Dodaj do ulubionych

Marcepan w serniku

24.03.16, 13:21
Czy ktoś kiedyś robił sernik z marcepanem? Jak smakuje? W jakiej postaci dodaje się marcepan - zmiksowany, utarty na grubej tarce, pokrojony, bo znalazłam różne opcje? Jak się zachowuje podczas pieczenia, czy się topi? Mam kawał dobrego marcepanu, dodałabym go do świątecznego sernika, ale nigdy takiego nie robiłam i nie chcę przekombinować.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Marcepan w serniku 24.03.16, 14:05
      zamast kombinowac samodzielnie, po prostu poszukalabym u sprawdzonego zrodla.
      i voila, u dorotus jest i akurat ona jest imo b. sprawdzonym zrodlem przepisow :)
      • mitta Re: Marcepan w serniku 24.03.16, 14:22
        Widziałam ten przepis, ale to jest sernik pokryty marcepanem, a nie z marcepanem w środku. Nie o to mi chodziło.
        • Gość: x zamiast z marcepanem w środku, można zrobić IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 24.03.16, 15:52
          sernik z zakalcem, wygląda tak samo ;)
        • ania_m66 Re: Marcepan w serniku 24.03.16, 16:30
          nie wiem, mi sie wydaje, ze marcepan wymemlany z serem ogolnie nie jest dobrym pomyslem.
          nie sadze, ze wplynie on jakos dobrze na konsystencje gotowego ciasta .ani na jego smak.
    • bene_gesserit Re: Marcepan w serniku 24.03.16, 17:21
      NIe robiłam sernika z marcepanem, ale jadłam marcepanowy jogurt z makiem i był, ku mojemu zaskoczeniu, bardzo ok.

Sposób dodania marcepanu zalezy imo od tego, jakiej konsytencji marcepan masz. Są marcepany twarde - i te trzeba by zetrzeć i marcepany miękkie (np ten z Lidla jest taki plastelinowy, chyba z powodu dodatku jakiegoś syropu) - te się spokojnie dadzą roztrzepać mikserem (przed dodaniem do ciasta, imo, bo zasada generalnie jest taka, ze miękksze do twardego sie dodaje, inaczej zrobią się grudy).

Samego marcepanowego sernika bym nie robiła, bo może być mdło. Moze spód z kruchego z makiem? Może z czekoladową polewą? Może z jakimiś owocowymi dodatkami (wiśnie, śliwki)?
    • bene_gesserit Re: Marcepan w serniku 24.03.16, 17:24
      A, i marcepan się nie topi (tzn być moze jakies podłe podróbki z 20% zawartością migdałów owszem, ale te bardziej prawdziwe nie). Zastyga w takiej postaci, w jakiej go wsadzisz do pieca - kiedys napełniłam marcepanowymi kulkami połówki gruszek (w nadziei, ze się rozpłynie i pokryje gruszki smakowitą warstwą) i wyszły gruszki z marcepanowymi zrumienionymi kulkami :)
    • linn_linn Re: Marcepan w serniku 25.03.16, 07:23
      Cassata siciliana :)
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/2011/05/cassata-siciliana.html
      Potrzebna jest bardzo dobra ricotta z Sycylii, no niekoniecznie...
      • mitta Re: Marcepan w serniku 25.03.16, 09:52
        Linn, zapisuję sobie nazwę, kiedy wybiorę się wreszcie na Sycylię - będę szukała po cukierniach, bo to moje smaki: marcepan, pomarańcza i czekolada.

Bene, dziękuję za ten ostatni wpis, właśnie o to mi chodziło, jak zachowuje się marcepan podczas pieczenia. Zrobię pomarańczowy sernik z kawałeczkami marcepanu. I może poleję czekoladą, aby był bardziej dekadencki ;) (żartuję, słówko jest ostatnio bardzo modne w przepisach)
        • linn_linn Re: Marcepan w serniku 25.03.16, 11:39
          Pytaj w cukierniach wloskich nie tylko na Sycylii. Na pewno powinny byc wszedzie w sprzedazy "cassatine": miniwersja tego smakolyku. Cena mn. wiecej 2-3 euro.
          Poza tym duza wersje mozna zamowic.
          Wracajac do sernikow, ten jest prawie prosto z pieca :) blog moje wypieki 18.3.2016

• bene_gesserit Re: Marcepan w serniku 25.03.16, 12:58
          Daj znać, jak wyszło. Połączenie wyjątkowo udane.
          Dekadencki to będzie, jak dodasz do polewy likieru pomarańczowego. Trzymam kciuki :)
          • mitta Re: Marcepan w serniku 29.03.16, 13:56
            Zrobiłam, nawet z czekoladową polewą, sernik wyszedł pyszny, aczkolwiek nie było to zasługą marcepanu, ale dobrego przepisu na sernik. A marcepan w serze dawał migdałowy posmak, podobny, jak po dodaniu migdałowego ekstraktu.
            W każdym razie sernik nie zamienił się w jeden wielki marcepan ;) i trzeba go naprawdę sporo, aby zapach był wyczuwalny, więc w sumie szkoda marcepanu.
            • genny1 Re: Marcepan w serniku 29.03.16, 17:08
              Mitto, masz dobry przepis na sernik? Podziel się proszę, bo ja na dobry nie mogę trafić. Albo nie nadaję się do serników :(
              • mitta Re: Marcepan w serniku 29.03.16, 21:01
                Genny, ostatnio często robię sernik bardzo puszysty z MW i ten świąteczny taki był, dodałam tylko skórkę z pomarańczy. Z tym, że ja zawsze robię na spodzie z herbatników. Na tę ilość sera biorę 150 g herbatników Petit Beurre (3 opakowania) plus 70 g roztopionego masła i nie podpiekam. Piekę na tortownicy 25 cm.
                Nie używam sera z wiaderka, tylko tłusty lub półtłusty na wagę i tak długo miksuję z mlekiem ręcznym mikserem, aż masa będzie gładka. Wszystko pozostałe - jak w przepisie, ale tortownicy niczym nie uszczelniam.

Mam też przepis na zawsze udający się sernik izaura, ten to już w ogóle nigdy mnie nie zawiódł, jeśli będziesz chciała - to go wpiszę.
                • genny1 Re: Marcepan w serniku 30.03.16, 13:34
                  Bardzo dziękuję. I, jeśli możesz, podaj przepis na tę izaurę.
                  • mitta Re: Marcepan w serniku 31.03.16, 10:54
                    Przepis dostaliśmy wiele lat temu, nazwa kontrowersyjna (od słynnej niewolnicy?), najważniejsze, że sernik zawsze się udaje, a najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Sernik Izaura - na małą, 22 - 23 cm, tortownicę
                    ciasto:
                    3/4 k masła (150g)
                    2/3 szkl. cukru
                    2 łyżki kakao
                    5 łyżek wody
                    Wszystko zagotować do rozpuszczenia składników, przestudzić
                    -----------------------------------
                    Dodać:
                    2 żółtka
                    1 szkl. mąki
                    2 płaskie łyżeczki proszku
                    piana z dwóch białek

ser:
                    2 k twarogu (400 -500 g)
                    1/4 k (50 g) stopionego masła
                    2/3 szkl cukru
                    2 żółtka
                    ok. 3 łyżki śmietany/jogurtu/mleka (do wyboru, co masz w lodówce)
                    2 łyżki mąki pszennej
                    zapachy np. wanilia , skórka z pomarańczy
                    Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy
                    --------------------------------------------------------
                    Dodać pianę z dwóch białek - ja ubijam wszystkie 4 białka i rozdzielam po połowie do ciasta i sera. Pianę należy wmieszać delikatnie.

Na tortownicę kładę łyżką trochę więcej, niż połowę ciasta, nie wyrównuję, mają być takie góry-doliny, tak samo nakładam ser. Do reszty ciasta dodaję łyżkę wody i rozprowadzam po wierzchu.
                    Obie masy mają się układać nieregularnie, przenikać.

Piec 50 min w 180 st. z termoobiegiem.
                    Po upieczeniu można posypać pudrem.
                    Smacznego!

I jeszcze uwaga - jeśli masz mniejszą tortownicę (21 -22 cm) weź 400 g sera, jeśli większą (23 - 24 cm) - 1/2 kg sera, reszta składników bez zmian.
                    • mhr2 Re: Marcepan w serniku 31.03.16, 13:04
                      mitta napisała:

> , a najlepiej smakuje jeszcze ciepł
                      > y.

prosto z pieca, wspanialy!
                    • bene_gesserit Re: Marcepan w serniku 31.03.16, 17:11
                      Tak, nazwa od serialu. Że z wierzchu czarny, a we środku biały, jak ona (chociaż u niej akurat było odwrotnie chyba). W każdym razie podtekst dość rasistowski.
                      W niektórych zakątkach kraju nazywa się go trafniej kapłańskim - czarna powierzchnia skrywa białe, niewinne wnętrze ;)
                      • mitta Re: Marcepan w serniku 31.03.16, 17:56
                        Myślę, że ten podtekst powoli zanika, a nazwa zaczęła funkcjonować jako coś niezależnego. Tym bardziej że, o ile sobie dobrze przypominam, już w filmie ta "murzyńskość" Izaury to taka bujda na kiju. Dlatego i nazwa sernika ma się nijak do tego.
    • mhr2 Re: Marcepan w serniku 25.03.16, 11:15
      mitta napisała:

> Czy ktoś kiedyś robił sernik z marcepanem?

nie, aromat dalam, wspanialy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka