Dodaj do ulubionych

pieczenie chleba w domu

07.09.04, 18:53
Czy ktoś piecze sam w domu chleb. Podobno mozna to zrobić kupując maszynę do
pieczenia chleba, cena od 280 do 800 zł. Jak taki chleb smakuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: piekarz Re: pieczenie chleba w domu IP: 12.21.160.* 07.09.04, 19:11
      ja uzyam maszyny, ale tylko do mieszania, pieke w piekarniku miedzy innymi
      dlatego ze nie lubie dziur na spodzie chleba po mieszalniku, a i skorka jest
      bardziej chrupiaca.
    • Gość: alienor Re: pieczenie chleba w domu IP: *.crowley.pl 07.09.04, 19:25
      Ja pieke, namietnie! to ostatnio moj fiol, obecnie wchodze w faze bulek. Nie
      mam maszyny do chleba, ciasto wyrabiam wstepnie malakserem, a potem jeszcze
      troche "recami", pieke zwyczajnie w piekarniku. Chleb jest pyszny i czlowiek
      sie szybko uzaleznia.
      • Gość: haw5 do alienor IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.09.04, 20:39
        Jestem w początkowej fazie uzalezniania sie.czy moge Cie prosic o jakis
        przepis,bo moje chlebki sa pyszne ale wychodza mi okropme gnioty.
        • Gość: alienor Re: do alienor IP: *.crowley.pl 07.09.04, 22:01
          Ja robie np. tak:
          0.5 kg maki: zazwyczaj pol na pol pszenna razowa z pszenna biala; czasem uzywam
          tez zytniej razowej; generalnie: im wiecej maki bialej, tym lepiej chleb
          rosnie, jesli dasz sama razowa, otrzymasz chlebek raczej niski, ale tez pyszny
          paczka drozdzy instant
          1 lyzka miodu
          2 lyzki oliwy
          szczypta soli (solidna, koniecznie, inaczej chleb bedzie mdly)
          ze 2 garscie jakichs pestek (slonecznik dynia) - niekoniecznie
          1 i 1/3 szklanki wody (cieplej albo takiej o temp. pokojowej; byle nie goracej
          ani zimnej)
          Mieszam to tak 1-2 min w malakserze, wyciagam na stolnice, ugniatam troche
          recznie; ciasto nie powinno sie lepic do rak, jesli sie lepi, dodaje troche
          maki. Wkladam do szklanej michy, przykrywam sciereczka i daje mu tak 1.5 h na
          wyrosniecie. Nie moze stac w przeciagu ani w zimnie. Potem wyciagam z miski,
          troche zagniatam, ale nie bardzo, tylko tyle, zeby nadac mu pozadany ksztalt.
          Wkladam go do przygotowanej wczesniej foremki i pozwalam mu tam ponownie
          podrosnac pod sciereczka, tak 30min do 1 h. Jak podrosnie, smaruje z wierzchu
          rozbeltanym jajkiem albo mlekiem i do pieca. Pieke na dolnej szynie piekarnika:
          przez 15 min w 240 stopniach, potem 20min w 220, nastepnie wyjmuje z foremki i
          jeszcze ok 10 min pieke go do gory nogami (nie wiem, czy mam skopany piekarnik,
          ale mimo ze pieke w trybie gora-dol, to spod mi sie nigdy nie zrumienia, w
          przeciwienstwie do gory, stad ta ostatnia machinacja).
          Mozna ciasto ulozyc bezposrednio na blasze, ale wtedy sie troche rozplaszczy, a
          foremka spowoduje, ze pojdzie do gory. Na taki polkilogramowy bochenek mam mala
          okragla foremke do ciast - 20 cm srednicy. Czesto robie z podwojnej porcji,
          uzywam wtedy wieksze okraglej formy albo duzej keksowki.
          To taki przepis wyjsciowy: w zasadzie za kazdym razem, jak pieke ten chleb, cos
          w nim zmieniam, zwykle proporcje maki i dodatki. Powodzenia i nie zniechecaj
          sie! Ja bylam zadowolona z chleba dopiero za 7 razem!
          • Gość: haw5 Re: do alienor IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.09.04, 23:28
            I tu jest pies pogrzebany,poniewaz przepis moj sklada sie zpolowy maki bialej i
            polowy roznych smieci , dlatego wychodzi mi gniot,zreszta bardzo sympatyczny i
            smaczny.Dzieki za przepis.
    • funana Re: pieczenie chleba w domu 07.09.04, 20:04
      Wrzuć w wyszukiwarkę na forum-znajdziesz masę porad dotyczących zarówno zakupu
      odpowiedniej maszyny,jak i mąki do niej (moich także:-)
      • Gość: Hela Re: pieczenie chleba w domu IP: *.bb.online.no 07.09.04, 22:05
        Tez mam maszyne, juz sie zdazylam uzaleznic i wymyslam i pieke.
        Maszyna z Polski Optimum za 280 zl, dobra instrukcja, przepisy, polecam.
        • icek11 Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 11:29
          ja pieke bez maszyny: buleczki przenne, chleb razowy, chleb graham,moje ulubione
          dodatki to oliwki, suszone pomidory, ser feta- do buleczek, do chlebow: syrop
          jeczmienny, ziola, pestki dyni i slonecznika.
        • brunosch Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 12:36
          Opisz mi,jaki jest rozmiar maszyny do chleba? Tyle się naczytałem o domowym
          pieczywie, cena też taka, że można się zgodzić, ale wielkie to? Jak kuchenka
          mikrofalowa, większe? Chodzi mi o takie, co człowiek wsypuje do bębna wszystko
          wieczorem, a rano dom pachnie swieżym chlebem...
          • lis_ka Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 23:29
            Bruno,
            ja jestem uzależniona, więc Ci odpowiem;-)
            Maszyna waży 7,5 kg, wygląda trochę jak pralka ładowana od góry.
            Po fazie superchlebów, miałam kilka upadków, ale znów wyszłam na prostą. Przed
            chwilą wyjęłam z piekarnika bułeczki zagniecione w maszynie. Robiłam już:
            ciabattę, chleby mleczne, białe, razowe, cebularze, z kminkiem, z ziarnami,
            miodem, bakaliami... Mam maszynę Panasonica. I jestem tak zadowolona, że bez
            problemu mogłabym być domokrążcą i ją sprzedawać;-)
    • mamaimarta Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 12:55
      To i ja się podłacze z pytaniem - co zrobić żeby chleb domowy nie kruszył sie
      tak bardzo tylko był sprężysty? Dodam, że piekę chleby mieszane (maka razowa i
      pszenna) ale z mała ilością wody. Czy to może byc przyczyna ? No i dodaje
      jajka...
      MiM
      • Gość: Hela Re: pieczenie chleba w domu IP: *.bb.online.no 08.09.04, 13:06
        Z tymi jajkami to dziwna sprawa, wplywaja na kruchosc potrawy, no i sa spoiwem,
        moze od tego chleb zgluciec. Polecam osobiscie dodawanie kwasnego mleka, kefiru
        albo jogurtu naturalnego do chleba, przedluza to jego swiezosc. Zasada prosta
        jest taka, ze na kilogram maki pszennej uzywa sie pol litra plynu, jesli chleb
        jest z maki grubszej, plynu musi byc wiecej, do 600 ml, bo inaczej bedzie cegla.

Moja maszynka jest wielkosci wiekszej frytkownicy, malej mikroweli i jest to
        niestety niezle koromyslo, ale z racji tego upojnego zapachu swiezego chleba o
        poranku warto jest zniesc niewygode gabarytowa.
      • Gość: alienor Re: pieczenie chleba w domu IP: *.crowley.pl 08.09.04, 14:59
        Srobuj dodac oliwy: 2-3 lyzki na pol kilo maki.
        • fiskars Re: pieczenie chleba w domu 08.09.04, 17:10
          Dzięki za przepis oraz informacje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka