m_arita 30.07.14, 15:16 Poradźcie jak przyprawić lub zamarynować filecika z indyka aby nie było soli. Do gotowania na parze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_arita Re: :( 30.07.14, 16:38 1-misiu napisał: > Bez soli sie przypoli :( Widać że się nudzisz albo upał daje Ci się we znaki. Śmieszne to nie było ! Odpowiedz Link Zgłoś
1-misiu Re: :( 31.07.14, 11:23 m_arita napisała: > 1-misiu napisał: > > > Bez soli sie przypoli :( > > Widać że się nudzisz albo upał daje Ci się we znaki. Śmieszne to nie było ! Więcej uśmiechu życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Filet z indyka 30.07.14, 16:12 m_arita napisała: > Poradźcie jak przyprawić lub zamarynować filecika z indyka aby nie było soli. D > o gotowania na parze? Przede wszystkim ignoruj bełkot wegetrolli, to lokalne błazny specjalnej troski, szkoda na to czasu. Indyk to świetne mięso, często robiłam je w parowarze, kroiłam na plastry w poprzek włókien, marynowałam w ziołach i czosnku, sprawdzał się tymianek (daje słonawy posmak), czasem robiłam wersję czosnkowo-imbirową. Podawałam z dipem na bazie jogurtu albo kremowego serka z czosnkiem, ziołami, szczypiorkiem itp. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: Filet z indyka 30.07.14, 16:40 squirk serdecznie dziękuję, wykorzystam podpowiedzi. Zaczynam bezsolnie więc pomysłu mi brak. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Filet z indyka 30.07.14, 16:47 m_arita napisała: > squirk > serdecznie dziękuję, wykorzystam podpowiedzi. Zaczynam bezsolnie więc pomysłu m > i brak. Też ograniczam (z rozsądku, dla zdrowia), w bólach, bo lubię słone (bez przesady, oczywiście) potrawy, ratują mnie właśnie zioła, zwłaszcza rozmaryn, tymianek i bazylia. Kiedy już muszę soli użyć (jej zupełny brak też szkodzi) wybieram domową ziołową, bo jest mniej słona. Generalnie domowe mieszanki suszonych ziół z odrobiną soli bardzo polecam, można poszaleć ze składnikami a zawartość soli reguluje się samodzielnie. Ryż owijam albo posypuję (wtedy je tnę na paseczki) glonami nori, bardzo dobre. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avvg Re: Filet z indyka IP: 5.172.252.* 31.07.14, 13:08 Powodzenia z dietą bezsolną w te upały. Wylądujesz w szpitalu z zaburzeniami elektrolitow szybciej niż zdążysz się zorientować. Chyba że u Ciebie chłody, zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Filet z indyka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.07.14, 13:14 tam mozna sie spotkac;) Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: Filet z indyka 31.07.14, 20:33 > Powodzenia z dietą bezsolną w te upały. Wylądujesz w szpitalu z zaburzeniami el > ektrolitow szybciej niż zdążysz się zorientować. Chyba że u Ciebie chłody, zazd > roszczę. Ty poważnie mnie przestrzegasz? Nic w tym temacie nie wiem. W mieszkaniu klimatyzacja ale wychodzę również na powietrze, stoję w korkach upał niemiłosierny.Czyli od jutra mam trochę solić tak czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Filet z indyka 31.07.14, 20:41 m_arita napisała: > Ty poważnie mnie przestrzegasz? Nic w tym temacie nie wiem. W mieszkaniu klima > tyzacja ale wychodzę również na powietrze, stoję w korkach upał niemiłosierny.C > zyli od jutra mam trochę solić tak czy nie? Jeśli jesz sery, wędliny, pieczywo, czasem coś gotowego, i nie żywisz się wyłącznie tym, co sama bezsolnie ugotujesz, to nie masz powodu do obaw, dieta zawiera zwykle ogromną ilość soli. Pisałam, że kompletny brak soli jest szkodliwy ale mało prawdopodobne żeby ktoś absolutnie w niczym jej nie przyjmował. Solić zgodnie z sensownymi zaleceniami powinny osoby uprawiające sport. www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia?id=223 Chyba, że "znalazłaś się w szpitalu zanim się zorientowałaś", może warto się rozejrzeć skoro w przypadku soli może dojść do tak magicznych wydarzeń ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Filet z indyka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.14, 11:41 m_arita napisała: D > o gotowania na parze? dlaczego znak zapytania, usmaż wtedy bez soli jest smaczniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Filet z indyka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.14, 12:51 dodaj jabłka, on wspaniale z nimi kombinuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x i to bedzie takie patriotyczne ;) IP: *.hsi04.unitymediagroup.de 02.08.14, 16:29 Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Filet z indyka 02.08.14, 14:42 W diecie bezsolnej pomaga pieprz, tymianek i sok z cytryny. I taka obróbka produktów, żeby wydobyć maksimom naturalnego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endy Re: Filet z indyka IP: *.gdynia.mm.pl 02.08.14, 20:13 Robię roladki z pesto bazyliowym, pierś kroję na fileciki, rozbijam cienko, smaruję pesto, zwijam, spinam wykałaczkami, i na parze jakieś 30 min. na talerzu można polać sosem pomidorowym:) Odpowiedz Link Zgłoś