mondovi 28.06.14, 13:23 Kto zna i podzieli się przepisem na flaczki po zamojsku? W rosole umiem, tzn. wydaje mi się, że łatwizna, ale na gęsto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klik Re: Flaki IP: *.gdynia.mm.pl 28.06.14, 14:25 Niby kto pyta nie błądzi ale nawet lenistwo ma swoje granice. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Flaki 28.06.14, 14:35 Czuję się zdeptana niczym robak, następnym razem sto razy zastanowię się, zanim zadam pytanie o przepis na forum kulinarnym. nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek Odpowiedz Link Zgłoś
swatka2000 Re: Flaki 30.06.14, 09:58 Moim zdaniem pytanie ok. Niemniej jednak, doświadczenie w robieniu flaków własnej roboty wśród forumowiczów niewielkie. My gospodynie domowe w średnim i młodym wieku jeśli już, to kupujemy flaki w słoiczku. Jak znajdziesz jakiś fajny sposób na przyrządzenie flaków i dodatkowo nie powodujący obrzydzenia podczas wykonania - napisz! Ja jestem bardzo ciekawa, dotychczas bowiem bałam się kupić świeże flaki i nigdy tego nie zrobiłam. Chociaż bardzo lubię flaki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Dżejzus... Padłem! :-D IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 10:14 Bendonc młodom lekarkom... (Pisownia zamierzona.) Gospodynie w wieku średnim wiedzą o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Flaki 02.07.14, 00:51 swatka2000 napisała: My gospodynie domowe w średnim i młody > m wieku jeśli już, to kupujemy flaki w słoiczku. My, inne gospodynie, robimy flaki od podstaw i uważamy, że potrawa jest prosta a smak nieporównywalny ze sklepowym przesolonym, nijakim i rzadkim cosiem. Proponujemy, żeby te pierwsze gospodynie przełamały się jednak, kupiły ze 3 kg flaków i zrobiły potrawę od początku bo naprawdę warto. Polecamy przepis z "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole", bo jest bardzo dobry a całą książkę czyta się z przyjemnością. Nieprzyjemny zapach zniweluje kilkukrotne parzenie i włączony okap, potem długie gotowanie i przyprawy zrobią swoje. Inne gospodynie same przekonają się o ile przyjemniejszy jest zapach domowych flaków od tych ze słoika. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
swatka2000 Re: Flaki 02.07.14, 17:06 Dzięki. Brzmi przekonywająco. Na pewno spróbuję. I już wyobrażam sobie zapach. Pozdrawiam. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Flaki 01.07.14, 19:56 ja robię raczej w rosole, z wolowiną, na której gotowałam rosół, pokrojoną w kostkę, z majerankiem, zasmażką, sporą ilością warzyw, jak seler, marchew, (cebuli nie daję). Po prawdzie, nie bardzo wiem, jakie to są te zamojskie flaki, ale kiedy wpiszesz w google to wyjdzie sporo, znalazłam coś takiego : zapiecek.wordpress.com/2009/04/01/flaki-po-zamojsku/ Czy o takie Ci chodzi? A tu jeszcze poszukaj tych ulubionych przez Ciebie: www.google.pl/search?q=flaki+po+zamojsku&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=np&source=hp&gfe_rd=cr&ei=SPWyU9fXD4md_waN5gE Śmacznego! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Flaki 02.07.14, 12:50 Już zrobiłam, dzięki za przepisy. PRAWIE by się udały idealne, gdybym nie przesoliła ;-) Odpowiedz Link Zgłoś