Dodaj do ulubionych

Restauracje w Warszawie

28.06.15, 00:36
Witam. W sierpniu spędzę kilka dni w Warszawie dlatego teraz juz proszę o polecenie mi miejsc gdzie mozna dobrze i smacznie zjesc w Śródmieściu.
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: Restauracje w Warszawie 28.06.15, 01:18
      Warszawa nie Paryż, ale to jednak duże miasto, i rynek restauracyjny rozkwita.
      Poczytaj ten blog:
      froblog.pl/
      Restauracyjnych warszawskich blogów jest więcej, ale temu ufam najbardziej, nigdy się nie nacięłam.
      • Gość: kelly Re: Restauracje w Warszawie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.06.15, 11:51
        Uważam, że ten blog jest bardzo slaby. Autorka zachwyca się wszystkim, kiepskim łososiem, słabymi daniami (nawet to opisuje, ale nie ogarnia). Odradzam.
        Jeśli chodzi o Warszawę, to daje ogromne możliwości (choć w sierpniu staje raczej półpustynna). Ja bym zaszalała i zarezerwowała wizytę np. u Amaro, jeśli będzie czynne, choćbym resztę miała przeżyć na kanapkach. Serio.
        • solaris_1971 Re: Restauracje w Warszawie 29.06.15, 13:32
          A mnie akurat do Amaro kompletnie nie ciągnie.

Będę zwiedzać Warszawę turystycznie wiec będę w centrum i Starym mieście ( moze jeszcze zrobię Wilanow ). Z czasów kiedy mieszkałam w Warszawie istnieją jeszcze 2 restauracje do których kiedyś lubilahm chodzić : Pod Samsonem i Menora. Czytałam tez pochlebne rzeczy o Le Cedre.

Jesli Wam sie przypomni to polećcie cos. A moze jakis kultowy bar mleczny ?
          Mogę wydać ok 100 zł na osobę.
          • mmagi Re: Restauracje w Warszawie 29.06.15, 16:33
            Le Cegre to praska strona Wawy,Kręgliccy dobrze karmia,co do barów to Złotej Kurki nie polecam-na ruskie sie połakomiłam,ciasto jakby dodać cementu i w takim też kolorze:),Bar Prasowy ma dobre recenzje ale ja tam jeszcze nie dotarłam,a w Środmiesciu polecam Krokiecik samczne jedzenie,znany od lat,to taki bar nie bar,ul Zgoda-od Brackiej;)

www.krokiecik.pl/
            kregliccy.pl/

Kręgliccy Absynt Restauracja Francuska
            ul. Wspólna 35, 00-519 Warszawa
            mazowieckie
            2.
            Kręgliccy Chianti Trattoria Włoska
            ul. Foksal 17, 00-372 Warszawa
            mazowieckie
            3.
            Kręgliccy El Popo Restauracja Meksykańska
            ul. Senatorska 27, 00-099 Warszawa
            mazowieckie
            4.
            Kręgliccy Meltemi Grecka Tawerna
            ul. Drawska/Szczęśliwiecka, 02-202 Warszawa
            mazowieckie
            5.
            Kręgliccy Mirador Restauracja Hiszpańska
            ul. Grzybowska 2, 00-131 Warszawa
            mazowieckie
            6.
            Kręgliccy Santorini Grecka Tawerna
            ul. Egipska 7, 03-977 Warszawa
            mazowiecki
          • wadera3 Re: Restauracje w Warszawie 29.06.15, 17:03
            Kultowy to i Prasowy Złota Kurka, ale Kurki nie polecam, zrobiło się tam niesmacznie i niechlujnie, za to Prasowy, bardzo kultowy i blisko Łazienek, polecam z całego serca - tyle, że kolejki, ale warto.
          • Gość: kelly Re: Restauracje w Warszawie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.06.15, 22:51
            A ja bym poszła do Amaro... Był ktoś z was? Warto?
            • mmagi Re: Restauracje w Warszawie 30.06.15, 13:52
              przerost formy nad trescią;/
              • jackk3 Re: Restauracje w Warszawie 30.06.15, 20:47
                Wg ciebie. Ludzie uwazaja cos innego.
                • mmagi Re: Restauracje w Warszawie 01.07.15, 11:34
                  i co z tego?
                  • jackk3 Re: Restauracje w Warszawie 01.07.15, 18:26
                    To z tego ze wole opinie ludzi ktorzy rezerwuja u niego kolacje kilkanascie tygodni wczesniej bo wala do niego drziami i oknami. Tylko tyle.
          • angazetka Re: Restauracje w Warszawie 29.06.15, 22:55
            Pizza w Mące i wodzie na Chmielnej, kuchnia bliskowschodnia w Bejrucie na Senatorskiej (tuż obok Waff'love - najlepsze lody w mieście, a z drugiej strony - dobra tajska knajpka). Jakoś tak mało patriotycznie wyszło, przepraszam ;)
    • kiwaczek69 Re: Restauracje w Warszawie 30.06.15, 00:09
      www.derelefant.pl/restauracja
      www.zomato.com/pl/warszawa/groole-%C5%9Br%C3%B3dmie%C5%9Bcie-po%C5%82udniowe
      www.zomato.com/pl/warszawa/paros-centrum
      Szczególnie polecam groole:)
      • solaris_1971 Re: Restauracje w Warszawie 30.06.15, 12:24
        Ze tez mogłam zapomnieć o Krokieciku ....... To pierwsze miejsce w którym bywałam na studiach ponad 20 lat temu .... nie sądziłam ze jeszcze istnieje :))
        • mmagi Re: Restauracje w Warszawie 30.06.15, 13:55
          podałam Ci linka do nich:)
          w środy serwują barszczyk zabielany i do tego zamawiam ziemniaczki ze skwareczkami:)
          no i bogracz ten sam od wieków:)
        • bene_gesserit Re: Restauracje w Warszawie 02.07.15, 16:04
          Historia Krokieta w tym wieku jset bardzo smuta. Z 10 lat temu przeżywali oblężenie, powiększyli ze trzy razy powierzchnię, interes się kręcił. A potem - w miarę kolejnych faz kryzysów i rozrostu ogromniejącej w okolicy konkurencji - Krokiet karlał, nie tylko pod względem powierzchni, ale i jakości jedzenia.

Byliśmy tam ostatnio w ramach podróży sentymentalnej i smutny to był posiłek. Na pojawienie się panienki za kontuarem trzeba było czekać dwie minuty; krokiety w ograniczonym wyborze i wypychane dodatkowym naleśnikiem (tzn zwinięty drugi naleśnik zastępował część nadzienia), kantorek zawsze obecnego szefostwa zniknął (zamurowany, ciekawe, może z dyrekcją w środku?), zamiast zwykłych przebojów z radia w barze na cały regulator walił Rammstein, dwie czy trzy wychrypiane pieśni pod rząd. Zjedliśmy i uciekliśmy, z żalem, ze coś się skończyło :(((

Zaraz przed Krokietem jest droższe, ale bardzo ok węgierskie Borpince. Poza tym w okolicy w krokietowym zakresie cenowym - hulaj dusza: na tej samej ul. Zgody - Sushi to Go (jeśli świeże - bdb, mądrości życiowe właściciela, Bogusia - gratis); na Brackiej 20 - sympatyczne wege-wegańskie Mango, na początku Chmielnej - pierożki na parze (o ile akurat tego dnia nie sprzedają mrożonych, są bardzo ok). Na Chmielnej są też lody rzemieślnicze (pyszne, sprzedawane przez uroczych ludzi) i kawiarnia Sowy z ciastami oszalamiającej jakości i lodami.

Krokiet się skończył.
          • Gość: kelly Re: Restauracje w Warszawie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.07.15, 22:47
            Uff, odetchnęłam po tym poście. Już myślałam, że... mi się w tyłku poprzewracało, bo od paru ładnych lat uważam, ze nie ma po co chodzić do Krokieta.
          • mmagi Re: Restauracje w Warszawie 13.07.16, 11:26
            Krokiecika ju nie ma:(
      • angazetka Re: Restauracje w Warszawie 30.06.15, 13:17
        Groole bardzo! Pysznie, tanio i nietypowo :)
    • Gość: Magdalena Re: Restauracje w Warszawie IP: *.Red-83-44-129.dynamicIP.rima-tde.net 30.06.15, 16:27
      I najlepszy bar mleczny w centrum W-wy?
      Magi.
      • Gość: kelly Re: Restauracje w Warszawie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.15, 22:04
        Gdzie to?
    • plutoniczna Re: Restauracje w Warszawie 30.06.15, 21:48
      Dziki ryż, ul. Puławska 24b Mokotów, jedzenie niedrogie i smaczne
      Restauracja Waniliowa, Bielany, ul. Reymonta 15, co prawda to Bielany ale naprawdę warto się tam wybrać na policzki wołowe - poezja!
      Restauracja Gaumarios, al. KEN 47 Ursynów, - kuchnia gruzińska, super. warto się wybrać tym bardziej ze to po trasie metra.

• solaris_1971 Re: Restauracje w Warszawie 01.07.15, 05:05
        Dziękuje za podpowiedzi. Ze względów nostalgicznych pójdę do restauracji Pod Samsonem.
        Pewnie tez do Absyntu bo bardzo Kubie felietony kulinarne pani Kreglickiej.

Na tym forum wlasnie podpowiedziano mi o ofercie na lunch w Amarone w Krakowie za 50 zł. Czy ktos moze słyszał o podobnej okazji w Warszawie ? Oczywiście mam świadomość proporcji , wiem ze 50 zł to cena nierealna.
        Jeszcze mieszkając w Warszawie byłam kilka razy na kolacji w Marriotcie na zasadzie eat as much as you can. Wtedy to było 80 zł. Słyszeliście o podobnej ofercie lub o brunchu ?
        • mmagi Re: Restauracje w Warszawie 01.07.15, 12:13

www.babalu.pl/
          ale to Praga:)
          • bobralus Re: Restauracje w Warszawie 01.07.15, 23:14
            Pod Samsonem zaliczyło totalny upadek parę lat temu, kiedyś była to restauracja idealna - jedzenie na dobrym poziomie, niezobowiązujaca atmosfera i rozsądne ceny. Jeśli znowu idą w tę stronę, to koniecznie daj znać.

Jeśli chodzi o miejski folklor to Lotos na Belwederskiej (tatar), Prasowy jest znakiem czasu, który warto zaliczyć, ale poziom mocno nierówny, często wręcz niejadalne surówki. Na Chmielnej pyszna zupa Pho. Cudowana pizza w Bella Napoli na Bródnie.

Jeśli chodzi o wyższe loty, to wszyscy Kręgliccy powinni być bez pudła. Polecam też Ale Wino na Mokotowskiej - dobry przegląd obecnych trendów w polskiej gastronomii, wysoki poziom, bardzo obecnie oblegane, więc warto samemu zweryfkować. W Wilanowie lubię China Garden na Kazachskiej (elgancko, ciut sztywno), na Służewiu China Town (po chińsku, bez napinki).

Odradzam gruzińską na KENie, wszystko na jedno kopyto - ten sam mięsno-kolendrowy farsz i różne opakowania z ciasta lub warzyw. Le Cedre też nas nie powalił, choć może była to kwestia oszczędności właściciela na ogrzewaniu w mroźny zimowy dzień, lepsza już Samira (Powsińska), choć spożywa się obecnie dania na zapleczu sklepu albo Efes (choć też wszystko na jedno kopyto).
            • solaris_1971 Re: Restauracje w Warszawie 02.07.15, 11:11
              Pod Samsonem i tak dam szanse. Podzielam Twoje zdanie - to była restauracjacidealna. Dlatego wlasnie, mieszkając w Warszawie, chodziłam właściwie tylko tam. Zreszta, od tzw moich czasów wiele sie zmieniło.
              Pamietam jeszcze wieczory tematyczne w Lilla Weneda w Marritcie. Szukałam informacji czy jeszcze jest cos takiego ( na mnie zrobiła wrażenie kuchnia karaibska ) ale wszyscy rozpływają sie tylko nad ich śniadaniami.
              Zerknęłam na menu i ceny u Kreglickich. Najbardziej mi podpasowal Absynt.

Prosiłam o sugestie w centrum miasta :))

• bene_gesserit Re: Restauracje w Warszawie 02.07.15, 12:33
                W centrum: etniczne Rusiko w Alejach Ujazdowskich i swojsko-nowoczesne Między Ustami na Mokotowskiej; Rusiko trochę bardziej ą-ę i droższe, ale jedzenie, obsługa i atmosfera w obu miejscach - mistrzowska.
              • Gość: kelly Re: Restauracje w Warszawie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.15, 23:12
                Do Charlotte na placu Zbawiciela nie chcesz??? ;DDD Czemu? ;)
                Być w Warszawie i nie pójść do Charlotte, to jak Rzym bez Papieża i Paryż bez wieży Eiffla! :D
                • angazetka Re: Restauracje w Warszawie 05.07.15, 16:54
                  Hehe, mieszkam w Warszawie, nie zaszczyciłam Charlotte ni razu ;)
              • bobralus Re: Restauracje w Warszawie 04.07.15, 00:13
                To też podałam w centrum, ale wspominałaś też o Wilanowie. Reszta to strumień gastronomicznej świadomości i odniesień do sugestii przedmówców. Zresztą nigdy nie wiadomo, gdzie człowieka los rzuci - np. na szoping do galerii moko, a wtedy warto, gdzie się w pobliżu posilić po tak duchowym doswiadczeniu :) No i często bywam w Aioli - mają dobre śniadania w dobrej cenie, energetyczny klimat, czasem obsluga zawodzi, ale jakoś lubię to miejsce (a nawet miejsca).
    • Gość: Magdalena Re: Restauracje w Warszawie IP: *.Red-83-44-129.dynamicIP.rima-tde.net 02.07.15, 18:22
      W sierpniu spędzę kilka dni w Warszawie. Proszę o polecenie mi ekskluzywnego baru mlecznego gdzie bedzie mozna dobrze i smacznie zjesc w Śródmieściu.
      Magi.
      • bene_gesserit Re: Restauracje w Warszawie 02.07.15, 18:49
        Bambino na Kruczej. Jakość podobno nie ta, co przed laty, ale nadal świetnie. W sam raz dla smutnego pana z wąsami w kobiecej kiecy.
      • Gość: kelly Re: Restauracje w Warszawie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.15, 23:02
        Niedawno zobaczyłam w sklepie "ekskluzywne jajka wiejskie". Obśmiałam się jak norka i wzięłam inne, żeby sie nie kompromitować przy kasie ;) Żartuję, jednak celowo wybrałam inne.
        Teraz widzę "ekskluzywny bar mleczny". Czekam na ekskluzywne ścierki do podłogi.
    • jaala66 Re: Restauracje w Warszawie 22.07.15, 18:08
      Umiescilam ten komentarz na restaurantica.pl/2015/04/09/san-lorenzo-bar-restaurant-zurawia
      "Moj komentarz zostal usuniety. Postaram sie wiec go odtworzyc.
      Bylam w San Lorenzo na Zurawiej pare tygodni temu. Zamowilam spaghetti alle vongole. Prosilam, by makaron byl naprawde al dente. Byl niestety nieco rozgotowany. Muszli za to bylo calkiem sporo - okolo dziesieciu, moze nawet wiecej - ale wszystkie puste! W makaronie znalazlam moze piec malzy luzem, ktore na dodatek rozmiarowo nijak nie pasowaly do muszli, ktorymi byl przyozdobiony makaron. Byly duzo mniejsze, a ze bylo ich znacznie mniej, wiec sam sie nasuwa wniosek, ze muszle byly li tylko do dekoracji (moge miec tylko nadzieje, ze nie byly wielokrotnego uzytku), a malze byly duzo tanszego sortu i w ograniczonej ilosci. Na dodatek na dnie talerza znalazlam dwie zamkniete muszle, co natychmiast odebralo mi apetyt. Nie, nie zatrulam sie, ale obawy mialam.
      Poniewaz szanowni panstwo usuwacie negatywne komentarze, bede zmuszona je rozpowszechnic innymi metodami, podajac przy tym adres tej strony."

Goscilam ostatnio moja wloska przyjaciolke. Nie mialam odwagi zabrac jej do San Lorenzo. Poszlysmy wiec do "Rucoli" na Krucza. Jedzenie po prostu PYSZNE. Vongole e cozze przepysznie przygotowane (podane w muszlach) z duza iloscia czosnku, w superaromatycznym sosie. Mozzarella burrata rownie znakomita, choc lagodniejsza w smaku, No i "dulcis in fundo" makaron domowej roboty z krewetkami i pierscieniami kalmarow. Po prostu raj dla kubkow smakowych! Musze jeszcze nadmienic, ze maja tam fantastyczna panna cotta (probowalam przy innej okazji. Szczerze polecam i daje slowo, ze ani dla nich nie pracuje, ani nie jestem na procencie od sprzedarzy. :-)
      • jaala66 Re: Restauracje w Warszawie 22.07.15, 18:09
        Boszsz,,,sprzedazy, oczywiscie.
    • jackk3 Re: Restauracje w Warszawie 19.11.15, 20:17
      Szczegolnie tatar super zdrowy w branczowym jadlospisie!
    • Gość: x wracam do Polski! IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 11.07.16, 13:22
      Za 20 PLN to ja w Niemczech mogę zjeść smażoną kiełbaskę (Bratwurst) z bułką i popić małym piwem na ulicy :(
      P.S. Ketchup lub musztarda na szczęście w cenie:D
      • trypel Re: wracam do Polski! 11.07.16, 16:07
        Jedz do Serbii, za odpowiednik 20 pln czyli za 550 dinarów zjesz nad Dunajem świeża rybę i popijasz piwem, a jak ryb nie lubisz to spora pljeskawica z dodatkami plus piwo wyjdzie max 300-400.
    • Gość: JustynaStaszic Re: Restauracje w Warszawie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.01.22, 23:21
      Akurat w Śródmieściu jest moja ulubiona Bubbles Warszawa - bubbles.com.pl/ - można tam właśnie dobrze i smacznie zjeść :)
    • gordon.robertson.1121 Re: Restauracje w Warszawie 27.01.22, 10:03
      W Warszawie jest wiele dobrych miejsc, w których można dobrze zjeść. Możesz również zapoznać się z tą listą pl.menu.town/list/65134628/restauracje-warszawa. Warszawa jest pięknym miejscem, nic dziwnego, że została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
      • binka1 Re: Restauracje w Warszawie 19.04.22, 17:41
        Warto odwiedzić Creme de la Creme na świętego Wincentego :) Dobre pasty, pizze i smaczne drinki - generalnie bardzo dobrze zbudowana karta dań ;) A do tego knajpa ma bardzo fajny klimat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka