Gość: Anna M IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 07:42 Pomozcie prosze. Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eurofabrika.com Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 07:46 Ja niestety nie wiem . Nicola Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Sos biriani jak sie robi ? 01.09.04, 09:53 www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=biriani+&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 09:58 sos czy ryz, bo biryani to ryz z roznistymi dodatkami (od mies po warzywa) a jesli chodzi o przyprawy to glownie na kurkumie. Choc przyznam sie ze sos tez widzialam - w sloikach, wlasciwie nie sos tylko pasta . Takia prawie sama jak curry z tym ze ma w sobie: olej sezamowy cynamon, kardamon i gozdziki - pozostale standardowe to chilli, kurkuma, cumin, sproszkowana kolendra, pieprz, sol i sproszkowany imbir - niezwykle unikalny smak. No i jeszcze jakis zakwaszacz- mnajlepiej tamaryszek. Nie znam, niestety, proporcji mysle, ze pol lyzeczki chilli i pieprzu i po lyzce wszystkiego innego. A na co ci to, kobito? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin uupsss! IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 10:03 cynamon i gozdziki, oczywiscie w duzo mniejszych ilosciach - laska cynamonu i kilka gozdzikow Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Sos biriani jak sie robi ? 01.09.04, 20:31 Podstawą jest biriani masala, zestaw korzeni - podobnie jak i masala typu curry. Znalazłem po angielsku i nie wiem czy będzie pasować ze względu na język i potrzebne korzenie, ale podaję: www.foodspk.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3099 A co konkretnie cię interesuje? Jaka potrawa typu biriani? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Biriani masala - tłumaczenie 02.09.04, 22:46 1 łyżka sproszkowanego czerwonego chilli 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżka kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (nutmeg) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mace)* 1/2 łyżeczki soli, do smaku 6 ziaren obranego kardamonu 4 rozkruszone listki laurowe 1 grudka pasty tamarynkowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gożdzików Utrzeć wszystko w możdzierzu na drobny proszek. * Nutmeg i mace to w zasadzie to samo choć niezupełnie: mace and nutmeg Both are found on the same plant. The nutmeg is the inner kernel of the fruit. When ripe, the fruit splits open to reveal bright red arils which lie around the shell of the nutmeg - and once dried are known as mace blades. The flavor of both spices is very similar - warm, sweet and aromatic, although nutmeg is more delicate than mace. Both spices are also sold ground. Use with vegetables; sprinkled over egg dishes, milk puddings and custards; eggnogs and mulled drinks; or use as a flavoring in desserts. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 21:33 Potrzebuje przepis na sosik, siostra jest w ciazy i cala rodzinka dostaje .... Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 21:34 najlepiej po polsku. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 01.09.04, 22:04 cos takiego jak sos biryani to raczej nie istnieje - no chyba ze to nowy (polski?) wynalazek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 20:43 Podaja takie cos w restauracji w Poznaniu, mieso strusie z - w sosie biriani. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Sos biriani jak sie robi ? 02.09.04, 21:59 :))) To jeszcze nie dowod, ze cos takiego jak sos biryani istnieje:))) Zawsze myslalam, ze to rodzaj potrawy z ryzem, a nie sos. Pozdrawiam, Sto kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Sos biriani jak sie robi ? 02.09.04, 22:05 Tak, ale można zrobić sos posługując się korzeniową mieszanką, biriani masala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.sympatico.ca 04.09.04, 00:10 A czym sie rozni biryani masala od garam? Pytam bez zlosliwosci... Jakis charakterystyczny skladnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 01:47 Rozumiem. Mam pomysł bo sam nie jestem pewien co do składu tych różnych induskich przypraw, przepisy na to samo często sporo się różnią. Ale są linki do tamtejszych ekspertów, na których można zadać im pytanie. Nie póbowałem, ale tym razem poszukam i zapytam. O wynikach powiadomię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 02:21 Podaję kilka linków, które mogą coś wyjaśnić: www.bawarchi.com/cookbook/masala.html www.webindia123.com/cookery/masala/intro.htm www.natco-online.com/acatalog/Massalas.html bbcb.co.uk/modules/xfsection/index.php?category=8 www.indiatastes.com/categories/powders.shtml www.ndtvcooks.com/recipes/chickenrecipe.asp?id=92 NO NIE, ABSOLUTNY BAŁAGAN. WYGLĄDA NA TO, ŻE ZALEŻNIE OD SKŁADU I PRZEZNACZENIA MASALA JEST TAKA LUB SIAKA. aLE TO NIE JEST TO O CZYM WYŻEJ WSPOMNIAŁEM. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Sos biriani jak sie robi ? 04.09.04, 02:40 No, rzeczywiscie balagan... Po obejrzeniu Twoich linkow dochodze do wniosku, ze biryani masala to wymysl komercyjny, a nie jakas rzeczywiscie uzywana mieszanka o zgrubsza ustalonym skladzie. No, ale oczywiscie moge sie mylic. Sprobuje zweryfikowac wiedze u tesciowki:) Na jednej ze stron z kolei zobaczylam chai masala i sie szczerze zadziwilam, bo: 1) w zadnym z domow "hinduskich", w ktorych dane mi jest bywac, czegos takiego sie nie uzywa do zrobienia herbaty, 2) uzywa sie mieszanki przypraw, w ktorej kroluja celery seeds (powiem tak: mozna zrobic chai tylko z celery seeds, mleka, cukru i herbaty, bez tego, chocby nie wiem ile cynamonu sie wrzucilo nie ma chai tea:)))) a to pewnie jakas lokalna specyfika:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 22:41 Chai masala pijam dość często będąc w kontakcie z nowojorskim środowiskiem hinduskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia chai masala IP: *.sympatico.ca 07.09.04, 20:06 Ja tez pijam, bo lubie. Chodzilo mi raczej o to, ze mix/mieszanka pod tytulem chai masala jest chyba pomyslem komercyjnym, bo istnieja tysiace przepisow na "herbatke" i wlasciwie nie ma jakiegos ustalonego kanonu przypraw, ktore okreslaja, ze to jest chai, a to juz nie jest... Ampolionie - nie mam pojecia czym sobie zasluzylam tym razem na tak malo przyjemna odpowiedz. Trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ampolion Re: chai masala IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 00:49 Ja chyba muszę ??? bo nie wiem czym uraziłem. Gdzie ta tak niemiła moja wypowiedź? Ale i tak kajam się stokrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: chai masala 08.09.04, 20:24 Proponuje rozejm i zakopanie tomohawka;) S. Na dobry poczatek: Co lubisz Ampolionie najbardziej z kuchni "hinduskiej" (jakie danie, przekaske, napoj)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ampolion Re: chai masala IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 20:45 Deser: rasmalai. Ale lubię i inne rzeczy, zarówno mięsne (kuchnia północna), jak i wegetariańskie (kuchnia południowa). Mam książki i linki, ale sam gotuję to niezbyt często. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia rasmalai 08.09.04, 21:51 :))) Rasmalai jest rowniez moim ulubionym deserem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ampolion Re: rasmalai IP: *.proxy.aol.com 09.09.04, 06:47 Najlepsze rasmalai jadłem w Bangalore w takim specjalistycznym sklepiku- straganiku. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: rasmalai 09.09.04, 17:07 Ja jadlam w wielu miejscach, w jednych lepsze, w innych gorsze. Nie jest to najlatwieszy deser do przyrzadzenia. Kiedys probowalam na skroty wg przepisu pewnej chyba Pakistanki z mleka w proszku, ale to zdecydowanie nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: rasmalai 10.09.04, 05:49 Sprawdziłem mnóstwo przepisów i jedno jest pewne: jeśli w przepisie jest mleko w proszku, wyrzuć ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: rasmalai IP: *.sympatico.ca 10.09.04, 06:49 :) Nie ma to jednak jak panir... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ampolion Re: rasmalai IP: *.proxy.aol.com 10.09.04, 15:34 Właśnie zrobiłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampolion Co to jest masala IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 04:08 Może to coś wyjaśni: wexforis.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Co to jest masala 06.09.04, 21:04 Ampolion, litosci, prosze na kolanach... Ja wiem co to jest garam masala, uzywam tego na codzien (prawie...) Pytalam o biryani masala, bo ja sie z takim cudem nie spotkalam... a gotuje "po hindusku" prawie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Co to jest masala IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 21:12 Wyjaśniam i wyjaśniam: biriani masala to biriani z mieszanką korzeniową "masala"... Zajrzyj do tych linków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 03:16 Ta książka pewnie wszystko wyjaśnia: www.yakety.net/currybook.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 02.09.04, 22:09 Tak, to definitywnie nie sos tylko rodzaj swiatecznej potrawy muzulmanskiej, najczesciej z kurczakiem. Moja znajoma z pracy, u ktorej calym biurem swietowalismy przez lata zakonczenie Ramadanu/niezaleznie od wiary..../zawsze podawala MURGH BIRIANI /bo tak sie naprawde nazywa/. Nie mam przepisu, ale byly to kawalki kurczaka smazonego z wieloma przyprawami i polozone na ryzu pelnym migdalow, rodzynek, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.proxy.aol.com 04.09.04, 17:42 Oj nie, Camill, żadne definitywnie. Biriani jest raczej ogólną nazwą odnoszącą się do wielu wariantów potrawy i choć jedną z nich jest murgh biriani, nie znaczy to, że ta wersja jest definitywnie właściwą, orginalną wersją. Sam się zdumiałem widząc na tych linkach powyżej taką różnorodność. Co więcej, nawet skład mieszanki korzennej (masala) wygląda odmiennie w poszczególnych przepisach choć to właśnie ona jest współnym czynnikiem określającym biriani. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: Sos biriani jak sie robi ? 03.09.04, 14:10 Kurczę mieszkam w Anglii i Biryani to moja ulubiona potrawa z curry house;) przeważnie podają mięso z ryżem + sos warzywny...pierwszy raz slyszę o mięsie strusim w takim sosie! czowiek się uczy całe zycie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Sos biriani jak sie robi ? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 02.09.04, 22:46 mozesz sprobowac takiego eksperymantu: na oleju podsmaz posiekany czosnek i cebule, dodaj paste biryani i troche wody a moze lepiej jogurtu. To ostatnie to juz ty musisz zdecydowac bo to Ty znasz smak tego sosu - ktory jak sie okazuje jest pomyslem autorskim i z biryani nic wspolnego nie ma... ale sprobuj. I napisz nam jak wyszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mooncake Re: Indian biryani rice IP: *.netvigator.com 04.09.04, 17:14 Mam taka paste w domu, przepis z opakowania: 250 g pokrojonego w male kawalki miesa kurczaka (piersi lub biodro bez kosci) marynowac w pascie (50 g) zmieszanej z jogurtem (55 ml) przez 10 min. Wrzucic na gorace maslo i smazyc przez 3 min., odstawic. Zagotowac wode (400 ml) z ryzem (250 g) i ulozyc na srodku podsmazone mieso. Przykryc, gotowac na malym ogniu przez 15 min. Pozostawic na zgaszonym palniku przez nastepne 10 min. Posypac rodzynkami (85 g), orzechami (nie podaja ile) i listkami miety. Wszystko dokladnie wymieszac i mozna jesc. Wyprodukowano w Tajlandii:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Indian biryani rice 06.09.04, 21:09 Mooncake, a mozesz odcyfrowac skladniki tej pasty? Moze tak sie da....:) Chociaz z pastami to czasem jest tak jak wczoraj: bylismy z mezem u jego znajomego ("Hindusa") na obiedzie. Ponownie wolny, wiec chcial sie popisac nieco:))) Sporzadzil butter chicken z pasta wlasnie. Gdyby nie moja cala sympatia dla czlowieka, nie przelknelabym nawet kawaleczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Indian biryani rice IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.09.04, 22:35 moja pasta Biryani zawiaera skladniki podane przeze mnie we wpisie powyzej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15387178&a=15390284 Jest "Made in India" - fima: "Ferns" dawniej: mrs Fernandes Bardzo dobre pasty i pikle (poludniowe Indie, takie jak lubie) co najwazniejsz e o polowe tansze niz Patak (ta ostatnia informacja dla innych, syswio, bo wiem, ze Ty past nie uzywasz, Tak ponoc przystoi na "prawdziwej dobrej zonie Hindusa" ;))) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: Indian biryani rice IP: *.sympatico.ca 07.09.04, 19:53 :))))) He he he, kiedys uzywalam past, w Polsce i byly to Pataki i polecam je w miejscach, gdzie nie ma sie dostepu do aromatycznych ziol i mieszanek:))))Innych w Polsce wtedy nie widzialam w sklepach. Zrobilas za mnie senin jakiegos potworra ortodoksa:)))) do ktorego mi daleko:))) oj daleko:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Indian biryani rice IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 07.09.04, 22:04 :))))) sorry, syswia, tak jakos powstrzymac sie nie moglam, bo przypomnialam sobie opowiastki mojego meza o tym jak jego ojciec robil matce awantury kiedy uzywala nie swiezo zmielonych przypraw lub, co gorsze, gotowych mieszanek.. Ten to dopiero byl potwor ortodox... Nie bierz tego do siebie, ot tak jakos wyszlo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Indian biryani rice 07.09.04, 23:52 Nie ma sprawy:))) Moj sie nie wykloca, najwyzej cmoka z zachwytu nad moim jakims nowym wynalazkiem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biryani sos Re: Indian biryani rice IP: *.sympatico.ca 07.09.04, 19:59 A moze to ten tamaryszek jest tym czyms ... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mooncake Re: Indian biryani rice - skladniki IP: *.netvigator.com 10.09.04, 07:59 soybean oil, onion, mint leaves, shallots, coriander, salt, garlic, ginger, chillies, cayenne pepper, natural herbs and spices (?), ground turmeric, cumin. W przyszlym roku przeprowadzam sie do Indii, problem w tym, ze nie przepadam za kuchnia hinduska:((((. Oboje z mezem jestesmy miesozercami, a dania miesne w wykonaniu Hindusow to podeszwa. pzdr.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Indian biryani rice - skladniki IP: *.proxy.aol.com 10.09.04, 15:36 No nie, skąd ci Hindusi? Z Góry K.? Odpowiedz Link Zgłoś