Gość: ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 18:54 Zagęszczałam sos mąką no i nie wiem czemu, ale już nie pierwszy raz porobiły mi sie kluchy:-( jak temu zaradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: sos+mąka= katastrofa! 23.08.04, 18:56 a konkretnie jak zagęszczałas? Mąka bezpośrednio do sosu? Jelsi tak to popełnilam mały bład:) Mąke nalezy rozpuscic np w wodzie/ smietanie, mleku, czymkolwiek i taką mieszanką zagęszczac sos m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: sos+mąka= katastrofa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:01 cieprliwie mieszać, a na przyszłość, zrobić jak pisze Marghe Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: sos+mąka= katastrofa! 23.08.04, 19:03 na przyszlosc rob jak radzi Marghe, a teraz sos mozesz uratowac przecierajac go przez sito Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: sos+mąka= katastrofa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:06 No i właśnie problem w tym że ja tę mąkę mieszam w kubeczku z woda i i tak kluchy sie robią:-9 Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: sos+mąka= katastrofa! 23.08.04, 19:11 mieszaj z sosem (ciepłym, nie gorącym), który powstał po smażeniu czegoś tam. I dopiero dodaj do całości w rondlu/patelni itp Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: sos+mąka= katastrofa! 23.08.04, 19:23 make rozmieszaj w zimnej! wodzie. Lyzka plaska na okolo pol kubasa wody. Trzeba dobrze rozbeltac mieszanine i mieszac sos gdy wlewasz zawiesine i mieszajac, lubi przywierac do dna, czekasz az sie zagotuje. Jesli chcesz zabielic i zagestnic to do zimnej smietany wsypujesz make, niewiele i sol, tyle ze w tym przypadku podgrzewasz nie gotujac. Aha i jeden i drugi zagestnik oslabiaja smak, wiec sprobuj i ewentualnie przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna_fiona Re: sos+mąka= katastrofa! 23.08.04, 22:38 ja robię to w słoiku: maka + śmietana lub woda + sosu trochę (to samo z zupą) = shake :) Jak potrząchne poważnie takim słoiczkiem kluski nie mają prawa się zrobić. W innym wypadku zawsze mi się robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: sos+mąka= katastrofa! IP: *.dsl.applwi.ameritech.net 24.08.04, 07:27 a ja uzywam maki krupczatki- o wiele lepiej miesza sie z woda i nigdy mi sie kluchy nie zrobily-sprobuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkhj Re: sos+mąka= katastrofa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 07:59 A ja zagęszczam sos mięsny sypiąc bezposednio do garnka ... bułke tarta zamiast mąki. Tylko musi byc drobna. I jest OK. mkhj Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: sos+mąka= katastrofa! 24.08.04, 14:21 Jeszcze inna metoda zageszczania sosu jest roztarcie masla z maka (rowne ilosci masla i maki). Taka papke dodaje sie do goracego sosu. Podobno metoda francuska, ale widzialam ja na BBC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagęszczona Re: sos+mąka= katastrofa! IP: 213.17.230.* 24.08.04, 11:40 Odkąd mam blender nie ma problemu. Obojętne jakie "kluski" powstaną i tak blender rozbije wszystko idealnie. Moment roboty, a skutek gwarantowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiarek Re: sos+mąka= katastrofa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 11:57 Ale jeśli w sosie jest coś oprócz sosu, jarzynki albo coś, to blender rozbije w pył i to.. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: sos+mąka= katastrofa! 24.08.04, 13:35 Przecedz? Rozbij blenderem? Wymieszaj znow? ... E... ale wtedy kluski zostana na sitku... Sorry, ja tylko tak glosno myslalam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagęszczona Re: sos+mąka= katastrofa! IP: 213.17.230.* 24.08.04, 14:38 drogi niedowiarku, jeśli jarzynki rozbiję w puch blenderem, to sosik tym lepszy będzie:) Jeśli mi zależy na całych jarzynkach, to odlewam sosik do słoiczka lub garnuszka i roprawiam się z kluskami brutalnie, bo blenderem. Natomiast widziałam też wielokrotnie jak w niemieckich programach tv kucharze mówią, że tzw. Faustregel, czyli zasada Fausta w kwestii "klusek", to nalać trochę zimnej wody do sosu (np. na patelni) i w to schłodzone miejsce szybko włożyć smietanę, po czym zacząć mieszać i musi być dobrze. Próbowałam i tak też wychodziło:) Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: sos+mąka= katastrofa! 24.08.04, 19:02 Mnie też robiły się grudki bo mieszałam łyżką. Od czasu gdy zaczęłam mieszać, i teraz nie wiem jak to się nazywa po polsku, drucianym narzędziem w kształcie balona to przestały robić się grudki. Po angielsku nazywa się to whisk. Odpowiedz Link Zgłoś