fiskars 07.09.04, 18:53 Czy ktoś piecze sam w domu chleb. Podobno mozna to zrobić kupując maszynę do pieczenia chleba, cena od 280 do 800 zł. Jak taki chleb smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piekarz Re: pieczenie chleba w domu IP: 12.21.160.* 07.09.04, 19:11 ja uzyam maszyny, ale tylko do mieszania, pieke w piekarniku miedzy innymi dlatego ze nie lubie dziur na spodzie chleba po mieszalniku, a i skorka jest bardziej chrupiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: pieczenie chleba w domu IP: *.crowley.pl 07.09.04, 19:25 Ja pieke, namietnie! to ostatnio moj fiol, obecnie wchodze w faze bulek. Nie mam maszyny do chleba, ciasto wyrabiam wstepnie malakserem, a potem jeszcze troche "recami", pieke zwyczajnie w piekarniku. Chleb jest pyszny i czlowiek sie szybko uzaleznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haw5 do alienor IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.09.04, 20:39 Jestem w początkowej fazie uzalezniania sie.czy moge Cie prosic o jakis przepis,bo moje chlebki sa pyszne ale wychodza mi okropme gnioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: do alienor IP: *.crowley.pl 07.09.04, 22:01 Ja robie np. tak: 0.5 kg maki: zazwyczaj pol na pol pszenna razowa z pszenna biala; czasem uzywam tez zytniej razowej; generalnie: im wiecej maki bialej, tym lepiej chleb rosnie, jesli dasz sama razowa, otrzymasz chlebek raczej niski, ale tez pyszny paczka drozdzy instant 1 lyzka miodu 2 lyzki oliwy szczypta soli (solidna, koniecznie, inaczej chleb bedzie mdly) ze 2 garscie jakichs pestek (slonecznik dynia) - niekoniecznie 1 i 1/3 szklanki wody (cieplej albo takiej o temp. pokojowej; byle nie goracej ani zimnej) Mieszam to tak 1-2 min w malakserze, wyciagam na stolnice, ugniatam troche recznie; ciasto nie powinno sie lepic do rak, jesli sie lepi, dodaje troche maki. Wkladam do szklanej michy, przykrywam sciereczka i daje mu tak 1.5 h na wyrosniecie. Nie moze stac w przeciagu ani w zimnie. Potem wyciagam z miski, troche zagniatam, ale nie bardzo, tylko tyle, zeby nadac mu pozadany ksztalt. Wkladam go do przygotowanej wczesniej foremki i pozwalam mu tam ponownie podrosnac pod sciereczka, tak 30min do 1 h. Jak podrosnie, smaruje z wierzchu rozbeltanym jajkiem albo mlekiem i do pieca. Pieke na dolnej szynie piekarnika: przez 15 min w 240 stopniach, potem 20min w 220, nastepnie wyjmuje z foremki i jeszcze ok 10 min pieke go do gory nogami (nie wiem, czy mam skopany piekarnik, ale mimo ze pieke w trybie gora-dol, to spod mi sie nigdy nie zrumienia, w przeciwienstwie do gory, stad ta ostatnia machinacja). Mozna ciasto ulozyc bezposrednio na blasze, ale wtedy sie troche rozplaszczy, a foremka spowoduje, ze pojdzie do gory. Na taki polkilogramowy bochenek mam mala okragla foremke do ciast - 20 cm srednicy. Czesto robie z podwojnej porcji, uzywam wtedy wieksze okraglej formy albo duzej keksowki. To taki przepis wyjsciowy: w zasadzie za kazdym razem, jak pieke ten chleb, cos w nim zmieniam, zwykle proporcje maki i dodatki. Powodzenia i nie zniechecaj sie! Ja bylam zadowolona z chleba dopiero za 7 razem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haw5 Re: do alienor IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.09.04, 23:28 I tu jest pies pogrzebany,poniewaz przepis moj sklada sie zpolowy maki bialej i polowy roznych smieci , dlatego wychodzi mi gniot,zreszta bardzo sympatyczny i smaczny.Dzieki za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: pieczenie chleba w domu 07.09.04, 20:04 Wrzuć w wyszukiwarkę na forum-znajdziesz masę porad dotyczących zarówno zakupu odpowiedniej maszyny,jak i mąki do niej (moich także:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: pieczenie chleba w domu IP: *.bb.online.no 07.09.04, 22:05 Tez mam maszyne, juz sie zdazylam uzaleznic i wymyslam i pieke. Maszyna z Polski Optimum za 280 zl, dobra instrukcja, przepisy, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
icek11 Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 11:29 ja pieke bez maszyny: buleczki przenne, chleb razowy, chleb graham,moje ulubione dodatki to oliwki, suszone pomidory, ser feta- do buleczek, do chlebow: syrop jeczmienny, ziola, pestki dyni i slonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 12:36 Opisz mi,jaki jest rozmiar maszyny do chleba? Tyle się naczytałem o domowym pieczywie, cena też taka, że można się zgodzić, ale wielkie to? Jak kuchenka mikrofalowa, większe? Chodzi mi o takie, co człowiek wsypuje do bębna wszystko wieczorem, a rano dom pachnie swieżym chlebem... Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 23:29 Bruno, ja jestem uzależniona, więc Ci odpowiem;-) Maszyna waży 7,5 kg, wygląda trochę jak pralka ładowana od góry. Po fazie superchlebów, miałam kilka upadków, ale znów wyszłam na prostą. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika bułeczki zagniecione w maszynie. Robiłam już: ciabattę, chleby mleczne, białe, razowe, cebularze, z kminkiem, z ziarnami, miodem, bakaliami... Mam maszynę Panasonica. I jestem tak zadowolona, że bez problemu mogłabym być domokrążcą i ją sprzedawać;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimarta Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 12:55 To i ja się podłacze z pytaniem - co zrobić żeby chleb domowy nie kruszył sie tak bardzo tylko był sprężysty? Dodam, że piekę chleby mieszane (maka razowa i pszenna) ale z mała ilością wody. Czy to może byc przyczyna ? No i dodaje jajka... MiM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: pieczenie chleba w domu IP: *.bb.online.no 08.09.04, 13:06 Z tymi jajkami to dziwna sprawa, wplywaja na kruchosc potrawy, no i sa spoiwem, moze od tego chleb zgluciec. Polecam osobiscie dodawanie kwasnego mleka, kefiru albo jogurtu naturalnego do chleba, przedluza to jego swiezosc. Zasada prosta jest taka, ze na kilogram maki pszennej uzywa sie pol litra plynu, jesli chleb jest z maki grubszej, plynu musi byc wiecej, do 600 ml, bo inaczej bedzie cegla. Moja maszynka jest wielkosci wiekszej frytkownicy, malej mikroweli i jest to niestety niezle koromyslo, ale z racji tego upojnego zapachu swiezego chleba o poranku warto jest zniesc niewygode gabarytowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: pieczenie chleba w domu IP: *.crowley.pl 08.09.04, 14:59 Srobuj dodac oliwy: 2-3 lyzki na pol kilo maki. Odpowiedz Link Zgłoś
fiskars Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 17:10 Dzięki za przepis oraz informacje! Odpowiedz Link Zgłoś