest wyjątkowa.
                                    • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 08.06.14, 18:37
                                      Zapewniam, ze pod tym względem fabryka w Lubece nie jest wyjątkowa.
                                      -------
                                      Która?
                                      bo jest ich 137

j.
                                      • bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 08.06.14, 21:45
                                        Zaraz zaraz - to ty jesteś znawcą :P
                                        • jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 08.06.14, 22:26
                                          odpowiedź: żadna
      • Gość: x klamiesz, marcepan nie jest z Lubeki IP: *.unitymediagroup.de 07.06.14, 01:14
        • jeepwdyzlu Re: klamiesz, marcepan nie jest z Lubeki 07.06.14, 01:27
          ł nie umiesz włączyć?
          pojedź i sam zobacz
          albo poczytaj
          j.
          • Gość: x masz rację, IP: *.unitymediagroup.de 07.06.14, 04:20
            i fasolka po bretońsku też:
            prrrprrrrprrrr
          • Gość: x a gdzie w Lübeck jest ł ? IP: *.unitymediagroup.de 07.06.14, 04:22
    • lumpekos Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 09:12
      Makaron robi się z mąki, kozo.
      • princesswhitewolf Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 22:55
        a konkretnie z semoliny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka