Dodaj do ulubionych

pytanie techniczne dot. dania z Galerii Potraw

11.10.14, 19:30
danie:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127361628,127361628.html
dużo osób robiło, może ktoś więc podpowie w kwestii logistyki. Czy lepiej obsmażyć mięso, schować do lodówki i zapiec tuż przed przyjściem gości (nie zaszkodzi mu to, nie stwardnieje?) czy lepiej upiec całość i trzymać ok godziny w ciepłym piekarniku?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: pytanie techniczne dot. dania z Galerii Potra 11.10.14, 20:06
      usmaz, przeloz do naczynia, poloz gruszki (niech przedtem poleza kilka min w wodzie z cytryna zeby nie zbrazowialy), polej smietana, daj ser i przyprawy i przykryj czyms.
      zostawic mozesz na kilka godzin nawet na wierzchu w kuchni, chyba, ze przyjdzie fala upalow.
      jak rozumiem bedziesz miala co innego do roboty przed przyjsciem gosci, bo ogolnie obsmazysz schab i zmontujesz cale danie na luzie zanim ci sie piekarnik nagrzeje.
      • ups1982 Re: pytanie techniczne dot. dania z Galerii Potra 11.10.14, 20:10
        chciałabym uniknąć obsmażania tuż przed przyjściem ludzi, bo zwykle jest pół kuchni zapryskane
        za patent z gruszką dzięki, ogólnie ta opcja ze wstawieniem naczynia do piekarnika jak już będą ludzie bardziej mi odpowiada, akurat podam zupę i nie wyskoczę odrazu z daniem głównym, dzięki
        • ania_m66 Re: pytanie techniczne dot. dania z Galerii Potra 11.10.14, 20:28
          tu bardzo cie rozumiem.
          udanego przyjecia w takim razie

ups1982 napisała:

> chciałabym uniknąć obsmażania tuż przed przyjściem ludzi, bo zwykle jest pół ku
          > chni zapryskane
          >
          • hazo Re: pytanie techniczne dot. dania z Galerii Potra 11.10.14, 22:22
            Robiłam schab wg tamtego przepisu i wg mnie usmażenie mięsa i trzymanie go dłuższy czas (obojętnie czy w lodówce czy na blacie) i potem zapiekanie zrobi z niego niejadalne twarde kotlety.
            Wydaje mi się, że to danie jest najlepsze jedzone tuż po zrobieniu od początku do końca czyli tuż przed podaniem.
            • ania_m66 Re: pytanie techniczne dot. dania z Galerii Potra 11.10.14, 22:35
              a ja mysle, ze autorka pytania powinna je b krotko obsmazyc na b goracej patelni i bedzie ok.
              chodzi o to, zeby nie byly w srodku "gotowe", a wlasciwie prawie surowe.
              jesli bedzie je za dlugo smazyla, to faktycznie moga wyjsc twarde.

hazo napisała:

> Robiłam schab wg tamtego przepisu i wg mnie usmażenie mięsa i trzymanie go dłuż
              > szy czas (obojętnie czy w lodówce czy na blacie) i potem zapiekanie zrobi z nie
              > go niejadalne twarde kotlety.
              > Wydaje mi się, że to danie jest najlepsze jedzone tuż po zrobieniu od początku
              > do końca czyli tuż przed podaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka