Dodaj do ulubionych

Ekspress do kawy po raz n-ty

19.10.14, 18:35
Wiem, ze często o to ludzie pytają, ale po przejrzeniu starych postów nie zmądrzałam.
Jaki ekspres kupic do biura jednoosobowego? Lubie dobrą kawę, najchętniej z mleczkiem, a najnajchętniej cappucino, ale większość ekspresów ze spieniaczem bardzo trudno się myje.
Co jakis czas przychodza do mnie klienci i wówczas dośc szybko muszę zrobić np 3 kawy, czasami z mlekiem.
Nie będe miała lodówki, to kolejny problem, bo gdzie trzymać mleko.
Czy jestem skazana na kapsułki z gotowym cappucino? B zdajee się że jakas firma ma...
Obserwuj wątek
    • wilcza25 Re: I nie zmądrzejesz. Przejrzyj "wyposażenie kuc 19.10.14, 19:29
      aaaaaa
      :)
    • ania_m66 Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 19.10.14, 20:16
      ja tam w sumie rozumiem, ze tu pytasz, bo forum wyposazenie kuchni nie tetni za bardzo zyciem.
      a juz po tym odkad usuneli bezposredniego linka do niego z listwy po prawej stronie na stronie glownej FK jest calkiem beznadziejnie.
      tym niemniej twoj post jest bardzo "blond" i uniemozliwia jakakolwiek sensowna porade.
      pomysl sama jakie naprawde potrzebne informacje przydalyby sie aby ci doradzic i doprecyzuj pytanie.

wilcza25 napisała:

> Wiem, ze często o to ludzie pytają, ale po przejrzeniu starych postów nie zmądr
      > załam.
      > Jaki ekspres kupic do biura jednoosobowego? Lubie dobrą kawę, najchętniej z mle
      > czkiem, a najnajchętniej cappucino, ale większość ekspresów ze spieniaczem bar
      > dzo trudno się myje.
      > Co jakis czas przychodza do mnie klienci i wówczas dośc szybko muszę zrobić np
      > 3 kawy, czasami z mlekiem.
      > Nie będe miała lodówki, to kolejny problem, bo gdzie trzymać mleko.
      > Czy jestem skazana na kapsułki z gotowym cappucino? B zdajee się że jakas firma
      > ma...
    • Gość: kim Re: Ekspress do kawy po raz n-ty IP: 5.172.252.* 19.10.14, 21:27
      Przypominam, ze jedna filiżanka kawy w kapsułkach jest przynajmniej dwadzieścia razy droższa niż filiżanka zrobiona z kawy ziarnistej. Niektore firmy maja kapsulki drozsze 60 RAZY niz porownywalna porcja kawy ziarnistej. Za rok używania nawet tanich kapsułek masz darmowy dobry ekspres. Dlatego zamiast chemii w kapsułkach a la cappuccino, lepiej wybrać inny wariant.

Najlepszy - kupujesz maleńka lodówkę do biura, taka wielkości polowy jedno drzwiowej szafki kuchennej (ok. 45 cm x 45 cm). Przyda ci sie jeszcze wiele razy do roznych rzeczy. Kosztuja ok. 300-500 zl. Od tego momentu jesteś wolnym człowiekiem, masz mleko i taki ekspres jaki chcesz.
      • wilcza25 Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 19.10.14, 22:32
        dzięki

nie-blondynka Wilcza 25
        • ania_m66 Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 19.10.14, 22:37
          aha, rozumiem.
          pytalas o ekspres, polecono ci lodowke i problem sie rozwiazal.
          to nie mam wiecej pytan.
          doprawdy niektorym pytajacym tu nie ma po cio odpowiadac. szkoda czasu i klawiatury.

wilcza25 napisała:

> dzięki
          >
          > nie-blondynka Wilcza 25
    • Gość: mim_maior Re: Ekspress do kawy po raz n-ty IP: *.warmia.mazury.pl 20.10.14, 10:21
      W takiej sytuacji kupiłabym prosty ekspres kolbowy z parową dysza do spieniania mleka, np. Krupsa (zawsze mi się sprawdzały). Łatwo go czyścić, można zrobić kilka kaw dość szybko, jest tani w utrzymaniu i niewiele tam jest do zepsucia. Do tego równie prosty młynek do kawy (niekoniecznie ceramiczny) i zapas mleka UHT w małych opakowaniach (można je trzymać zamknięte bez lodówki, a otwarte wytrzymują 1-2 dni w temperaturze pokojowej).
      • konrad_dk Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 20.10.14, 12:55
        Najważniejsze żeby smakowała.
        Proponuje inny topic o tym temacie. Znajdziesz tam setki opini, porad, etc.
        Dokładnie analizowaliśmy ten temat.
        • wilcza25 Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 20.10.14, 13:37
          zapodaj link, moze na ten topic akurat nie trafiłam
          • micha83 Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 21.10.14, 11:24
            ja Ci podam link do odpowiedniego forum:-)
            caffeprego.pl/phpBB3/
            moim zdaniem jak na warunki biurowe najlepszym byłby dla Ciebie ekspres automatyczny-o kolbówkę trzeba bardziej dbać i co istotne nie zrobisz szybko trzech kaw..wg sztuki oczywiście.
            Automat zmiele Ci kawę-będzie świeża,zrobi odpowiednią kawę oraz nie będziesz mieć bałaganu w postaci porozsypywanej zmielonej kawy itp. Jak mniemam zależy Ci na powtarzalnym efekcie smacznej kawy i szybkości-biuro/Klienci itp. Fakt trzeba czyścić taki ekspres,ale każdy ekspres trzeba czyścić i dbac o niego,sam się nie umyje.Przejrzyj zalinkowane forum i przede wszystkim zorientuj się czy masz blisko serwis do ekspresu,który zechcesz kupić,to bardzo ważne.
            pozdrawiam
            • jeepwdyzlu Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 21.10.14, 14:21
              micha ma rację
              ale....
              najtańszy automat to minimum 1300 zł
              raczej 1500
              a aparat do saszetek to 250 zł

a koszty porównywalne...
              I żeby było jasne - w domu mam i kolbówkę i bardzo dobry automat
              ale w małym biurze..... radzę saszetki
              jeep
              • jeepwdyzlu Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 21.10.14, 14:22
                koszty KAWY
                porównywalne miało być rzecz jasna
                :-)
                j.
                • micha83 Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 21.10.14, 16:24
                  hehe,ja też mam w domu kolbówkę i młynek osobno, a w robocie właśnie ekspres automatyczny,ale uważam,że lepiej wydać tą kasę na automat aniżeli na kapsułkowy czy saszetkowy..no jednak. Zależy też jaką kwotą dysponuje założycielka wątku. No nic,mam nadzieję że poczyta troszkę i wybierze spełniający oczekiwania i w osiągalnej kwocie sprzęt.Czego szczerze życzę,ja bez dobrej kawy nie umiem funkcjonować;-)
    • jeepwdyzlu Re: I nie zmądrzejesz. Przejrzyj "wyposażenie 20.10.14, 14:20
      Przypominam, ze jedna filiżanka kawy w kapsułkach jest przynajmniej dwadzieścia razy droższa niż filiżanka zrobiona z kawy ziarnistej.
      ---------------------------------
      Nie do końca
      senseo kosztuje jakieś 50 groszy saszetka czyli mniej więcej tyle samo co kawa z ziarna :-)
      a nowy ekspres (powiedzmy ekspresik) firmy nie podam jakiej (szukajcie sobie sami) to jakieś 250-300 złotych

Zatem - można w miarę dobrze i tanio
      jeep
      • Gość: kim Re: I nie zmądrzejesz. Przejrzyj "wyposażenie IP: 46.77.124.* 20.10.14, 18:14
        Saszetka to nie kapsułka.
        • jeepwdyzlu Re: I nie zmądrzejesz. Przejrzyj "wyposażenie 21.10.14, 11:10
          saszetka to nie kapsułka ale ma te same zalety - powtarzalna kawa, świeża, zawsze ten sam wynik
          za to cena niska
          j.
    • anulka134 Re: Ekspress do kawy po raz n-ty 20.10.14, 16:26
      Kapsułkowy bym odpuściła. Raz że koszty, a dwa że kawa z niego smakowo jednak pozostawia sporo do życzenia, przynajmniej dla mnie. Lepszy będzie ciśnieniowy ze spieniaczem właśnie. Mam taki Saeco i jeżeli chodzi o czyszczenie to powiem Ci że zero problemu, a ja mam taki który ma pojemnik na mleko. Ale to jest dosłownie kilka elementów które wystarczy zdemontować i umyć. W wersji ze spieniaczem z rurką jest jeszcze prościej. A co do mleka, to można np kupować takie mniejsze pojemniki, które starczą właśnie na kilka kaw. Są hermetycznie zamkniete, także brak lodówki nie powinien być problemem.
    • Gość: x nie ma to jak oryginał IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.10.14, 14:36
      wilcza25 napisała:

> Czy jestem skazana na kapsułki z gotowym cappucino? B zdajee się że jakas firma
      > ma...

T- Disc, polecam dla twojej firmy!
      • wilcza25 Re: nie ma to jak oryginał 25.10.14, 09:07
        Problem rozwiązany: za darmo dostałam ekspress przelewowy, nowy oczywiście, Boscha; mam nadzieje, ze na jakis czas wystarczy.
        A mleczko zastąpię mlekiem sojowym w proszku, strasznie pyszne :)
        W końcu to nie kawiarnia :)
        Po sąsiedzku mam kawiarnię, wiec czasami skoczę "do ludzi" na cappucino.
        dzięki wszystkim (nie)życzliwym.
        • Gość: x mam mleczka w proszku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.14, 10:06
        • Gość: x Re: nie ma to jak oryginał IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.10.14, 12:25
          wilcza25 napisała:

> A mleczko zastąpię mlekiem sojowym w proszku, strasznie pyszne :)

• mim_maior Re: nie ma to jak oryginał 27.10.14, 09:36
          Eeee, mleczko w proszku? Dobra kawa i mleczko w proszku? Nienienie.
          Jak ktoś mi proponuje "gips" do kawy, to wolę wypić czarną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka