29.07.14, 11:46
dzisiaj kupiłam gatunek starych jabłek, zapach przypomina mi dziecinstwo, te pierwsze zolte i pachnace, moze nic ciekawego widzac tyle innych gatunkow, podobno wszystkie stare gatunki sa bardziej wartosciowe jak te nowe, moze ktos ma wieksza wiedze jak ja i pomoze, dziekuje;)
Obserwuj wątek
    • 1-misiu Re: jabłka 29.07.14, 11:53
      Papierówki?
      • mhr2 Re: jabłka 29.07.14, 12:01
        niestety nie pamietam, ale jak piszesz to moga być;)
      • mhr2 Re: jabłka 29.07.14, 12:14
        1-misiu napisał:

> Papierówki?

polskie tlumaczenie wlasnie mi to świadczyło ze o nim myślę, tlumaczenie niemieckie to cos innego!
        • Gość: Eia Re: jabłka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.14, 12:33
          Moja kilkudziesięcioletnia jabłoń w ogrodzie ugina się pod ciężarem owoców :) na razie brakuje im kilku dni do dojrzałości (bardzo się dziwię, że tak późno w tym roku...), choć dla mnie - smakosza lekko twardawych warzyw/owoców - są ok. Tacie znoszę całe koszyki na kompoty, w przyszłym tygodniu zacznę pewnie obdarowywać znajomych i kolegów z pracy, zanim staną się przejrzałe i mączyste w smaku i konsystencji. Każdego roku błogosławię w myślach dziadka Franciszka, że posadził tę jabłoń :) Pozdrawiam miłośników starej dobrej papierówki
          • mhr2 Re: jabłka 30.07.14, 11:05
            Gość portalu: Eia napisał(a):

> Każdego roku błogosławię w myślach dziadka Franciszka, że pos
            > adził tę jabłoń :) Pozdrawiam miłośników starej dobrej papierówki

jabłko wartościowe, malo ma miłośników!
            • mhr2 Re: jabłka 31.07.14, 14:03
              zrobilam dzisiaj zapiekane w cieście;)
          • Gość: grazyna Re: jabłka IP: *.19-3.cable.virginm.net 31.07.14, 17:20
            susz jabłuszka! moja mama obiera, kroi na cząsteczki, im cieńsze tym szybciej wyschną, i układa na takiej ramie z siatką, są przepyszne. własnie ten gatunek. Jeśli nie chcesz obierać ze skórki, to też tam może być. Miejsce do suszenia moze być na słoncu. Mozna tez to w piekarniku zrobić/
    • waniliowa.rozkosz Papierówki 01.08.14, 15:47
      Papierówki, albo inaczej oliwki inflanckie. Stary, dobry gatunek wczesnych jabłek.
      • mhr2 Re: Papierówki 02.08.14, 14:20
        waniliowa.rozkosz napisała:

> Papierówki, albo inaczej oliwki inflanckie. Stary, dobry gatunek wczesnych jabł
        > ek.

Weißer Klarapfel, niestety to nie one, mam szczescie ze moglam kupic te stare, dziekuje;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka