Dodaj do ulubionych

Makaron PO szparagach

24.04.16, 12:55
Obiad: szparagi duszone na maśle.
Wybieramy szparagi a sos maślany zostaje.

Na ten sos dodajemy klarowane masło, dusimy na nim boczek, wędzonkę, szynkę, co tam mamy dobrego. Dodajemy ugotowany makaron (np. żytni ale każdy inny jest dobry). Podsmażamy, podduszamy, wrzucamy ze 2 jajka i jakąś zieleninę. Ew. trochę suszonych płatków pomidorów albo papryki.

I jest makaron o posmaku szparagów, bez szparagów. Na szparagowym maśle.

Te, też można dodać ale nie trzeba, jeśli zjadło się wszystkie dzień wcześniej.
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: Makaron PO szparagach 24.04.16, 13:03
      Fajny pomysł na makaron ze szparagami tutaj widzę.
      Tłuszcz, te wszystkie bajery ww, ja bym dodała kolorystycznie groszek i ugotowane szparagi.
      Dzięki!
      • posenerka Re: Makaron PO szparagach 24.04.16, 13:17
        Sęk w tym, że to jest makaron o smaku szparagowym ale bez szparagów. ;)

Duszone w maśle szparagi oddają dużo smaku. Szparagi idą na obiad a zostaje wywar.
        I na tym szparagowym wywarze można zrobić makaron, będzie smakował szparagami, bez szparagów. Ale szparagi też można dodać. ;)

Nie miałam serca wylewać do śmieci czy zlewu tego wywaru maślanego od szparagów i dlatego powstała kolejna potrawa. :)
        Wiele rzeczy można dodać ale zostaje smak szparagów mimo ich braku. :)

Mój następny pomysł to zrobić na tym wywarze placki ziemniaczane.
        • znana.jako.ggigus Re: Makaron PO szparagach 24.04.16, 13:50
          Wiadomo, tłuszcz przekazuje smak. Mnie tylko dziwi ilość tego masła, że możesz je przeznaczyć na inne cele:)
          Placki - hm, ciekawe przy kolejnym smażeniu ten smak nie zaginie. Ja bym raczej ugotowała risotto.
          • posenerka Re: Makaron PO szparagach 24.04.16, 13:57
            Na usmażenie paczki/porcji szparagów to jakaś łyżka klarowanego masła. Plus sok ze szparagów i trochę tego płynu zostaje. Zabierasz szparagi na obiad i ten płyn zostaje jako baza. Bardzo esencjonalna baza i możesz z niej wiele jeszcze wycisnąć.
            • mitta Re: Makaron PO szparagach 25.04.16, 17:21
              Pomysł do wykorzystania. Z małą, dla mnie, poprawką. Nie znoszę zapachu masła klarowanego, jakoś tak mi na zjełczałe pachnie, więc użyję świeżego.
              Pomysł z risottem też ciekawy.
        • mhr2 Re: Makaron PO szparagach 26.04.16, 10:57
          posenerka napisała:

> Sęk w tym, że to jest makaron o smaku szparagowym ale bez szparagów. ;)

ciekawe, jak szparaga smakowala?
          • Gość: nikmik Re: Makaron PO szparagach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.16, 15:32
            normalnie,jak szparagi na maśle:/
            • Gość: ff Re: Makaron PO szparagach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.16, 16:04
              ona pyta o jedną;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka