koza031 06.06.14, 09:27 Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisach jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marcepan. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lumpekos Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 09:35 koza031 napisała: > Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisa > ch jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marc > epan. Marcepan to są właśnie mielone migdały. Kapujsz? Odpowiedz Link Zgłoś
koza031 Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 12:12 W przepisach jest: dodać sproszkowane migdały do ubitej piany z białek. Tylko, że marcepan mam w tzw bloku, więc jak mam z nim postąpić: utrzeć, zemleć, dodać w kawałku. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 17:16 Ignoruj go, to wegetroll, szkoda na to nieszczęście czasu. Zerknij na stronę Moje Wypieki, na pewno są tam wskazówki dotyczące makaroników. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: marcepan i makaroniki IP: *.spine.pl 09.06.14, 12:57 Do makaroników używa się mielonych migdałów. Nie marcepanu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 17:29 lumpekos napisała: > Marcepan to są właśnie mielone migdały. Kapujsz? Nie, marcepan to masa z mielonych migdałów i cukru w róznych proporcjach, zrolowana w masę (mieli się migdały tak, żeby wytrącił się z nich olej i skleił całość). Kupny marcepan może zawierać jeszcze różne dodatki typu inne nasiona (orzeszki arachidowe albo pestki z moreli) i dodatki typu aromaty, syrop glukozowy itd. Makaroniki z marcepanu będą innym wypiekiem niż makaroniki z mąki makaronowej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 22:52 z cukrem i olejem migdalowym Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 13:41 koza031 napisała: > Dostałam 25 dkg marcepanu i chciałabym upiec makaroniki. We wszystkich przepisa > ch jakie widziałam są używane mielone migdały. Jak więc wykorzystać gotowy marc > epan. Użyj zatem mielonych migdałów, a marcepan zostaw do czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 17:32 A tu masz przepis z pierwszej ręki na marcepanowe ciasteczka (ze strony firmy Odense, światowej sławy producenta marcepanu): www.odense.com/index.php?page=recipe&id=14 - jeśli będziesz potrzować tłumaczenia, a translator automatyczny nie da rady, daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 18:42 Przy okazji marcepan jest z Lubeki wynaleziono go przez przypadek - po pożarze magazynu z migdałami :-) Oczywiście Węgrzy czy Turcy uważają inaczej.... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: marcepan i makaroniki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.14, 20:54 Czasem te same pomysly rodza sie w roznych miejscach, jesli ludzie maja do dyspozycji te same skladniki/elementy. Pewno marcepan turecki i z Lubeki sie troche roznia. Z Lubeki znam swietne i choc nie lubie marcepanu, to ten jest naprawde fenomenalny. Z tureckimi nie mialam do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 06.06.14, 22:32 A co świadczy o prawdziwości marcepanu? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 00:55 A co świadczy o prawdziwości marcepanu? -------- zupa tajska jest lepsza w Bangkoku czy Skarżysku? margarita smakuje lepiej w Neapolu czy Stalingradzie? parmezan jest bardziej wyrazisty w Parmie czy Mexico City? Moja rada: zaplanuj wycieczkę do Lubeki. Niedaleko. Warto... j. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 10:31 Rozumiem, ze nie umiesz odpowiedzieć na to pytanie, więc może na to: A co jest bardziej prawdziwe w Lubece: cukier czy migdały? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 11:56 bene od czasu do czasu piszesz coś z sensem niestety - coraz rzadziej a już na pewno nie kopiąc mnie po kostkach A kysz! jeep Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 11:57 A co jest bardziej prawdziwe w Lubece: cukier czy migdały? --------- przepis tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 12:02 A w czym jest ten przepis lepszy od przepisu, który mają w Odense? Toledo? Palermo? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 12:11 a dlaczego margarita najlepsza jest w Neapolu? przecież to mąka, woda i sól gdzie indziej są gorsze??? Odense to tradycja która ma 120 lat Lubeka - 800 a marcepan współczesny - taki jaki jemy dziś - to przepis lubecki z początku XIX wieku kopiowany przez innych j. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 12:15 Poważnie margarita najlepsza jest w Neapolu? o_O Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 13:48 Obawiam się, ze to nei jest argument. Możesz napisać coś w rodzaju 'lubecki marcepan smakował mi najbadziej ze wszystkich, których próbowałem' albo 'pizza w Neapolu była niezwykła' ale nie to, co napisałeś powyżej, bo to zwyczajna nieprawda. Tzn to tylko twoja opinia, nic więcej. Nie mówiąc już o tym, że marcepanu nie wymyślono w Niemczech, Niemcy mają po prostu lepszych specjalistów od marketingu :) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 13:55 to nie jest moja opinia tylko całego cywilizowanego świata a swoje pouczenia zachowaj dla innych Lubeka jest światową stolicą marcepanu czy tego chcesz czy nie W swoim pierwszym poście zaznaczyłem, że mam świadomość, że inni tak nie myślą nie zmienia to jednak faktów i to nie jest marketing tylko kultura gastronomiczna. A marcepan w współczesnej formie wymyślono właśnie tam. Kup sobie bilet do muzeum marcepanu... Są granice aroganckiego beserwiserstwa które tu dawno przekroczyłaś. Założę się - że nigdy w Lubece nie byłaś. koniec bo i tak jesteś impregnowana.... j. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 14:09 Kupiłeś sobie bilet do muzeum marcepanu w jakimś mieście, kupiłeś również bajki, które ci tam sprzedano i masz się za eksperta. Mam jednak poważne obawy, ze to za mało, żebyś istotnie tym ekspertem był. 'Prawdziwy marcepan tylko z Lubeki' albo 'najlepsza pizza Margherita w Neapolu' to turystyczne komunały, nic więcej. A personalny ton twoich wypowiedzi istotnie pozostawia wiele do życzenia. Zmień go, najlepiej od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 14:16 Mieszkałem w Lubece kilka lat Tobie też życzę udanego weekendu eot j. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 14:26 To już drugi twój eot, zauważę. Doczekamy się trzeciego? Ale to miłe, że zmieniłeś ton, doceniam wysiłek. I: mieszkanie w Lubece i nawet codzienne spożywanie marcepanu nie czyni cię ekspertem. Zwłaszcza globalnym. Zeby nim zostać musiałbyś też mieć conajmniej podobne doświadczenia z innych miejsc, w których się wytwarza marcepan. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 22:54 Dlaczego marcepan z Lubeki jest smaczniejszy niz wiele innych. Bo dodaja chemiczne utwardzacze i polepszacze smaku. Bon Appetit. Wole jednak inne Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 08.06.14, 14:56 Jak coś jest z polepszaczem to jest lepsze :P A poważnie - szanujący się producenci marcepanu nie dodają chemii, dobry marcepan broni się sam. Zapewniam, ze pod tym względem fabryka w Lubece nie jest wyjątkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: marcepan i makaroniki 08.06.14, 18:37 Zapewniam, ze pod tym względem fabryka w Lubece nie jest wyjątkowa. ------- Która? bo jest ich 137 j. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: marcepan i makaroniki 08.06.14, 21:45 Zaraz zaraz - to ty jesteś znawcą :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x klamiesz, marcepan nie jest z Lubeki IP: *.unitymediagroup.de 07.06.14, 01:14 Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: klamiesz, marcepan nie jest z Lubeki 07.06.14, 01:27 ł nie umiesz włączyć? pojedź i sam zobacz albo poczytaj j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x masz rację, IP: *.unitymediagroup.de 07.06.14, 04:20 i fasolka po bretońsku też: prrrprrrrprrrr Odpowiedz Link Zgłoś
lumpekos Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 09:12 Makaron robi się z mąki, kozo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: marcepan i makaroniki 07.06.14, 22:55 a konkretnie z semoliny Odpowiedz Link Zgłoś