Dodaj do ulubionych

Ucieranie ciasta

15.09.04, 13:29
Czy jeśli w przepisie "stoi" napisane, żeby składniki ucierać, to moge je
potraktować blenderem, melakserem lub innym cudem techniki?
Ja w słodkowściach praktykująca sporadycznie jestem ;)
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Ucieranie ciasta 15.09.04, 13:35
      Pewnie że możesz:)
      • marghot Re: Ucieranie ciasta 15.09.04, 13:36
        ufff... tak też myślałam :)))
        senkju
    • Gość: Pichciarz Re: Ucieranie ciasta IP: *.proxy.aol.com 15.09.04, 16:51
      Chyba nie. To jest jednak odmienny proces, potrzeba makotry. Malakser, blender
      to mieszanie, ubijanie, co najwyżej rozbijanie, ale nie ucieranie.
      • Gość: Pichciarz Re: Ucieranie ciasta IP: *.proxy.aol.com 15.09.04, 16:52
        P.s.: ale spobować można. Wszystko zależy od przepisu.
      • Gość: Liska Re: Ucieranie ciasta IP: 81.210.125.* 15.09.04, 23:04
        Ech, Pichciarz... Ty to chyba bardzo sentymentalny jesteś:-)
        Chociaż dziś ja drewnianą łychą kruszonkę ucierałam, nie powiem...
        • Gość: Pichciarz Re: Ucieranie ciasta IP: *.proxy.aol.com 16.09.04, 15:32
          W makotrze nie uciera się łychą lecz wałkiem - dużo łatwiej.
    • hania55 Re: Ucieranie ciasta 15.09.04, 16:59
      No pewnie, że tak! Chyba, że znajdziesz sobie umyślnego, co będzie z drewnianą
      łychą i makutrą ślęczał i pracowicie ucierał :-)
      • Gość: alienor Re: Ucieranie ciasta IP: *.crowley.pl 16.09.04, 13:15
        Duzo pieke i wiem, ze nie zawsze mozna uzyc malaksera. Taki piaskowiec na
        przyklad: kiedys probowalam go robic tak, ze wrzucalam wszystkie skladniki do
        malaksera, mieszalam i po upieczeniu zawsze mialam zakalec. Zaczelam kombinowac
        i okazalo sie, ze ciasto pieknie rosnie po zmodyfikowaniu procesu produkcji: w
        malakserze ubmijam jajaka z cukrem i maslem, ale make i proszek do pieczenia
        dodaje i mieszam recznie.
        Ale za to drozdzowe mozna spokojnie w calosci mieszac w malakserze.
        • massom Uwielbiam zakalec, jestem jakis zboczony chyba... 16.09.04, 13:22

• Gość: alienor Re: Uwielbiam zakalec, jestem jakis zboczony chyb IP: *.crowley.pl 16.09.04, 13:45
            Moja siostra tez jest zboczona i do dzisiaj nie moze odzalowac, ze juz nie
            pieke z zakalcem. Surowe ciasto tez uwielbia.
    • brunosch Re: Ucieranie ciasta 16.09.04, 13:56
      Ucieranie to wpuszczanie powietrza wgłąb ciasta. W malakserze można osiągnąć
      podobny efekt pod warunkiem, że nie zamknie się pokrywki ;D
      • Gość: Pichciarz Re: Ucieranie ciasta IP: *.proxy.aol.com 16.09.04, 15:38
        Oj nie, oj nie! Ucieranie to rozdrabnianie, coś niemal jak mielenie zborza.
        Powietrze to ubijanie, piany np. z białek lub robienie kremu ze śmietanki. Ale
        nie maku, który można utrzeć jedynie w makotrze. Można go też zemleć w
        maszynce, ale i to nie jest zupełnie to samo. A ciasto się wyrabia a nie uciera.
        • brunosch Re: Ucieranie ciasta 16.09.04, 15:42
          No cóż, ja jestem tylko dodatkiem do wałka i makutry, ale mama każe mi ucierać
          ciasto na babkę tak długo, aż zrobią się pęcherzyki, a ciasto
          zacznie "mlaskać".
        • linn_linn Re: Ucieranie ciasta 16.09.04, 15:45
          Kreconego raczej sie nie wyrobi. Zalezy jakie ciasto.
          • marghot Re: Ucieranie ciasta 16.09.04, 15:46
            kruche na przykład takie do śliwek
            • dziuunia Re: Ucieranie ciasta 16.09.04, 15:52
              Eno,kruche to ręcznie lepiej,a w zasadzie bezręcznie;) nożem tylko albo
              ucierakiem do kruchego.W malakserze przy wysokich obrotach masło zacznie sie
              topić i nasączać mąkę i wtedy wyjdzie zbite i małosmaczne albo i zakalec.Ja
              kruche zawsze najpierw nożem,a później ucierakiem traktuję,i dopiero na koniec
              wkładam ręce coby kulę ulepić:)
              A odpowiadając na Twoje zapytanie dot.malaksera od razu nie wiedzieć czemu
              przyszło mi do głowy takie ciasto co to wszystko od razu się ładuje do
              pojemnika,uciera i gotowe,np.olejowe do owoców.
          • evutek Re: Ucieranie ciasta 16.09.04, 16:02
            Widze ze brakuje eksperta cukierniczego, niestety tez nie mam takiego pod reka.
            Rzeczywiscie jest kilka pojec: uciera sie w misce zwanej wlasnie makutra (od
            ucierania maku mniemam) drewniana lyzka albo specjalna rowniez drewniana kulka
            na trzonku (mamam dawala oblizac). Mak ponoc najlepiej mielic w specjalnym
            kamiennym (marmurowym) maglu (taki jak przy starych pralkach ale oczywiscie
            szczelina jest wtedy bardzo waska), wowczas z maku mozna nawet wycisnac olejek
            a naie tylko go rozkruszyc jak w maszynce. Ciasto drozdzowe, to jak napisala
            jak to wyglada?)- co robi moja mama. A ciasto wyrabia sie az padnie (ten kto
            wyrabia) albo mu rece omdleja.
            • evutek Re: Ucieranie ciasta 16.09.04, 16:06
              evutek napisała:

> Widze ze brakuje eksperta cukierniczego, niestety tez nie mam takiego pod
              reka.
              >
              > Rzeczywiscie jest kilka pojec: uciera sie w misce zwanej wlasnie makutra (od
              > ucierania maku mniemam) drewniana lyzka albo specjalna rowniez drewniana
              kulka
              > na trzonku (mamam dawala oblizac). Mak ponoc najlepiej mielic w specjalnym
              > kamiennym (marmurowym) maglu (taki jak przy starych pralkach ale oczywiscie
              > szczelina jest wtedy bardzo waska), wowczas z maku mozna nawet wycisnac
              olejek
              > a naie tylko go rozkruszyc jak w maszynce. Ciasto drozdzowe, to jak napisala
              > jak to wyglada?)- co robi moja mama. A ciasto wyrabia sie az padnie (ten kto
              > wyrabia) albo mu rece omdleja.

Z ostatnich linijek uciekło: jak napisala Cwierciakiewiczowna: najac dziewke do
              dziezy (czy ktos jeszcze wie )....itd. Pecherzyki na pewno beda i w ciescie i
              na rekach, ale paluszki mozna oblizac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka