Dodaj do ulubionych

kasza gryczana.Co z niej zrobić?

12.06.14, 13:34
Dostałam kilka paczek kaszy gryczanej. Lubimy ją,ale inwencja kończy się do gulaszu. Może macie jakie sprawdzone i smaczne przepisy z kaszą gryczaną w roli głównej. Jest ona prażona i zdrowa,ale ile można jeść gulaszów.Kochani czekam na przepisy,chcę już coś dobrego i smacznego zrobić na weekend. Czekam na wasze wpisy.
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? IP: *.gdynia.mm.pl 12.06.14, 13:45
      www.przepisykulinarne.org/placuszki_z_kaszy_gryczanej_9384.html
    • siata2 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 13:47
      Możesz zrobić np. pierogi albo ciasto. Kiedyś jadłam ciasto, w smaku było... ciekawe.
    • Gość: x Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.14, 14:15
      ugotuj.to/ugotuj/szukaj/kasza+gryczana
    • ew00 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 14:19
      Tam, skąd pochodzę robi się z kaszy gryczanej tzw. pieróg - tu przepis.
      • quba Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 12:34
        piróg, a nie pieróg
    • squirk Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 14:34
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,131692110.html - zaznaczam, że nie robiłam jeszcze, ale zrobię na dniach jako dodatek do jakiegoś dania mięsnego, koleżanki bardzo ten przepis chwalą.
      :-)
      • aqua48 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 15:06
        Pierogi lub naleśniki z nadzieniem z ugotowanej kaszy gryczanej, podsmażonej cebuli, i grzybów są pyszne. Ja dodaję też kaszę gryczaną do gołąbków, ale najbardziej mi smakuje ugotowana na sypko z okrasą ze smażonego boczku i z dużym kubkiem jogurtu do popicia jako letnie danie obiadowe.
    • budzik11 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 15:22
      Po 1. te kilka paczek kaszy może sobie spokojnie stać, nie musicie jej pilnie zjadać.
      po 2. kasza jest dobra do każdego mięsa z sosem - my jemy do gulaszu wieprzowego, do duszonej karkówki w sosie. A w zasadzie to do wszystkiego, co z sosem, da się zjeść.
      Po 3. ja bardzo lubię kaszę z mlekiem na śniadanie, leciutko osoloną. Taka zupa mleczna. Poza tym, co robiła moja babcia i teraz też ja - pierogi z kaszy, twarogu, mięty, na słodko, polane też lekko osłodzoną śmietaną.
    • mmagi Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 15:56
      faszerowaną kapustę,farsz podgotowana kasza,podsmazona cebulka i pierczarki,jajko,wszystko dobrze doprawione:)
      • zuzia125 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 20:10
        ja bardzo lubię kaszę gryczana z podsmażonym boczkiem i cebulką i do tego kefirek....pycha :)
      • gingers73 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 20:29
        Zapiekana z cebulka i serem
    • marghe_72 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 12.06.14, 22:17
      polecam sałatkę Agatki
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2013/06/kolorowy-jarmark-agatki.html
    • Gość: takajedna Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.14, 23:39
      polecam na ciepłe dni:
      kasza gryczana schłodzona
      do niej pokruszyć ser feta
      wkroić świeżą miętę
      polać oliwą z oliwek
      wymieszać wszystko porządnie i SMACZNEGO!
      • brooks44 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 13.06.14, 23:24
        Albo taka zapiekanka:
        kasza gryczana, pieczarki podsmażone z cebulką, cukinia (może być surowa), feta lub zwykły biały ser, wszystko wymieszane z jajkiem, natką pietruszki, doprawione solą i pieprzem czy czym kto lubi i zapieczone w ok. 170 st. - czas "na oko" - obstawiam jakieś pół godziny.

Jak mam lenia to jem kaszę po prostu wymieszaną z podsmażonymi pieczarkami z cebulą i dużą ilością zielonej cebulki, popijam kefirem.
    • Gość: Endy Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.14, 00:38
      kotlety z kaszy gryczanej i tunczyka:)
      • brooks44 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 01:03
        Szczegóły poproszę :)
        • Gość: Endy Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.14, 01:37
          kaszę gotujemy, studzimy, dodajemy odsaczonego tunczyka w kawalkach z puszki (w wodzie), jajo, szczypiorek, natke, koperek, sol, pieprz,bulke tarta, wyrabiamy reka(jak mielone, masa ma miec konsystencje jak na mielone, czyli daje sie formowac w kotlety, nie rozpada sie i nie klei do rak), obtaczamy w bulce tartej i smazymy na złoto:) ja robie na oko, na dwa woreczki kaszy,2 puchy tunczyka dobrej jakosci, ziola ile kto lubi, ja daje mega duzo szczypioru i natki, jaja 2, bulka tarta zalezy jak masa sie wyrabia, dosypujesz na oko:) naprawde dobre, z sosem tzatziki lub surowka z kiszonej kapusty, albo buraczkami, pycha! mozna tez robic wersje, w ktorej zamiast tunczyka dodajesz twarog z podsmazona cebulka z boczkiem(cos jak na ruskie), tez pycha:)

w ogole dla mnie kasza gryczana z tunczykiem to super polaczenie:) czasem jak nie mamy czasu na obiad, to kasze gotuje, podsmazam cebulke na patelni, dorzucam tunczyka odsaczonego z puszki, przesmazam razem, dorzucam kasze, mozna tez dosypac kukurydze z puszki, mieszam, posypuje swieza natka i szczypiorkiem, wiem brzmi okropnie, nie linczujcie mnie, ale naprawde dobre wychodzi:) no i chyba w kryzysie zdrowsze niz gotowiec;]
          • brooks44 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 15:27
            Dziękuję serdecznie, muszę wypróbować bo trochę to dla mnie zaskakujące połączenie: kasza gryczana i tuńczyk :) Wersję z twarogiem znam i lubię.
    • Gość: Endy Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.14, 00:40
      no i domowa kaszanka, czyli watrobka zapiekana z kasza i cebulka:) oprocz tego pierogi z kasza i feta, golabki, farsze do warzyw(cukinia, papryka) zapiekanych z serem.
      • squirk Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 01:34
        Gość portalu: Endy napisał(a):

> no i domowa kaszanka, czyli watrobka zapiekana z kasza i cebulka:)

Czy mogę prosić o podanie konkretów? Zapiekasz warstwami czy mieszasz? Wątróbka podduszona? Mam wszystkie składniki i chętnie zrobię ale wolę dopytać, żeby nie zepsuć dania.
        • Gość: Endy Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.14, 01:48
          Squirk, ja osobiscie nie robilam, ale zajadalam sie u tesciowej, ktora robila wg tego przepisu:

kresy24.pl/35271/zapiekanka-watrobkowa-z-kasza-gryczana/
          ach, odnosnie kaczuchy (z innego watku) jesli to nie problem, to poprosze o inspiracje na mejla: endy-wia@gazeta.pl
          bede baardzo wdzieczna!
          dobrej nocy:)

• squirk Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 02:06
            Gość portalu: Endy napisał(a):

> Squirk, ja osobiscie nie robilam, ale zajadalam sie u tesciowej, ktora robila w
            > g tego przepisu:
            >
            > kresy24.pl/35271/zapiekanka-watrobkowa-z-kasza-gryczana/

Jesteś wielka (duchem), bardzo dziękuję, zrobię na pewno :-)

> ach, odnosnie kaczuchy (z innego watku) jesli to nie problem, to poprosze o ins
            > piracje na mejla: endy-wia@gazeta.pl

Zainspiruję Cię z przyjemnością, postaram się dziś, ale idę być gościem więc możliwe, że dopiero w niedzielę, chyba, że to pilne, to dołożę wszelkich starań.
            • Gość: Endy Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.14, 02:20
              nie nie, tymczasowo kuchnia w remoncie, wiec nie poszaleję:) także na spokojnie, jak znajdziesz czas:)

pozdrówka!
    • roseanne Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 01:32
      kasza z pieczarkami i marchewka przygotowana jak pilaw
      kasza na sypko i do tego potrawka z cukinii
      kasza i sos pieczarkowy
      kasza, feta, szczypiorek, koperek, oliwa

kasza, przesmazona cebulka i jogurt

kasza jako farsz do papryki, cukini, golabkow
    • mhr2 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 10:13
      polecam, gotowana i chłodzona kasze wymieszać z dodatkiem jajka i maki, polozyc na folie, przykryc folia i walkowac na cienka warstwe, mozna robic na slodko z owocami albo na slono z rybami robiac rolade;)
      • mhr2 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 12:11
        prosciej mowiac mozna uzyc zamiast ryzu do "Sushi"
      • budzik11 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 13:50
        A co po tym wałkowaniu w folii? Smażyć, piec, bo chyba nie jeść z surowym jajkiem i mąką?
        • mhr2 Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 15.06.14, 08:55
          taka rolade zawinac w folie i do goracej wody, albo rozwalkowac na papierze do pieczenia i leko upiec, polozyc dodatki i zawinac w folie, kombinowac mozna;)
          • bene_gesserit Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 28.06.14, 22:48
            Mhr, to brzmi intrygująco, smacznie i zdrowo - mogłabyś przy okazji wrzucić fotkę czegoś takiego na Galerię Potraw? Razem z bardziej szczegółowym przepisem? Jak najszybciej, pięknie proszę.
    • zakonna Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 14.06.14, 10:52
      zmielić surową w malakserze na proszek, używać jako mąką do placków, naleśników, wypieków. Na słodko i słono. Bardzo pyszne i zdrowe :)
      • mamagnoma Re: kasza gryczana.Co z niej zrobić? 15.06.14, 22:27
        Moze to nic nadzwyczajnego, ale niezla jest kasza gryczana z kurkami w sosie smietanowym (i natką pietruszki) i ewentualnie z podsmażonymi kawałeczkami szynki dojrzewającej. Od biedy poza sezonem mozna kurki zamienic pieczarkami.
    • Gość: tr_ Bliny z mąki gryczanej IP: *.37.202.84.customer.cdi.no 23.06.14, 20:18
      Bliny: zemleć kaszę w młynku do kawy, zrobić z niej ciasto z drożdży, mleka pól na pół z wodą, jajka soli, pieprzu, gęstości jak śmietana. Można dodać trochę mąki pszennej. Odstawić do wyrośnięcia. Usmażyć. Podawać z wędzonym łososiem, lub śmietaną, śledziami itd. Mój ulubiony zestaw to blin, gorgonzola i miód.
      • bene_gesserit Re: Bliny z mąki gryczanej 28.06.14, 22:50
        Mąkę gryczaną da się kupić bez problemu w spożywczym, przynajmniej w Polsce.

Twój ulubiony zestaw brzmi pysznie :)
    • Gość: wb zapiekanka IP: 156.17.68.* 27.06.14, 08:01
      A teraz zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera.
      2 woreczki kaszy na sypko – al dente
      25-30 dkg białego sera ( widelcem rozdrobić)

Razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem ziołowym i prawdziwym , do środka dodać cebulkę zeszkloną, posiekać drobno szczypiorek i również dać do środka. Wyłożyć do pojemnika nasmarowanym oliwą i do piekarnika nagrzanego na 15- 20 min na około 150 stopni.
      Smakuje z każdym dodatkiem – może być brokuł z wody, ogórek kiszony, fasolka szparagowa, pomidory z cebulka itd.
    • bene_gesserit Kaszotto z milionem dodatków 28.06.14, 22:56
      Czyli kasza przygotowana jak do risotto plus jeden lub kilka/naście pasujących do niej dodatków: wszelkiego rodzaju produktów wędzonych (od kiełbasy i boczku po tofu), warzyw (od papryki surowej/pieczonej przez pomidory surowe/duszone/suszone po ogórek kiszony i grzyby), nasion (orzechy, pestki), roślin strączkowych (soczewice, fasole, groch), serów (wygrywa imo oscypek, ale przaśna wersja ze skwarkami, cebulką, natką, miętą i białym serem tez jest bdg). Itd itd, patataj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka