darek0979 30.09.14, 18:15 Poszukuję swojskich wędlin, polecicie kogoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x oczywiscie: IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 30.09.14, 18:42 smiarowski.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Najlepsze wędliny IP: 46.77.124.* 30.09.14, 20:19 Wolarek. Kielbasa (swojska albo wiejska), w skladzie ma tylko mieso wieprzowe, przyprawy i czosnek. Liszki - lisiecka i inne wedliny z Liszek. Odpowiedz Link Zgłoś
darek0979 Re: Najlepsze wędliny 01.10.14, 07:46 a probowaliscie swojskie wyroby z goli grodkowskiej, bo coś znalazlem na fB.???!! Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Najlepsze wędliny 30.09.14, 20:51 A skąd mamy wiedzieć, gdzie mieszkasz i kto w twojej okolicy robi swojskie wędliny?? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Najlepsze wędliny 01.10.14, 07:50 i to nie bedzie spam? www.ancypo.pl/ korycinskiesmaki.pl/ z obu korzystam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 pytanie o wedliny z Sokolowa Podl. 03.10.14, 06:20 Podepne sie z innym pytaniem:jak oceniacie wedliny z Sokolowa Podlaskiego? Pytam, bo kiedys wydawaly mi sie swietne, a teraz zupelnie przecietne a moze nawet jeszcze mniej. Nie mam z nimi, co prawda, czesto do czynienia - ale ostatnio uderzyla mnie roznica pomiedzy nimi a wedlinami z innego zrodla, niestety na niekorzysc dla S.P. Czy to tylko chwilowe wrazenie bo zdawalo mi sie ze to dobra firma z Polski czy tez firma podupadla? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pytanie o wedliny z Sokolowa Podl. 04.10.14, 11:07 Pinki, zaklady w Sokolowie przejęła inna firma, nie znam jej pochodzenia; ludzie z branży z Supraśla mówą, że obecne wędliny z Sokołowa są znacznie mniej smaczne niż dawniejsze i chyba maja rację; ja juz od dość dawna ich nie jadam; moim zdaniem dobre wędliny - szczególnie długodojrzewające robią Zaklady "Podlasie" w Mońkach i w Choroszczy ("Kabo"); "Lecha" z Bialegostoku nie polecam; niedawno w Sokółce otorzył ktos zaklad pn. "Wiejska Chata" (nie ma w guglach) i robi pyszną rzecz: "Polędwica suszona mnicha", no ale Ty i tak nie masz możliwości coś stamtąd dostać - 13 tysięcy kilometrów... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pytanie o wedliny z Sokolowa Podl. 04.10.14, 11:12 Aha, i jeszcze jest stary zaklad "PMB" w Białymstoku na ul. Pozoimej 2, pod nowym właścicielem i pod nazwą "ZMB" ale juz dał sie poznać jako dobry producent smacznych wędlin dojrzewających; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: pytanie o wedliny z Sokolowa Podl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.14, 07:44 Wszystko prawda, Kubraku, tylko że ja tych wędlin w Wwie nie widuję. Kupuję w Siemiatyczach. A Ty gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: pytanie o wedliny z Sokolowa Podl. 08.10.14, 02:23 Dziekuje za polecenie. Ale, jak sam powiedziales Jedrusiu, nie mam do nich dostepu. Za to, mam nadzieje, inni z polecenia skorzystaja, bo dobre firmy trzeba popierac. Co do wyrobow z Sokolowa, potwierdziles tylko moje przypuszczenia - Nie bede ich wiecej kupowac. Zreszta i tak jem wedliny b. rzadko, a kiedy tak sie dzieje, chce miec z tego przyjemnosc. Kupowalam 'Sokolow' i polecalam innym bo popieram polski biznes, ale tylko pod warunkiem, ze robi dobre rzeczy. Ale 'Pulaski' choc to kompania amerykanska to tez w koncu firma z polskimi tradycjami, a towar maja znakomity. Wlasnie przez porownanie z ich wyrobami odnioslam takie niedobre wrazenie co do Sokolowa. Znakomita poledwice wedzona robia tez Wegrzy I ich tez, od czasu do czasu, popieram;)) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pytanie o wedliny z Sokolowa Podl. 08.10.14, 13:55 Genny, wędliny z Sokołowa sa u nas w sklepie osiedlowym; te lepsze podlaskie wędliny kupuje za kazdym razem jak jestem w Supraślu; ostatnio odkryłem tam małego prywatnego masarza na ul. Cieliczańskiej róg 11go Listopada; robi świetne szynki, balerony i polędwice dojrzewające; niestety w Supraslu będe dopiero na Uroczysku 2015 na poczatku czerwca; Pinki, posłałbym Ci coś z tych smakołykow podlaskich listem poleconym ale to dopiero w czerwcu no i poza tym nie wiem jak sie do tego odniesie nasza i Wasza poczta... ;-) Czy wiesz coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x poczta sie odniesie pozytywnie, IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 08.10.14, 14:14 listonosz na pewno zje kielbase i pochwali ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 marzenia:) 08.10.14, 19:02 Dziekuje Ci, Kubraczku za oferte.:) To bardzo mile. Poczta i przepisy celne sa jednak bezwzgledne. Szkoda.:( Ale intencje sie licza!:)) A tak zjadlabym.... metke. I wedzona na goraco makrele. Ale te ostatnia musze chyba sobie sama uwedzic. ;)) Niech sie tylko troche chlodniej zrobi.... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: marzenia:) 09.10.14, 11:00 pinkink3 napisała: > A tak zjadlabym.... metke. I wedzona na goraco makrele. > Ale te ostatnia musze chyba sobie sama uwedzic. ;)) > Niech sie tylko troche chlodniej zrobi.... Tez kiedys uwielbiałem metkę, szczególnie tę "cebulową"; makrela jest bardzo tłusta i dlatego doradzałbym chyba osiągalne w Twoim hrabstwie szkockie filety śledziowe tzw. "Kipper'sy" , wedzone w zimnym dymie, łowione na Orkadach lub Szetlandach albo nawet na Wyspach Owczych; u nas dość często bywaja w sklepach rybnych pod nazwą "śledź ala łosoś"... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Najlepsze wędliny 08.10.14, 14:15 Kiedyś kupowałam wędliny z Winnicy,ale Zakład zlikwidowany,moze Wierzejki?? ja zwykle kupuję wędliny u siebie na bazarku od tych co sprzedają mieso,maja typowo swojskie wyroby,poza tym mało jadam wędliny:) Odpowiedz Link Zgłoś