Dodaj do ulubionych

chleb z automatu - pomocy!

IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 03.04.02, 16:00
Dostałam niemiecki automat do wypieku pieczywa w domu. Nie mam niestety ani
instrukcji obsługi, ani przepisów.. Czy ktoś mógłby mi pomóc?!? Mam taką
ochotkę na własne pieczywo..
Serdeczności
Irga
Obserwuj wątek
    • karol64 Re: chleb z automatu - pomocy! 05.04.02, 22:03
      Gość portalu: Irga napisał(a):

> Dostałam niemiecki automat do wypieku pieczywa w domu. Nie mam niestety ani
      > instrukcji obsługi, ani przepisów..

Napisz na priva to cos sie znajdzie.
    • Gość: am Re: chleb z automatu - pomocy! IP: 213.25.66.* 06.04.02, 15:07
      Na przykład:
      drożdże 1 łyżeczka
      mąka tortowa 500g
      cukier 1 łyżka
      masło 25g
      mleko w proszku 2 łyżki
      sól 1,5 łyżeczki
      woda 350 ml
      Zwróć uwagę żeby sól była drobna ( nie powinna być gruboziarnista), drożdże
      suszone w proszku. Łyżeczka to ta mniejsza miarka którą dostałaś z maszyną,
      łyżka to ta większa.Wrzuć to wszystko do pojemnika i włącz podstawowy program
      wypieku -ok. 3 godzin.
      powodzenia

• Gość: Gosia Re: chleb z automatu - pomocy! IP: *.chello.pl 06.04.02, 17:04
        Czy taki chleb ta się upiec w normalnym piekarniku kuchni gazowej?
        • Gość: Gosia Re: chleb z automatu - pomocy! IP: *.chello.pl 06.04.02, 17:07
          Może jeszce znacie innne przepisy na chleb pieczony domowym sposobem
          korzystając z kuchni gazowej?
          • Gość: Fiona Re: chleb z automatu - pomocy! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.04.02, 20:34
            Kilka przepisów na pyszny chleb znajdziesz w drugim numerze ,,Dziecka" z tego
            roku i piątym numerze ,,Kuchni".
            Na zachętę: 2,5 szklanki mąki, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, 1/2
            paczuszki drożdży suszonych Oetkera (tylko tych używam - ze zwykłymi jest za
            dużo roboty), kilka łyżek oliwy z oliwek, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 1/3
            szklanki orzechów włoskich grubo siekanych lub słonecznika (albo w wersji
            ziołowek: koperek, tymianek, majeranek - ok. 1/2-1 łyżki w sumie).
            Zmieszać sypkie składniki, dolać trochę oliwy i ciepłe mleko z wodą, wymieszać
            najpierw łyżką, potem wyrobić - jak za długo, to dolać oliwy, tylko bez
            przesady, żeby nie pływało. Uformować bochenek albo włożyć w nasmarowaną oliwą
            niedużą foremkę, piec ok. 45 min. do godziny w temp. 200-220 s. Taki chlebek
            wystarcza na 1-2 dni, zwykle piekę dwa na raz.
            Robię chleb sama od kilku miesięcy i takiego ze sklepu już nikt u nas nie chce
            jeść.

Pozdrawiam
      • Gość: Malina Re: chleb z automatu - pomocy! IP: *.stradom.com.pl 10.04.02, 07:06

Gość portalu: am napisał(a):

> Na przykład:
        > drożdże 1 łyżeczka
        > mąka tortowa 500g
        > cukier 1 łyżka
        > masło 25g
        > mleko w proszku 2 łyżki
        > sól 1,5 łyżeczki
        > woda 350 ml
        > Zwróć uwagę żeby sól była drobna ( nie powinna być gruboziarnista), drożdże
        > suszone w proszku. Łyżeczka to ta mniejsza miarka którą dostałaś z maszyną,
        > łyżka to ta większa.Wrzuć to wszystko do pojemnika i włącz podstawowy program
        > wypieku -ok. 3 godzin.
        > powodzenia
        >

Pieklam niedawno taki chlebek w automacie Mam tlumaczenie obslugi i przepisy Oto jeden z nich:
        350 ml letniego mleka
        40 g miekkiego masla
        3 miarki ( male) soli
        1 miarka cukru ( mala)
        610 g maki pszennej najlepiej typ 405
        9 g suszonych drozdzy
        Program pieczenia 2 WEISSBROT- nie uzywac czasomierza
        UWAGI : - bardzo wazne
        Forme napelniac wg podanej kolejnosci. Powodzenia.
        PS Gdybys chciala podac adres dobowy ,moglabym Ci przyslac przepisy i instrukcje.Malina
        • Gość: Malina Re: chleb z automatu - pomocy! IP: *.stradom.com.pl 10.04.02, 07:36
          Podalam Ci wczesniej podstawowy przepis na chlebek ,teraz trochę fantazji
          350 ml letniego mleka
          20 g miękkiego masla
          1 miarkę cukru ( mala )
          3 miarki soli ( male )
          550 g maki pszennej typ 405
          50 g delikatnych platkow owsianych
          2 male miarki cynamonu
          70 g rodzynek
          9 g suszonych drozdzy
          Bardzo wazne aby formę napelniac wg podanej kolejnosci
          Program pieczenia: 2 WEISSBROT -nie uzywac czasomierza ( czs pieczenia okolo 3 godziny - wlasciwie piecze się tylko 50 min ale wyrabia i ,, odpoczywa " dlugo.) Powodzenia. Malina
          Mogę przeslac cala istrukcję obslugi i przepisy
        • filomena27 Re: chleb z automatu - pomocy! 15.05.02, 23:33
          Bardzo mnie zainteresował temat. Czy możesz podać więcej informacji na temat
          automatu. Gdaie można kupić, firma, na czym polega ten "automat" w
          przygotowaniu chleba i jaki jest stopień komplikacji lub czasochłłonności.
          Bardzo mi zależy na tej informacji, bo MUSZĘ piec chleb dla dziecka. Proszę o
          odpowiedź na adres annan6@wp.pl Dziękuję z gory :)))
          • Gość: Malina Re: chleb z automatu - pomocy! IP: *.stradom.com.pl 16.05.02, 13:47

filomena27 napisał(a):

> Bardzo mnie zainteresował temat. Czy możesz podać więcej informacji na temat
            > automatu. Gdaie można kupić, firma, na czym polega ten "automat" w
            > przygotowaniu chleba i jaki jest stopień komplikacji lub czasochłłonności.
            > Bardzo mi zależy na tej informacji, bo MUSZĘ piec chleb dla dziecka. Proszę o
            > odpowiedź na adres annan6@wp.pl Dziękuję z gory :)))

Ja kupilam taki automat w Niemczech .Nazywa się ,,Primera Brotbackautomat BB 300 .Jestem z niego zadowolona .Mam instrukcę obslugi i przepisy po polsku. Nie rozgladalam się specjalnie u nas po sklepach za tym , ale wydaje mi się ze powinny byc ( moze w duzych marketach ???) .Teraz przeciez mozna kupic wszystko.Pozdrawiam .Malina
            • filomena27 Re: chleb z automatu - pomocy! 16.05.02, 20:34
              Dzieki.Rrezerwuje sobie mozliwosc pomocy z Twojej strony jesli pozwolisz.
              Pozdrawiam
        • Gość: Ola Re: chleb z automatu - pomocy! IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.14, 15:48
          Czy byłaby możliwość podesłania mi instrukcji i przepisów do tej maszyny? Bardzo mi na tym zależy :) Z góry dziękuje. Ola
          • Gość: Ola Re: chleb z automatu - pomocy! IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.14, 15:50
            Mój adres aleksandrawajs@interia.pl
          • ania_m66 Re: chleb z automatu - pomocy! 01.02.14, 16:20
            po 12 (dwunastu) latach kobieto?
            w sieci pelno jest wersji niemieckiej. ale od czego google translator?

Gość portalu: Ola napisał(a):

> Czy byłaby możliwość podesłania mi instrukcji i przepisów do tej maszyny? Bardz
            > o mi na tym zależy :) Z góry dziękuje. Ola
          • andy-ostrow Re: chleb z automatu - pomocy! 21.11.14, 21:24
            witaj:)

Czy masz moze instrukcje obslugi wraz z przepisami w jezyku polskim do BB300 ?

..........................................Andrzej
        • andy-ostrow Re: chleb z automatu - pomocy! 21.11.14, 21:19

Czy masz moze instrukcje obslugi wraz z przepisami do BB300 ?

.....................................................................Andrzej
        • andy-ostrow Re: chleb z automatu - pomocy! 21.11.14, 21:21

Czy masz moze instrukcje obslugi wraz z przepisami w jezyku polskim do BB300 ?

.....................................................................Andrzej
    • e.n.o.l.a Re: chleb z automatu - pomocy! 24.04.02, 15:56
      Zalezy, jakiej firmy jest ten automat i jaka ma pojemnosc. Nasz (firma albo
      model LeCaf) jest dosyc maly, na taki chyba 500-750 gramowy chlebek, a sa
      maszynki do 1-1,5 kg bochenkow. Niestety, tez nie mam instrukcji, gdzies
      poszla w las.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka