28.06.14, 13:23
Kto zna i podzieli się przepisem na flaczki po zamojsku? W rosole umiem, tzn. wydaje mi się, że łatwizna, ale na gęsto?
Obserwuj wątek
    • mondovi Re: Flaki 28.06.14, 13:46
      Widać mało, skoro pytam.
      • Gość: klik Re: Flaki IP: *.gdynia.mm.pl 28.06.14, 14:25
        Niby kto pyta nie błądzi ale nawet lenistwo ma swoje granice.
        • mondovi Re: Flaki 28.06.14, 14:35
          Czuję się zdeptana niczym robak, następnym razem sto razy zastanowię się, zanim zadam pytanie o przepis na forum kulinarnym.
          nie lubię pustych głów, pustych słów i pustych butelek
    • swatka2000 Re: Flaki 30.06.14, 09:58
      Moim zdaniem pytanie ok. Niemniej jednak, doświadczenie w robieniu flaków własnej roboty wśród forumowiczów niewielkie. My gospodynie domowe w średnim i młodym wieku jeśli już, to kupujemy flaki w słoiczku. Jak znajdziesz jakiś fajny sposób na przyrządzenie flaków i dodatkowo nie powodujący obrzydzenia podczas wykonania - napisz! Ja jestem bardzo ciekawa, dotychczas bowiem bałam się kupić świeże flaki i nigdy tego nie zrobiłam. Chociaż bardzo lubię flaki. Pozdrawiam.
      • Gość: klik Dżejzus... Padłem! :-D IP: *.gdynia.mm.pl 30.06.14, 10:14
        Bendonc młodom lekarkom... (Pisownia zamierzona.) Gospodynie w wieku średnim wiedzą o co chodzi...
        • roseanne Re: Dżejzus... Padłem! :-D 01.07.14, 20:25
          :-)
      • squirk Re: Flaki 02.07.14, 00:51
        swatka2000 napisała:

My gospodynie domowe w średnim i młody
        > m wieku jeśli już, to kupujemy flaki w słoiczku.

My, inne gospodynie, robimy flaki od podstaw i uważamy, że potrawa jest prosta a smak nieporównywalny ze sklepowym przesolonym, nijakim i rzadkim cosiem.
        Proponujemy, żeby te pierwsze gospodynie przełamały się jednak, kupiły ze 3 kg flaków i zrobiły potrawę od początku bo naprawdę warto. Polecamy przepis z "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole", bo jest bardzo dobry a całą książkę czyta się z przyjemnością. Nieprzyjemny zapach zniweluje kilkukrotne parzenie i włączony okap, potem długie gotowanie i przyprawy zrobią swoje. Inne gospodynie same przekonają się o ile przyjemniejszy jest zapach domowych flaków od tych ze słoika.
        :-)
        • swatka2000 Re: Flaki 02.07.14, 17:06
          Dzięki. Brzmi przekonywająco. Na pewno spróbuję. I już wyobrażam sobie zapach. Pozdrawiam. Mniam.
    • quba Re: Flaki 01.07.14, 19:56
      ja robię raczej w rosole, z wolowiną, na której gotowałam rosół, pokrojoną w kostkę, z majerankiem, zasmażką, sporą ilością warzyw, jak seler, marchew, (cebuli nie daję).
      Po prawdzie, nie bardzo wiem, jakie to są te zamojskie flaki, ale kiedy wpiszesz w google to wyjdzie sporo, znalazłam coś takiego :
      zapiecek.wordpress.com/2009/04/01/flaki-po-zamojsku/
      Czy o takie Ci chodzi?
      A tu jeszcze poszukaj tych ulubionych przez Ciebie:
      www.google.pl/search?q=flaki+po+zamojsku&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=np&source=hp&gfe_rd=cr&ei=SPWyU9fXD4md_waN5gE
      Śmacznego! Pozdrawiam!
      • mondovi Re: Flaki 02.07.14, 12:50
        Już zrobiłam, dzięki za przepisy. PRAWIE by się udały idealne, gdybym nie przesoliła ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka