Dodaj do ulubionych

Weki - pytanie

10.08.15, 18:26
Chcę na wyjazd zawekować sos do bolonese i chili con carne.
Pytanie do doświadczonych - czy to się sprawdzi i jak to zrobić?

Mój przepis w skrócie:
Duszę na patelni warzywa - paprykę, cukinię, cebulę i pomidory - potem całość miksuję na gładką masę. Oddzielnie podsmażam cebulę z mielonym mięsem.
Warzywa łączę z mięsem i gotowe.
Czy taki miks warzyw z mięsem do wyparzonych słoików i postawić na zakrętce - sprawdzi się jako metoda wekowania? Pasteryzować to 3 razy?
Czy raczej dać sobie spokój?

Do chili con carne nie daję cukinii i pomidorów.
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: Weki - pytanie 10.08.15, 19:59
      Mięso bez pasteryzowania? Chyba życie Ci niemiłe.
    • wadera3 Re: Weki - pytanie 10.08.15, 20:01
      Nie sprawdzi się na pewno. Pasteryzuj trzy razy.
      • hanyah Re: Weki - pytanie 10.08.15, 20:25
        A jak zapasteryzuję w 3 kolejne dni po godzinie to wystarczy? Nie zepsuje się i nie zatrujemy sie?
        • wadera3 Re: Weki - pytanie 10.08.15, 20:51
          Jeśli słoiki sie dobrze zamkną, to raczej już będzie bezpiecznie.
          Swego czasu zapasteryzowałam w ten sposób bigos, i zapomniawszy o nim, otworzyłam po roku, był przepyszny i nikt nie chciał uwierzyć, że stał sobie rok w kuchni, w szafce.
        • Gość: Magdalena Re: Weki - pytanie IP: *.Red-81-35-162.dynamicIP.rima-tde.net 10.08.15, 21:26
          Pasteryzowanie 3 razy?
          Co za bzdura. A moze 5 razy? A moze lepiej 20 razy?
          Pasteryzowanie to pasteryzowanie. Robi sie jeden raz!
          Poczytaj tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/w,77,30321638,30321638,potrzebuje_rady.html
          czy tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/w,77,29015977,29051674,Re_Pasteryzacja.htmlMagi.
          • wadera3 Re: Weki - pytanie 10.08.15, 21:33
            Ile razy pasteryzowałaś warzywa czy mięso jeden raz i przechowywałaś bezpiecznie bez lodówki?
            To może Ty poczytaj tutaj:
            www.nutrivitality.pl/mieso-i-produkty-miesne/sterylizacja-pasteryzacja-tyndalizacja-miesa.html
            A w ogóle jesteś technologiem żywienia czy kimś podobnym, że tak autorytatywnie komentujesz? A może tylko jesteś po prostu źle wychowana? (obstawiam to drugie).
            • Gość: Magdalena Re: Weki - pytanie IP: *.Red-81-35-162.dynamicIP.rima-tde.net 10.08.15, 21:45
              To tzw. "zle wychowanie" to ... znajomosc procesów szczególnie fizycznych a nie bazowanych na pogladach i przykrywaniu pierzyna.
              Przyklad: w fabrykach konserw (puszki czy sloiki), pasteryzowanie robi sie 3-5-10 razy?
              Jedna wielka bzdura.
              Co trzeba robic, jest pasteryzowac dobrze. Jeden raz. Nie wiecej.
              Co trzeba robic dobrze, to zamkniecie sloika.
              Magi.
              • klara551 Re: Weki - pytanie 20.08.15, 21:47
                W przemyśle stosuje się sterylizację czyli wyższą temp. niż 100 stopni Celsjusza W domowych warunkach należy przetwory mięsne i warzywne pasteryzować przynajmniej dwa razy,bo przetrwalniki bakterii tego nie przetrzymują .A jak o czymś piszesz to najpierw sprawdź jak wygląda proces technologiczny zanim zaczniesz pisać bzdury.
                • Gość: x przecież to jest tylko forum dla naiwnych;) IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 21.08.15, 00:07
                  jeżeli ktoś bierze te rady na serio, to jest sam sobie winien
            • squirk Re: Weki - pytanie 10.08.15, 21:49
              wadera3 napisała:

> Ile razy pasteryzowałaś warzywa czy mięso jeden raz i przechowywałaś bezpieczni
              > e bez lodówki?

PasteryzowałEś, on udaje kobietę.
              Szkoda czasu na dyskusję.
              • wadera3 Re: Weki - pytanie 10.08.15, 21:55
                Aaaa, ,to inna para kaloszy (a ów on to?)
                • squirk Re: Weki - pytanie 10.08.15, 22:01
                  wadera3 napisała:

> Aaaa, ,to inna para kaloszy (a ów on to?)

Troll, większość jego postów to inwektywy pod adresem "polskich kucht" i "Polaczków", pisał/pisuje jako Janek53, zbyszek_50, Yon, Yone i Magi (bez logowania).
                  Generalnie szkoda czasu.
                  • wadera3 Re: Weki - pytanie 10.08.15, 22:04
                    Tak też sobie wykoncypowałam, faktycznie trollisko jak się patrzy.
    • mhr2 Re: Weki - pytanie 11.08.15, 10:11
      hanyah napisała:

> Warzywa łączę z mięsem i gotowe.

wszystko podsmażylas, jak gorace wlozysz do sloikow to wystarczy 1raz pasteryzowac, co innego jak by bylo pasteryzowanie na zime;)
      • wadera3 Re: Weki - pytanie 11.08.15, 10:14
        A czym się różni pasteryzowanie na zimę od tego na lato?
        Słoiki widzą różnicę czy zawartość?
        • mhr2 Re: Weki - pytanie 11.08.15, 10:53
          szybkim spozyciem produktu!
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Weki - pytanie 18.08.15, 22:22
      Należy pasteryzować 3 razy (tyndalizacja)Różne bakterie potrafią w trakcie pierwszej pasteryzacji wytworzyć formy przetrwalnikowe, które rozwiną się po pewnym czasie i mogą doprowadzić do zatrucia. dlatego wykonuje sie drugą i trzecią pasteryzację. Czas kolejnych pasteryzacji można skrócić. Drugiej do ok 70% a trzeci nawet do 50%
      • mhr2 Re: Weki - pytanie 22.08.15, 12:16
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Należy pasteryzować 3 razy

raz pierwszy dobrze pasteryzować, szkoda energii na 3 następne!
        • wadera3 Re: Weki - pytanie 22.08.15, 14:52
          Wiem, że udajesz iż nie rozumiesz, ale powtórzę, to nie jest kwestia "dobrego" pasteryzowania.
          Widywałam mięsne weki znakomicie zapasteryzowane(w sensie zamknięte) ze śmierdzącą-zepsutą zawartością.
          To wekowali "specjaliści"od dobrego jednokrotnego wekowania.
          • mhr2 Re: Weki - pytanie 23.08.15, 09:42
            wadera3 napisała:

> Widywałam mięsne weki znakomicie zapasteryzowane(w sensie zamknięte) ze śmierdz
            > ącą-zepsutą zawartością.

masz racje zly kucharz, pasteryzacja mu nie pomoze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka