Gość: Michał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 17:32 Jaka jest różnica między kubkiem a szklanką. Czy może być kubek ze szkła? Czy ze szklanek się pije tylko chłodne napoje? Proszę o szybką odpowiedź bo koleżanka mnie gnębi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nobullshit Re: Ratunku! Problem ze szklankami, już spać nie 04.09.04, 17:43 Nowy słownik języka polskiego: KUBEK - małe naczynie, zwykle z uszkiem, uzywane do picia. SZKLANKA - małe naczynie szklane do picia napojów Dla mnie szklane naczynie z uszkiem jest "szklanką z uszkiem". Co gorącego pije się ze szklanek - to kwestia kulturowa. Herbatę pije sie ze szklanek w Rosji - i stamtąd ten zwyczaj przywędrował do nas - i w krajach arabskich (są to właściwie szklaneczki, takie mniejsze). (W Anglii i innych krajach - w filiżankach, a w domu w kubkach) Kawa w filiżankach / kubkach / we Francji kawa poranna wręcz w miseczkach - ale np. taka kawa po irlandzku w szklankach, takich specjalnych z uszkiem. Takich zasad i wyjątków od nich można by pewnie znaleźć wiele, więc nie daj się gnębić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Ratunku! Problem ze szklankami, już spać nie IP: *.proxy.aol.com 05.09.04, 02:05 Szklanka, kubek to nietylko kwestia materiału czy ucha,lecz i kształtu. Szklanka może być z uchem, kubek może być ze szkła. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam a to ci problem ;-) 04.09.04, 17:45 szklanka jest ze szkła i nie posiada ucha. kubki zazwyczaj mają ucho (choć nie zawsze) i mogą być wykonane z najprzeróżniejszych materiałów. spokojnych snów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: a to ci problem ;-) IP: *.upc-g.chello.nl 04.09.04, 20:48 A szklanka z uszkiem, z cienkiego szkla, taka specjalna do herbaty? Ja bym powiedziala ze to jednak szklanka chociaz ma ucho :) Ale np z grubego bezbarwnego duraleksu to kubek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik wiadro i kubeł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:46 To taki problem z młodości mojej. Gdzies kiedys wyczttałem, ze wiadro to pełne, a kubeł pusty (albo odwrotnie) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: wiadro i kubeł 04.09.04, 22:06 jedno i drugie bywa pełne pomyj co się je wylewa. poza tym baba z pustymi wiadrami nieszczęście przynosi:) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik herbata/cherbata 04.09.04, 22:09 :) zaczynamy niebezpeiczie zbliżać sie do kwestii dalczego można pisać: herbata oraz cherbata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: herbata/cherbata IP: *.proxy.aol.com 05.09.04, 17:04 Ja też dostrzegam w tych postach przedziwną polszczyznę... Odpowiedz Link Zgłoś