Dodaj do ulubionych

Na Hallowen odleciane

IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.16, 23:53
Zafilowałam na proponowane potrawy hallowenowe. Zupa z dyni, placki z dyni, ciastka z dyni. Mój ośmioletni wnuk ma się tym zachwycić, wystraszyć i zapamiętać, jak to się u babci bawił? Rzucicie jakimś straszliwym przepisem na obiad? Z góry zapowiadam, nie wiem czy w Gdańsku kupię czarne ziemniaki albo atrament kałamarnicy, ale jestem skłonna poszukać.
Obserwuj wątek
    • kobalt_x Re: Na Hallowen odleciane 15.10.16, 00:38
      Są kolorowane makarony. Może gdzieś możesz kupić czarny, bo takie istnieją i wymyślić dość czarne danie.
    • Gość: x fajne są obcięte paluszki z parówek IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 15.10.16, 01:48
      www.google.de/search?q=halloween+gerichte&client=ubuntu&hs=CEZ&channel=fs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwijtfuavdvPAhUhKMAKHdSnDMAQsAQIPQ&biw=1918&bih=955
    • bene_gesserit Re: Na Hallowen odleciane 15.10.16, 10:23
      Klasyki Brunosha z tego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,15267732,15267732,Obscenicznie_38_makabrycznie.html

Straszydła kulinarne w moim wykonaniu (kiedyś musiałem gościom życie
      obrzydzić ;))
      1. czerwone i zielone galaretki owocowe zastygnięte w gumowej rękawiczce -
      potem rękawicę delikatnie się przecina i zdejmuje - zostają krwawe lub trupie
      rączki
      2. grubszy makaron spagetti zafarbowany na robalowy róż + jajko sadzone
      pomalowane w wydłubane oko
      3. mięso zafarbowane szpinakiem na apetyczny, zielony kolorek

co do jajek - stanowią niewyczerpane źródło kulinarnych dowcipów:
      ugotowane na twardo, lekko nadkrawamy nożem w poprzek, na 1/3 wysokości i
      zdejmujemy białko tak, żeby otrzymać wytrzeszczoną gałę. Można żółtko lekko
      udoskonalić, zakraplając sokiem szpinakowym, albo buraczanym. Potem delikatnie
      na żółtku robimy źrenicę z pieprzu i po całości lecimy tężejącą galaretką.
      Dzięki temu mamy błyszczące zdrówkiem i z zadowoleniem zerkające oko. Kupa
      radości, jeśli całość powtórzymy i mamy parę wilgotnych, patrzących z talerza
      ślepek.
      Można umieścić je w ugotowanym kalafiorze, uprzednio wydłubując w
      nim "oczodoły", żeby się dobrze trzymały.

Plus, oczywiście, paluszki wiedźmy, do znalezienia na blogu dorotuś (google: dorotus+paluszki+wiedźmy).
      • Gość: miki202 Re: Na Hallowen odleciane IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.16, 19:05
        No wielkie dzięki. Zrobię czarny makaron z odrąbanymi paluchami z parówek i rączki z galarety. Kapitalne!
    • pogoria1951 Re: Na Hallowen odleciane 17.10.16, 18:58
      na dish.allrecipes.com poszukaj 9 Monstrously Easy Halloween Treats
      Niestety wklejenie linku traktowane jest tutaj jako spam
    • Gość: kim Re: Na Hallowen odleciane IP: *.centertel.pl 17.10.16, 20:48
      Wpisz sobie w gugle "black pasta" i obejrzyj czarne makarony, także np. gnocchi, kolanka oraz zwykły makaron. Jeśli masz czarny barwnik spożywczy, np. ten atrament z kałamarnicy, to możesz sama zrobić.
      Nasz mózg automatycznie broni się przed czarnym jedzeniem, włożenie sobie do ust czegoś co wygląda jak wijące się robale utaplane w krwistej bryi (bolognese) jest naprawdę trudne. Nadaje się na twoje święto.
    • boo-boo Re: Na Hallowen odleciane 17.10.16, 22:18
      W Lidlu powinien być jakiś makaron czarno-pomarańczowy w kształcie nietoperzy etc- ja u siebie taki kupiłem :)
    • vomiting_frog Re: Na Hallowen odleciane 18.10.16, 00:57
      Galaretka w gumowej rękawiczce, może pływać w wazie soku :P można eksperymentować z kolorami galaretki. Ciasto mózg krem zrobiony na korę w polewie truskawkowej
      • Gość: miki202 Re: Na Hallowen odleciane IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.16, 08:28
        Mam sok porzeczkowy, zakitrany na specjalne okazje. Odparuję go i będzie jak znalazł. Co za pomysły...
    • mamserce Re: Na Hallowen odleciane 18.10.16, 11:27
      Może spróbuj »palce wiedzmy» paluchy powyginane z czarnymi pazurami- do pochrupania. Myślę, że można zrobić z marcepanu, albo upiec z kruchego, a pazury borówkami wysmarować.
      • Gość: gościówa Re: Na Hallowen odleciane IP: *.home.aster.pl 18.10.16, 14:23
        pazury z połówek migdałów robiłam
    • dunkazniemiec Re: Na Hallowen odleciane 18.10.16, 16:42
      W zeszłym roku znalazłam w internecie przepis na "paluszki wiedźmy" ciasto jak na kruche ciasteczka, formować paluszki, lekko nacinając w miejscu gdzie normalnie palce się zginają, paznokcie nakleić z przepolowionych wzdłuż obranych mogdałów. Robiłam razem z dziećmi, były zachwycone!
      • Gość: miki202 Re: Na Hallowen odleciane IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.16, 19:40
        Nie dostałam czarnego makaronu, tylko zielony. Też ohydny. Kupiłam też czerwony barwnik na paznokietki, ale pomysł z borówkami świetny. Paluchy czarownicy widziałam, wyglądają świetnie, ale dwa danka wystarczą.
        • anilka Re: Na Hallowen odleciane 22.10.16, 22:57
          ciasto jelitowe, przepisy i zdjęcia w necie
    • oliwkamarczak Re: Na Hallowen odleciane 28.10.16, 10:00
      Zrób parówki a la trupie paluchyXD
    • linn_linn Re: Na Hallowen odleciane 28.10.16, 10:52
      www.sunset.com/food-wine/holidays-occasions/good-halloween-candy-recipes/spider-deviled-eggs-recipe
      Proste i bardzo dekoracyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka