Dodaj do ulubionych

Jaja odchodzą do lamusa?

25.07.14, 15:52
Twórcy Hampton Creek, start-upu z San Francisco, wpadli na rewolucyjny pomysł: będą produkować substytut jajek z roślin.

Alternatywa dla smakoszy jajecznicy. Roślinny zastępnik jaj. Dla uczuleniowców, wegetarian i w ogóle dla wszystkich.

tvn24bis.pl/informacje,187/jajka-odejda-do-lamusa-niedlugo-zjemy-jajecznice-z-roslin,453075.html
Mamy już wege kiełbasę, wege mleko, to wege jaja też się przydadzą. Osobiście nie tęsknię za mięsnymi smakami, ale jak ktoś musi, to czemu nie?
Obserwuj wątek
    • eulaliana Re: Jaja odchodzą do lamusa? 25.07.14, 16:06
      Nie zawsze substytut jest gorszy od oryginału.
    • bene_gesserit Re: Jaja odchodzą do lamusa? 25.07.14, 17:01
      Moim zdaniem to żenujące - te wszystkie substytuty mięsa i produktów zwięrzęcych z soi i innych roślin. Kiełbasa, mleko, jaja, schabowy - wszytko z dykty. Powaznie diety wege i wegańska są takie nudne i jałowe, że musicie sobie to wynagradzać substytutami?
      • 1-misiu Ależ skąd? 25.07.14, 18:25
        bene_gesserit napisała:

> Moim zdaniem to żenujące - te wszystkie substytuty mięsa i produktów zwięrzęcyc
        > h z soi i innych roślin. Kiełbasa, mleko, jaja, schabowy - wszytko z dykty. Pow
        > aznie diety wege i wegańska są takie nudne i jałowe, że musicie sobie to wynagr
        > adzać substytutami?

Ależ skąd? Jemy warzywa, owoce, ziarna, nasiona, orzechy... Do wyboru, do koloru.
        Te sztuczności są już nie dla nas, tylko dla was, reliktów odchodzącej epoki ;)

• Gość: gość Re: Ależ skąd? IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.14, 18:34
          jak jajecznica to tylko z jajek, jak sama nazwa wskazuje, pychotka, zwłaszcza na boczusiu
          • squirk Re: Ależ skąd? 25.07.14, 18:51
            Gość portalu: gość napisał(a):

> jak jajecznica to tylko z jajek, jak sama nazwa wskazuje, pychotka, zwłaszcza n
            > a boczusiu

Dzięki Tobie wiem, co zapomniałam dopisać do listy zakupów, idę do rzeźnika, jak mogłam o boczku zapomnieć. Jutro jajecznica, chyba z kaczych jaj zrobię.
            :-)
      • znana.jako.ggigus do bene - substytuty 26.07.14, 18:17
        To kwestia nazewnictwa. Przecież nikt nie powie o parówce - mieszana starego mięsa, dobrze pprzyprawiona i wciśniśnięta w naturalne jelito. Tak samo nikt nie mwi o parówce wege - mieszanka mąki, glutenu u tofu, przyprawiona i wciśnięta w plastikowe jelito.
        Parówka jest czymś, co sobie wszyscy wyobrażają w dosyć podobny sposób. Jak i kotkety, palzski rybne itepe. To ułatwienie.
        • 1-misiu Re: do bene - substytuty 28.07.14, 09:39
          znana.jako.ggigus napisała:

> To kwestia nazewnictwa.
          > To ułatwienie.

Jasne. Ona to wie, tylko tak pisze ;)

• crises Re: Jaja odchodzą do lamusa? 29.07.14, 12:07
        To przecież oczywiste - już lakto-owo-wege jeszcze jest do przeżycia, ale weganizm to już kanał, jeżeli chodzi o walory smakowe, urozmaicenie, pracochłonność, przyprawianie (sosy!), ba, z głupią konsystencją dań są problemy...
    • Gość: Eia Re: Jest lepszy pomysł. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.14, 21:30
      To co, zaczynamy zbierać podpisy? Nie powinno być problemów z uzbieraniem tych 100 tysięcy autografów, bo pomysł jest przedni ;)
    • squirk Re: Obawiam się, że... 25.07.14, 23:06
      Gość portalu: klik napisał(a):

> Te zwierzęta by szybko odeszły za tęczowy most a wege by nawet nie wiedzieli co
      > się stało. Gdyby Noe z rodzinką byli wegetarianami to fauna i flora na Ziemi p
      > o potopie nie byłaby tak różnorodna.

Ostatnio któryś klon proponował mordowanie ryb kamieniami, zdrowy psychicznie człowiek by na to nie wpadł.
      Na szczęście coraz więcej ludzi je mięso.
    • triismegistos Re: Jaja odchodzą do lamusa? 25.07.14, 23:33
      fuj!
    • squirk Re: Powiedziałbym, że... 26.07.14, 00:00

Nie piszę o n
      > ormalnych wegetarianach. Na szczęście w "realu" znam tylko takich.

Ja także, między wegetarianinem i wegetrollem jest przepaść ale ludzie zaglądający na forum raz czy dwa nie wiedzą przecież, że troll to troll, i mogą pomyśleć, że bełkot i agresja to norma dla wegetarian, że wegatarianin to tępy oszołom składający w lipcu życzenia z okazji Bożego Narodzenia.
      Nie teoretyzuję, mam przykład - pokazałam znajomej któryś wątek w którym trolle ośmieszyły się wyjątkowo żenująco, jej komentarz - "Nie miałam pojęcia że wege są tak chorzy...nieźle się kamuflują na blogach i wszędzie". Wyjaśniłam, oczywiście, ale zaglądają tu setki ludzi którym nikt nie wyjaśni różnicy między pewną swej diety, szczęśliwą osobą unikającą mięsa z przyczyn ideologicznych a agresywnym, marzącym o kawałku mięsa buraku nienawidzącym ludzi i sugerującym mordowanie ryb kamieniami.
    • Gość: x Re: Jaja odchodzą do lamusa? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.07.14, 13:00
      eulaliana napisała:

> będą produkować substytut jajek z roślin.

jak zapomnisz ile sztucznych dodatkow one musza miec zeby rosnac(rosliny) to smacznego!
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Jaja odchodzą do lamusa? 26.07.14, 13:10
      > Twórcy Hampton Creek, start-upu z San Francisco, wpadli na rewolucyjny pomysł:
      > będą ...

... ogolacac frajerow z kasy, niby na realizacje rewolucyjnych pomyslow, niewazne jakich, idiotow nie sieja.

Taki XXI-wieczny odpowiednik obwoznego handlarza nowinkami, nieokrzesanego wynalazcy i prowincjonalnego przedsiebiorcy: masc z oleju weza, elektryczny grzebien na porost wlosow i ozdrowienczy napoj z lisci koki i orzeszkow koli.
    • znana.jako.ggigus w ciastach zastepuję jajka mieszaniną 26.07.14, 18:13
      mąki sojowej, oleju, proszku do pieczenia i kurkumy (2 łyki mąi, łyżka leji, po szczypcie proszku i kurkmy). Robię pyszną jajecznicę z tofu, musu migdałowego i płatków oswianych, teraz kupiłam coś a la kleik, aby uzyskać tę strukturę.
      Po co dodatkowe wynalazki, skoro jajka można bez problem zastąpić?
      • Gość: x Re: w ciastach zastepuję jajka mieszaniną IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.14, 10:14
        maka kukurydziana, maka chlebem świętojańskim(410) z woda, "jajko"gotowe
      • bene_gesserit Re: w ciastach zastepuję jajka mieszaniną 27.07.14, 10:52
        Gigi, bez obraz, ale brzmi to jak przepis na sztuczne wymiociny.
        • znana.jako.ggigus Re: w ciastach zastepuję jajka mieszaniną 27.07.14, 11:14
          nie probowalas, wiec nie powinnas oceniac. mnie i paru innym osobom smakuje. do dzisiejszej jajecznicy dodalam jeszcze nieco musztardy i oleju sezamowego i sosu sojowego.
          Ja mialam cale lata odruch wymiotny, kiedy czulam zapach jajecznicy. Dobrych dziesięć lat rzucało mna, kiedy ktoś smażył jajka, np. na śniadanie w restauracji musiałam wyjść, jeśli kelnerka obok niosła jajecznicę. Jako dziecko zrobilam sobie jajecznice i nie dosmażylam tych wiązadel białkowych. Więc o wymiocinach to akurat chętnie się mogę rozpisać.
    • znana.jako.ggigus nie jestem Magdą Gesler, nie mam programu, nie 27.07.14, 21:46
      mam bloga i gotuję dla paru osób. Natomiast wyjątkowo udana dzisiejsza jajecznica na sposób mojego ojca - szczypiorek, cebula, pomidor - była tematem dnia dzisiaj u mnie. Jak to ona była pyszna - chwalili moi goście i współlokator.
      Ale Ty pewnie wiesz lepiej, jak to smakuje.
    • leon.atrakcyjny Jaja z jaj 28.07.14, 10:55
      Nie róbcie sobie jaj z jaj ;)
      • smutas13 Re: Jaja z jaj 28.07.14, 17:23
        leon.atrakcyjny napisał:

> Nie róbcie sobie jaj z jaj ;)

bo, żadne substytuty nie zastąpią jajka.
        • znana.jako.ggigus jak widac z powyzszej dyskusji, nie masz 28.07.14, 17:29
          racji. Robie ciasto o intensywnym smaku jajek np. nalesnikowe, pieczone - "clafoutis", sama sie czasem dziwie i te pare osob, kt#re jada moej produkty - niektorzy to laktowowege - tez sie dziwia.
          • zlosliwiec.zlosliwiec Re: jak widac z powyzszej dyskusji, nie masz 28.07.14, 19:44
            A tak w ogóle, to dlaczego unikasz jajek nie unikając ich intensywnego smaku?
            • znana.jako.ggigus tak mi samo wyszło, nie starałam się o to 28.07.14, 20:19

• znana.jako.ggigus jesli w sformulowaniu pare osob doczytuejsz sie u 28.07.14, 17:08
      mnie jakichkolwiek intencji wiekszosciowych, to potwierdzasz moje podejrzenia, ze reagujesz obsesyjnie na moje posty. Twoje obsesje, Twoj problem.

PS Piekne jest pierwsze zdanie w zlozeniu swojem!
    • znana.jako.ggigus czy ktorykolwiek z postow o alternatywach dla 29.07.14, 08:45
      jajek zawieral nakaz, aby z jajek rezygnowali przymusowo wszyscy?
      Nie przypominam sobie
      Uwazam, ze kazdy ma prawo wyboru i jesli che, to powinien jej produklty zwierzecia, ktore spedza zycie na powierzchni wielkosci A4.
      Mnie jest takich zwierzat szkoda, wiec nie jem ich produktow, ale kazdy czlowiek ma prawo do swoich wyborow.
      Ja tez i dlatego nie jadam jajek. I paru innych rzeczy tez.
    • leon.atrakcyjny Re: tak mi samo wyszło, nie starałam się o to 29.07.14, 08:54

> A brak myślenia przeważnie definiuje fanatyków.

Takich jak ty ;)
    • 1-misiu Jaja 29.07.14, 11:27
      Jaja to też mięso. Pochodzą od zwierząt.
      Sztuczne jaja dla fanatyków mięsnych posiłków diety mogą okazać się całkiem przydatne ;)
      • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Jaja 29.07.14, 11:48
        Jaja to nie mieso. Jak sama nazwa wskazuje mieso to miesniowa tkanka.

Nie rob sobie wody z mozgu.

> Sztuczne jaja dla fanatyków mięsnych posiłków diety mogą okazać się całkiem prz
        > ydatne ;)

Ile w ogole masz lat, tak poza tym?
    • Gość: x Re: Jaja odchodzą do lamusa? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.14, 13:08
      eulaliana,

zastanawiales sie ile juz od lat tak zjadasz inne produkty!
      • Gość: x brrrrrr, co to za składnia? IP: *.hsi04.unitymediagroup.de 29.07.14, 15:33
        to nawet nie jest przetlumaczone z niemieckiego.
        Aż zęby bolą :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka