Gość: Liska IP: 81.210.125.* 12.09.04, 09:48 Kochani, jak się robi zakwas do chleba? A może można gdzieś kupić gotowy, np. w proszku? :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cynamoon6 Re: Zakwas 12.09.04, 10:30 Liska, podawalam gdzies tu niedawno przepis na zakwas. Sprobuj wyszukiwarka a jak nie znajdziesz to przepisze jeszcze raz, ale troche popzniej, bo teraz nie mam czasu, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Zakwas 13.09.04, 08:24 Jesli w Polsce, to gotowy w proszku nie widzialam (pytalam sie w sklepach ze zdrowa zywnoscia i nie mogli mi znalezc). W Niemczech natomiast jest i ma bardzo dluga date waznosci (te torebki, ktore ja kupilam, to do 2 lat). K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Zakwas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 08:30 kawałek skórki z chleba razowego, ze 3-4 łyżki mąki razowej, kilka ząbków czosnku (Zależy jak lubisz, ale 2 to minimum), zalać przegotowaną wodą (pol litra) i cierpliwie czekać. Efekt w większości przypadków lepszy niż kupny (np. ostatni jaki kupiłem do barszczu z grzybami, był za mało kwaśny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zakwas IP: *.poch.com.pl 13.09.04, 11:31 Przepis fajny ale na żurek, zakwas do chleba to co innego, niestety nie pamiętam dokładnie przepisu więc się nie wychylam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Zakwas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 11:47 Make zytnia razowa zalewa sie w ciepla woda i odstawia na pare dni, robiac zdaje sie jeszcze cos po drodze. Wieczorem znajde dokladny przepis i wklepie, a teraz zmykam do niewdziecznej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Zakwas IP: 81.210.125.* 13.09.04, 11:48 tak tak, to prawda - żurek to żurek, ale dziękuję za dobre chęci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: Zakwas IP: 12.21.160.* 13.09.04, 15:33 Liska, ciesze sie ze moge sie czyms z Toba podzielic. Zawsze to ja szukalem Twojej pomocy . Pieke chleb wiec jest to przepis na zakwas sprawdzony. 2-3 lyzki maki zytniej, dodaje okolo pol kubka mleka zsiadlego (tu gdzie mieszkam to buttermilk) troche miodu (nie wiecej niz lyzke) i dodaje taka ilosc wody aby po wymieszaniu calosc miala konstystencje smietany, odstawiam w kuchni na 2 dni, a nastepnie przetrzymuje w lodowce bo inaczej calosc skisnie. ja dodaje 2-3 lyzki zakwasu na porcje chleba z maszyny. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r do piekarza 13.09.04, 18:48 Czy możesz podać, czym smarujesz chleb,aby miał ładny złoty kolor i był błyzczący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: do piekarza IP: 12.21.160.* 13.09.04, 21:26 masz do wyboru 2 metody: 1. po wyrosnieciu a przed wlozeniem chleba do pieca pedzluje rozbitym jajkiem 2. ostatnio smarowalem, juz po wypieczeniu, tylko woda, sporo, az zobaczysz ze zaczyna sie swiecic (juz bez jajka) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: do piekarza 13.09.04, 21:40 Gość portalu: piekarz napisał(a): > masz do wyboru 2 metody: > 1. po wyrosnieciu a przed wlozeniem chleba do pieca pedzluje rozbitym jajkiem > 2. ostatnio smarowalem, juz po wypieczeniu, tylko woda, sporo, az zobaczysz ze > zaczyna sie swiecic (juz bez jajka) Rozmawiałam ze swoją sasiadką,której matka w latach 50 na wsi wypiekała chleb i stwierdziła,że dla ładnego wyglądu skórki stosowała wodę z cukrem lub roztwór kawy z cukrem.Tą miksturą smarowała chleb ,tuż po wyjęciu z pieca. Zakwas wykonywała z kiszonego barszczu, ale z tego gęstego osadu.Do tego dosypywała mąkę żytnią,trzymała z 2-3 dni w cieple i z tzw. bułki z tego zakwasu zarabiała chleb dokładając drożdże. Cześć tego zakwasu zostawiała do nastepnego pieczenia. Do zarobienia chleba,zamiast wody ,stosowała maślankę lub serwatkę,która bardzo bogata jest w wapń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re:do Jadwigi IP: 12.21.160.* 13.09.04, 22:18 oczywiscie sprobuje wode z cukrem, czy wiesz ile tego cukru na szklanke wody ? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re:do Jadwigi 14.09.04, 15:02 Gość portalu: piekarz napisał(a): > oczywiscie sprobuje wode z cukrem, > czy wiesz ile tego cukru na szklanke wody ? Nie wiem ile cukru należy dać na szklankę wody,może ze 2 łyżeczki,żeby chleb nie był słodki. W poniedziałek będę piekła chleb, to wypróbuję i dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re:do Jadwigi 14.09.04, 17:20 1 lyzeczka na 300 ml wody i na 500 g maki / chyba, ze chleb ma byc jakis specjalny /. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Zakwas 13.09.04, 23:02 z tego co pamietam, to robi sie najpierw ciasto na drożdzach, a potem odejmuje sie nieco tego ciasta i przechowuje do następnego wypieku, juz drożdzy nie dodając. znaczy zawsze trzeba zostawić troche surowego ciasta. nigdy tego nie robiłam, bo jeśli juz musze, to niestety na drożdzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Zakwas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 16:53 www.polskie-mlyny.pl/index.asp?main=produktypol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Zakwas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 20:37 Make w mlynach tez sprzedaja od 50 kg wzwyz ale.......jest tam telefon do dzialu zbytu gdybym czegos bbb. potrzebowala - poprosilabym o paczuszke jesli nie byloby to mozliwe- trudno, to tez jest jakas wiedza mozna poprosic pieknie w piekarni o ciut tego zakwasu przynajmniej wiadomo o co pytac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Zakwas na piwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 20:55 Zakwas do chleba na piwie Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski SKOPIOWANE Z NET-U W duzym sloju umiescic 1 szklanke maki i dwie szklanki piwa. Dodac lyzeczke cukru. Zamieszac, przykryc gaza, i zostawic w temperaturze pokojowej przez 3 dni, od czasu do czasu mieszajac. Odlac polowe, dodac szklanke maki i szklanke wody. Zamieszac, zostawic przez 3 dni. Nastepnie uzywa sie tak: Odlac szklanke plynu na jeden bochenek chleba. Zrobic chleb. Do zakwasu dodac pol szklanki maki i pol szklanki wody. Tak nalezy karmic zakwas, nawet jezeli sie go nie uzywa przez dluzszy czas. Nalezy go trzymac w lodowce i karmic co dwa tygodnie, odlewajac i dolewajac. Taki zakwas moze zyc przez 100 lat albo i wiecej. Niektore piekarnie w San Francisco chwala sie, ze maja kontynuujacy sie zakwas od 125 lat. Zakwas mozna zrobic na wiele sposobow. Najprostszy to drozdze, maka, woda i troszke cukru. Inny ciekawy to maka, woda, i winogrona, ktore po pewnym czasie trzeba odcedzic. Jezeli w jakims momencie kolor zakwasu zmieni sie na rozowy, to niestety zakwas zdechl i nalezy go wyrzucic. From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB) -------------------------------------------------------------------------------- MM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa przepis b.prosty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 20:58 www.biznet1.com/cooking/silesian/351.htm Odpowiedz Link Zgłoś