Dodaj do ulubionych

impreza na 20 osób

IP: *.hestia.pl / 195.116.182.* 30.09.04, 14:33
Kochani! Ratunku! Za tydzień wyprawiam urodziny na 20 osób i nie wiem co
przygotowac do jedzenia :( Niegdy nie gotowałam dla takiej ilości osób a co
gorsza jestem BARDZO początkująca w kuchni :( Ratunku! Doradźcie!
Obserwuj wątek
    • marghot Re: impreza na 20 osób 30.09.04, 14:40
      Może zamiast stania w kucni i pichcenia czasochłonnych potraw postaw na
      sałatki, koreczki, owoce, deski serów i wędlin, oliwki, marynowane cebulki,
      grzybki etc.
      no, chyba że się uprzesz i zechcesz przygotować 3 daniowy obiad
    • miki333 Re: impreza na 20 osób 30.09.04, 14:41
      to zależy czy chcesz podać tylko dania na zimno czy również coś na ciepło oraz
      czy goście mają się bardzo najeść czy tylko coś przekąsić.
      Mogą być różne sałatki, np bardzo szybka to fasola (czerona, biała) +
      kukurydza, cieciorka - wszystko z puszki więc wystarczy przesypać do miski do
      tego może być trochę pokrojonego szczypiorku (akcent kolorystyczny), sól,
      pieprz trochę oliwy z oliwek lub z pestek winogron.

• miki333 Re: impreza na 20 osób 30.09.04, 14:54
      poza tym są firmy cateringowe, które urządzają imorezy w domu - przywożą
      jedzenie i napoje, serwują i na koniec wszystko sprzątają.
    • brunosch Re: impreza na 20 osób 30.09.04, 14:58
      Zrób wielki gar eintopfu. Przykłady w wątkach obok. Roboty prawie żadnej, a
      będzie mile widziane.
    • Gość: at Re: impreza na 20 osób IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.04, 15:54
      tylko spokojnie, w przypadku takich imprez należy (moim zadniem) założyć, że Ty
      również masz prawo do zabawy, czyli musisz mieć na nią czas, ergo nic
      absorbującego w trakcie - tylko przed. U mnie z reguły zestaw typu: sałatka
      tuńczykowa, sałatka 'grecka', wędliny i sery żółte oraz pleśniowe, ogórki i
      inne pikle, sos czosnkowy i serowy, oczywiście czipsy i inne paluszki/orzeszki,
      a na ciepło - dobrze po zachodzie słońca - barszcz czerwony, jeszcze później
      udka z pieca. Kanapek i koreczków nie robię, bo uważam to za zbyt pracochłonne,
      barszcz na bazie rosołu + koncentrat fmy krakus to kwestia tylko podgrzania i
      przelania do kubków, udka marynowane wcześniej wykłada się na blachę i pakuje
      na ok. godzinę do pieca - polecam i życzę udanej zabawy :)

• Gość: malina Re: impreza na 20 osób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 16:29
      Dziękuję za wszystkie pomysły - chyba faktycznie zrobię jakieś sałatki i coś
      łatwego "na ciepło" co wystarczy tylko odgrzać... Z kanapek i koreczków z całą
      pewnością zrezygnuję - mimo moich skąpych doswiadczeń kulnarnych zdażyłam się
      juz przekonać jak bardzo jet to pracochłonne. Na urodzinach będzie moja
      szwagierka, która jest w sosunku do mnie bardzo złośliwa (na tle kulinarnych
      umiejetności także). Podpowiedzcie czym ją "zagiąć"?
      • marghot Re: impreza na 20 osób 30.09.04, 16:51
        podaj jej smażona kaszankę, robale lub coś czego nie lubi i zdziw się, gdy
        będzie kreciła nosem mówiąc że to jest trendy - oczywiście to sprawdza się
        tylko w przypadku osób chcących za wszelką cenę dążyć za trendami.

Moja koleżanka zamówiła kiedyś jakieś wyszukane dania na przyjazd teściowej
        (złośliwej osobistości) a później na pytania odpowiadała, że to robi się
        neizwykle prosto ale ona sekretu nei zdradzi ;)))
    • Gość: sola Re: impreza na 20 osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 16:45
      mozarellę pokroić w plasterki (okrągłą), na każdym plasterku położyć plasterek
      pomidora, czosnek zmiażdżyć w prasce, posypać nim pomidory, posolić, posypać
      bazylią i gotowe
      bardzo proste i smaczne
      smacznego :~)
    • Gość: zuza Re: impreza na 20 osób IP: *.hestia.pl / 81.210.14.* 01.10.04, 11:03
      Przygotuj zapekanki! moi goscie je uwielbiają!
    • Gość: zbigu Re: impreza na 20 osób IP: *.hestia.pl / 195.116.182.* 01.10.04, 12:28
      A ja tam był podał sam alkohol - jak zabawa, to zabawa! :)
    • Gość: goha Re: impreza na 20 osób IP: *.hestia.pl / 195.116.182.* 01.10.04, 14:48
      daj im coś zapychającego jakis ryz czy makaron z warzywami
    • Gość: olqa Re: impreza na 20 osób IP: *.hestia.pl / 195.116.182.* 04.10.04, 08:43
      Hej! Rozumiem cie, bo niedawno tez gotowałam dla takiej ilości - u mnie był
      bigosik i leczo! Polecam!
    • Gość: alicjajk Re: impreza na 20 osób IP: *.hestia.pl / 81.210.14.* 04.10.04, 13:10
      A ja tam radzę same sałatki - smaczne i dietetyczne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka