IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.15, 18:13
Chce założyć watek, w którym można by było dzielić się opiniami na temat rożnych produktów spożywczych, szczególnie nowości. Jest ich tak dużo, większość do kitu, szkoda kasy na sprawdzanie i potem mękę pt.: ''wmuszać w siebie / wyrzucić''.
Czy to przejdzie na forum, czy raczej watek zostanie skasowany?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Oceniamy 26.11.15, 18:20
      Gość portalu: kim napisał(a):

> Chce założyć watek, w którym można by było dzielić się opiniami na temat rożnyc
      > h produktów spożywczych, szczególnie nowości. Jest ich tak dużo, większość do k
      > itu, szkoda kasy na sprawdzanie i potem mękę pt.: ''wmuszać w siebie / wyrzucić
      > ''.

Dobry pomysł imho :-)
      Masz już na myśli jakieś konkretne produkty?

> Czy to przejdzie na forum, czy raczej watek zostanie skasowany?

Przecież to o jedzeniu więc nie wiem czemu wątek miałby wylecieć, są tu dużo mniej związane z kulinariami wątki.
    • pavvka Re: Oceniamy 27.11.15, 09:14
      Obawiam się, że w praktyce wątek będzie zdominowany przez spamerów.
      • Gość: miki202 Re: Oceniamy IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.15, 11:00
        Znaczy, co oceniać? Przetworzone jedzenie? Placki ziemniaczane ze sklepu? Jakieś sałatki śledziowe z E, E i jeszcze raz E? Gotowe zupy w słoiku? Wystarczy przeczytać skład na etykiecie i mamy ocenę. Jezu, przynajmniej dzieciom tego nie dawajcie.
        • bialeem Re: Oceniamy 30.11.15, 09:37
          Nie demonizuj E aż tak. To owszem - dodatek do jedzenia, ale dodatek pod kontrolą. Często nieszkodliwy lub nawet zdrowy.
          Przetworzone jedzenie nie bywa takie złe. Jak zbierałam przepisy od babci, to sie zapytałam o przepis na ciasto francuskie. Na co babcia spojrzała na mamę i obie zgodnie rzekły, że nie opłaca się ręcznie zrobić dwóch rzeczy. Ciasta francuskiego i majonezu i że czasem lepiej wykorzystać gotowe - zwłaszcza w momencie w którym jakość gotowego i czas wkładany we włożenie domowego się nie kalkulują.
          • bialeem Re: Oceniamy 30.11.15, 09:38
            wkładany w zrobienie*
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Oceniamy 30.11.15, 12:10
            bialeem napisała:

> Nie demonizuj E aż tak. To owszem - dodatek do jedzenia, ale dodatek pod kontro
            > lą. Często nieszkodliwy lub nawet zdrowy.
            > Przetworzone jedzenie nie bywa takie złe. Jak zbierałam przepisy od babci, to s
            > ie zapytałam o przepis na ciasto francuskie. Na co babcia spojrzała na mamę i o
            > bie zgodnie rzekły, że nie opłaca się ręcznie zrobić dwóch rzeczy. Ciasta franc
            > uskiego i majonezu i że czasem lepiej wykorzystać gotowe - zwłaszcza w momencie
            > w którym jakość gotowego i czas wkładany we włożenie domowego się nie kalkuluj
            > ą.

Robienie majonezu jak najbardziej się opłaca, po pierwsze nie ma w domowym całej chemii i wielu niepotrzebnych składników. Żółtko, troszkę musztardy, sok z cytryny i olej plus 10 min pracy i słoik majonezu gotowy. Pod względem smaku i jakości o niebo lepszy od kupnego.
            • Gość: kim Re: Oceniamy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.15, 19:56
              Jakość majonezu mi wychodzi. Smak nie.

To pewno kwestia przyzwyczajenia, ale swój majonez uważam za "zjadliwy", ulubiony fabryczny za pyszny.
              • Gość: genny Re: Oceniamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.15, 07:31
                Niestety, mam tak samo
    • olivkah Re: Oceniamy 30.11.15, 10:06
      Dla mnie stosunkową nowością są kasztany. Nacinam, chwilę gotuję i zjadam na deser. Dostępne w supermarkecie na wagę. Jeśli ktoś ostrożny i boi się nowych smaków, może sobie kupić jeden czy dwa na próbę.
      • Gość: miki202 Re: Oceniamy IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.15, 11:59
        No, ale nie kupiłaś gotowca czyli kasztanów w puszce. A to o takie rzeczy, zdaje się, chodzi autorce problemu.
        P.S. Ktoś ma blade pojęcie ile soli i cukru jest w gotowym majonezie? Keczupie? Musztardzie? "Wiejskim, naturalnym" twarożku? "Zdrowych" płatkach? Ktoś widział program Łapanowskiego o kuchni w przedszkolu i tych potwornie grubych pięcio i szściolatkach? Z nieba oni spadli czy z jedzenia gotowców się wzięli? Majonezu między innymi.
        • roseanne kasztany jadalne 30.11.15, 16:57
          probowalam swiezo pieczonych- swietne
          probowalam gotowca:
          1 pieczone, obrane w puszce
          2 pieczone, obrane w woreczkach prozniowych

wersja dwa zdecydowanie blizsza swiezym, polecam
        • pavvka Re: Oceniamy 01.12.15, 13:56
          Gość portalu: miki202 napisał(a):

> P.S. Ktoś ma blade pojęcie ile soli i cukru jest w gotowym majonezie? Keczupie?
          > Musztardzie?

W majonezie Hellmanns np. 3g cukru w 100g. Może nie tak mało, ale realnie ileż człowiek tego zje? Zresztą majonez jest akurat bardzo kaloryczny, choćby był ze składników najlepszej jakości na świecie.
          • olivkah Re: Oceniamy 01.12.15, 19:22
            W majonezie to olej jest głównym problemem - rafinowany, czyli maksymalnie przetworzony, a zawiera dużo kwasów wielonienasyconych, które bardzo łatwo ulegają uszkodzeniu.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Oceniamy 30.11.15, 12:13
        olivkah napisała:

> Dla mnie stosunkową nowością są kasztany. Nacinam, chwilę gotuję i zjadam na de
        > ser. Dostępne w supermarkecie na wagę. Jeśli ktoś ostrożny i boi się nowych sma
        > ków, może sobie kupić jeden czy dwa na próbę.

Nie muszę jeździć do marketu u mnie w warzywniaku są często. Nawet dzisiaj widziałem, podobnie jak świeże rydze, podgrzybki, kapustki pok choy, brukiew i wiele innych rzeczy, któych w markecie nie kupisz.
      • pavvka Re: Oceniamy 30.11.15, 15:25
        olivkah napisała:

> Dla mnie stosunkową nowością są kasztany. Nacinam, chwilę gotuję i zjadam na de
        > ser.

Tylko gotujesz? Nigdy nie widziałem innych niż pieczone, przy szybkim zerknięciu w wyszukiwarkę też wyskakują same przepisy na kasztany pieczone (ewentualnie obgotowane przed pieczeniem).
        • olivkah Re: Oceniamy 30.11.15, 15:49
          Tak, tylko gotuję. Kiedyś upiekłam, ale stwierdziłam, że się nie bardzo opłaca nagrzewać piekarnika. Gotowane chyba nawet lepsze.

Gotowce też mogą być różnej jakości. Niedawno w sklepiku odkryłam np. nieznany mi wcześniej produkt o nazwie "Vanilla Essence", skład: woda, ekstrakt z wanilii. W Rossmanie znalazłam mleko kokosowe o składzie: miąższ orzechów kokosowych, woda.
          • linn_linn Re: esencja waniliowa 05.12.15, 09:52
            Mozna zrobic samemu:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67323091,67618412,0,2.html?v=2
            A co do oceny produktow, to na pierwszym miejscu stawiam czytanie etykiet. Mozna tez poszukac opinii w necie / ale tu bywa roznie z wiarygodnoscia /. Watek na forum to bedzie kropla w morzu potrzeb.
    • znana.jako.ggigus no wiesz, dla jednego do kitu, 30.11.15, 14:28
      inny ubóstwia:)
    • bene_gesserit Biały ser w solance, wędzony 30.11.15, 21:25
      Już go tu polecałam jakiś czas temu. Swietny na zimno (kanapki, pasty, sałatki) i na ciepło (babki z kaszą, makaron z serem i cebulą, zapiekanki, grzanki z pieca itd). Na ciepło rozkosznie się rozpuszcza.
    • squirk Re: Oceniamy 03.12.15, 23:07
      Twaróg Łowicki Półtłusty - zawiodłam się kilka dni temu (biorę pod uwagę, że winne mogłoby być niewłaściwe przechowywanie podczas transportu ale nie sądzę bo kupuję w sprawdzonym polskim sklepie) - dwa dni przed końcem terminu twaróg paskudny, gorzki, coś okropnego, poszedł do kosza.

Nie wiem czy przepisy na coś też można polecać ale zaryzykuję - kto lubi prażoną cebulkę do hot-dogów czy pieczonych ziemniaków niech zacznie robić ją w domu zamiast kupować, zwykle miałam zapas ale wczoraj odkryłam, że stopniał, więc zrobiłam sama i więcej gotowej nie kupię. Drobiazg ale miło odkryć kolejną rzecz, którą można zrobić samemu.
      :-)
      • bene_gesserit Re: Oceniamy 04.12.15, 17:27
        Moja babcia taką cebulkę robiła od przedwojnia - cebula w piórka, przesypana mąką i wysmażona na wiórki. To była posypka do wigilijnego karpia, zwykle znikało szybciej niż karp.
    • evro44 Re: Oceniamy 05.12.15, 16:24
      Wiem, wiem, można zrobić samemu masę marcepanową ale ja chcę gotowca.Nie próbowałam jak smakuje ale jak kupę to ocenię. Tylko gdzie jej szukać?
      • roseanne Re: Oceniamy 05.12.15, 17:47
        delikatesy?
        bardzo roznia sie skladem
        od tylko migdalow i cukru
        poprzez syrop glukozowy, koloranty, make pszenna, ulepszache smaku i aromatu, konserwanty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka