Dodaj do ulubionych

M&S znika z Polski

08.11.16, 22:39
Koniec pewnej epoki. Jeśli czegoś nie mogłam kupić, wiadomo było, że tam dostanę. Wędzona sól i papryką, ekstrakty różne, masło z nerkowców, wina Marlborough Sauvignon Blanc z NZ. Płaczę :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: x co to takiego? IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 09.11.16, 00:08
      powinienem to znać?
    • bobralus Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 07:28
      Ciasteczka digestive 😕
      • rosynanta Re: M&S znika z Polski 18.11.16, 10:28
        Są w Tesco :-)
        Mnie będzie brakować ekstraktu waniliowego. Można kupić online albo zrobić własny, jasne, ale u nich od ręki był.
        • very.martini Re: M&S znika z Polski 27.11.16, 13:20
          jest w piotrze i pawle
    • damdalen Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 07:56
      Mi też żal. Gdy mieszkałam a potem przyjeżdżałam do Warszawy, to obowiązkowo zaglądałam do tego sklepu. Dzięki temu miejscu poszerzyły się moje kulinarne horyzonty, wiele smaków poznałam. W pamięci utkwiło mi, że pierwsze kropelki czekoladowe tam nabyłam.
      Choć przyznam, że ostatnio nie kupowałam tam nic, bo coraz bogatsza oferta innych sklepów. No i nie doczekaliśmy się filii w Krakowie.
    • linn_linn Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 08:39
      "...Polska nie jest wyjątkiem. Marks & Spencer ogłosił zamiar zamknięcia wszystkich 53 sklepów na dziewięciu innych rynkach, w tym dziesięciu w Chinach i siedmiu we Francji, a także w Estonii, na Węgrzech, Litwie, Słowacji, w Rumunii, Holandii oraz Belgii.
      Sklepy Marks & Spencer przynoszą straty..."

wyborcza.pl/7,75398,20946585,marks-spencer-zamyka-wszystkie-sklepy-w-polsce.html
      • Gość: x w Niemczech zniknął ca. 15 lat temu, IP: *.unitymediagroup.de 09.11.16, 10:57
        to takie sklepy z mydłem i powidłem, bez profilu.
    • nobullshit Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 12:54
      Może jeszcze będą u nas do Bożego Narodzenia? Te ich mince pies i fruit cake!

Aczkolwiek jakość ich ubrań bardzo się pogorszyła, więc jakoś tragicznie tęsknić nie będę.
    • filga Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 14:11
      I gdzie ja będę spodnie kupować? :(
      • Gość: x Brax ma fajne spodnie, IP: *.unitymediagroup.de 09.11.16, 15:13
        Hugo Boss też
      • gingers73 Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 19:05
        ja w zeszłym roku kupiłam na wyprzedaży 2 pary super portek i spódnic
        szkoda ....
        • Gość: x Re: M&S znika z Polski IP: *.unitymediagroup.de 09.11.16, 19:11
          woolworth ma podobny szajs, spodnie, cukierki, wino i garnki aluminiowe..
    • vandikia Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 19:22
      nie kupowałam tak spożywki, bo ceny były wygórowane (chociaż to delikatne określenie), większość produktów lub podobnych produktów można znaleźć w innych sklepach lub w sieci za nieporównywalnie mniejsze pieniądze. ja mam w M&S tylko jedno uzależnienie, w postaci płynu do kąpieli, kupię kilka sztuk na zapas, płakać po tym sklepie nie będę.
    • en-n Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 20:10
      Szkoda. Lemon curd mieli dobry i niezbyt drogi, różne dżemy pomarańczowe, wino, porto, krakersy z cheddarem. No i chipsy octowe. Ktoś wie, kiedy dokładnie się zamykają?
      • filga Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 21:03
        Byłam dzisiaj, specjalnie poszłam, żeby się czegoś dowiedzieć. Miłe dziewczyny wiedziały tyle co ja. Zapewniały, ze na razie sklep będzie funkcjonował normalnie. To w Wwie, w Blue City.
      • kropkaa Re: M&S znika z Polski 09.11.16, 23:54
        Nie wiedzą. Sami są w szoku. Na razie dostawy mają normalnie. Chodziłam dziś po sklepie i naprawdę nie wyobrażam sobie, że ma ich nie być. Kupowałam bardzo dużo, gdy na ulicy mijałam się ze sprzedawcą, mówiliśmy sobie "dzień dobry" ;-(
        • linn_linn Re: M&S znika z Polski 10.11.16, 12:01
          Na pewno nie wdadza sie w dyskusje na ten temat z klientami.

"...Grupa rozpoczyna dzisiaj konsultacje w sprawie zamiaru zamknięcia sklepów ze swoimi 351 polskimi pracownikami i zobowiązała się w pełni przestrzegać wszystkich lokalnych przepisów prawa pracy w Polsce..."
          www.wprost.pl/gospodarka/10029832/Marks-Spencer-zamyka-sklepy-w-Polsce-Zwalnia-wszystkich-pracownikow.html
          • bobralus Re: M&S znika z Polski 10.11.16, 18:58
            Ciastek digestive bez czekolady juz dziś nie było, ludzie robią zapasy po otrzymaniu tej wiadomości. Mnie większość rzeczy tam smakowo nie podchodziła, ale ciasteczka i rzeczy do wypieków oraz czipsy octowe były fajne. Słyszałam plotkę ze spożywcze maja zostać.
            • bene_gesserit Re: M&S znika z Polski 10.11.16, 19:52
              Przecież digestivy można kupić w spożywczaku, nic z tego nie rozumiem. Właściwie 90% asortymentu można kupić gdzie indziej, pomijając ich własne produkty.

(Co co ciuchów to od zawsze się dziwiłam, że ktoś to za te pieniądze kupuje - wzornictwo w dużej mierze konserwatywne, sztywne i bez polotu).
              • kropkaa Re: M&S znika z Polski 11.11.16, 00:01
                Bene, ale są ludzie, którzy potrzebują takich ubrań. W tej cenie naprawdę trudno kupić wełniane spodnie o klasycznym (nie babciowym, ale biznesowym) kroju w dodatku w trzech wersjach długości.
                Podobnie spożywka - duży wybór, dobra jakość, dobre ceny, dostępność i świeżość. Idziesz i masz. A gdzie indziej jakieś resztki 2 tyg. do daty ważności.
                Stamtąd mam wędzoną sól i paprykę, masło z nerkowców, małe pianki do czekolady (dla dzieci, ja tego fenomenu nie czaję), kalendarz adwentowy z Elzą i Anną. Przepyszne słodycze (praliny z solonym karmelem, płynnym!, w gorzkiej czekoladzie), miód manuka i mogę tak wymieniać do rana. Wina takie, że po nich już nie jest dobre. Bajgle jak w Londynie. I naprawdę bardzo miła obsługa.
                Dla mnie naprawdę wielki i szczery żal.
                • squirk Re: M&S znika z Polski 11.11.16, 00:25
                  Kropko, jeśli zechcesz będę Ci wysyłała lubiane przez Was produkty (z wykluczeniem win i innych rzeczy, których z uwagi na ciężar przesyłać się nie opłaca) - żaden kłopot, co chwilę coś wysyłam, wielkiego M&S mam kilka przystanków od domu. Jeśli będziesz zainteresowana odezwij się na priv (@gazetowy), nie ma sensu się zamartwiać skoro da się problem rozwiązać.

Nie wiem, jak teraz z jakością ubrań w Polsce (kupiłam lata temu raz coś odzieżowego w M&S i przyznam, że szybko się z tego szmatka zrobiła, po kilku praniach dosłownie), tu jest wysoka, kilka tygodni temu kupiłam za niecałe 60 euro najwygodniejsze chyba dżinsy, jakie miałam, świetne są. Mąż kupuje tam czasem jakieś dodatki do garniturów, buty (duży plus - mają ofertę naprawdę sensowną) itp. Nie mamy zastrzeżeń a kilka razy byliśmy pozytywnie zaskoczeni, mamy porównanie z markami z wysokich półek.
                  • kropkaa Re: M&S znika z Polski 11.11.16, 00:53
                    Wielkie dzięki :-) To miłe, choć nierealne, niestety - tyle, ile win z M&S wypiliśmy ze znajomymi, to by trzeba tira zamówić, by utrzymać poziom ;-) Tylko dziś trzy butelki :-)
                    Co do ubrań, ja najbardziej lubię Autograph - do pracy idealny. Dżinsy też, bielizna osobista, piżamy, podkolanówki cienkie pod spodnie.
                    Nie no, im bardziej myślę ile rzeczy kupowałam, tym bardziej mi żal (o, np. mieli najlepsze migdały mielone, idealnie białe i bardzo dobre orzechy pinii).
                    • squirk Re: M&S znika z Polski 11.11.16, 01:25
                      Jeśli zmienisz zdanie daj znać, a póki co rób zapasy - w każdym razie nie psuj sobie humoru zamartwianiem się, nawet wina da się przewieźć (a to, które polecasz, kupię i przetestuję).
                      Z ubrań od M&S najbardziej lubię linię Per Una ale przyjrzę się Autographowi, skoro chwalisz.
                      :-)
                      • kropkaa Re: M&S znika z Polski 11.11.16, 11:15
                        Marlborough Sauvignon Blanc są w Polsce dostępne 4 rodzaje, właściwie wszystkie są dobre, 2 rodzaje mają niższą cenę, 2 wyższą. Po tych ich wszystkich promocjach i łączeniu rabatów, nawet to najdroższe można kupić w przyzwoitej cenie. Z tym, że są to wina dość charakterystyczne, mineralne w smaku. No i niestety, po nich już inne wina nie smakują.
                        Per Una też lubię, jest świeża i młodzieżowa (jak na Marksa ;-))), ale Autograph ma spodnie o klasycznym kroju, takie do pracy, zimowe i letnie - zwłaszcza te letnie zbierają dużo komplementów, ale teraz mi się przypomniało, jak piszę, że one właśnie z Per Una były, hi hi.
                        Jutro lecę z koleżanką zapasy robić :-)
              • bobralus Re: M&S znika z Polski 11.11.16, 09:04
                Ciastek digestive produkowanych przez markę bodajże LU nie ma od lat, czasem pojawia się coś "a la" co bardziej jest herbatnikiem albo ciastkiem owsianym, są też w hipermarketach oryginały, które kosztują tyle, że spód większego sernika to koszt kilkunastu złotych. W MS były duże paczki "gołych" oraz polanych czekoladą gorzką/mleczną, idealnie sypkich, słonawych, do kupienia nieraz w promocji za 3zł z groszami. Są tam też wszystkie bajery spożywcze (wspomniane mini pianki, groszki czekoladowe, posypki, bakalie, słone przekąski w wersji zdrowszej i bardziej smakowo złożonej, wczoraj widziałam przeurocze świąteczne słodycze w estetyce niedoścignionej przez rodzimych producentów, m.ib. przeurocze czekoladowe brukselki :)), które można zobaczyć w anglosaskich programach kulinarnych, więc jeśli ktoś chciałby powtórzyć jakiś wypiek dla dzieci lub po prostu lubi kombinować, to może tam walić jak w dym.

Ja kupowałam tam rzadko, napoje smakowały jak najbardziej chamski słodzik rozpuszczony w wodzie z odrobiną sztucznej "cytrynki", ewent. z dodatkiem jakiegoś barwnika w wersji "napój żurawinowy", produkty ogólnodostępne były droższe niż gdzie indziej, te sosy, których próbowałam, smakowały mi na poziomie instant "pomysłów na", ale jak widać wszystko miało swoich amatorów i dawało poczucie komfortu, że znajdzie się tam wszystko, o co często trudno w normalnych sklepach.
                • bene_gesserit Re: M&S znika z Polski 11.11.16, 13:49
                  Pojawiły się Digestive McVities chyba, jakieś 20zł/kg, różnicy w smaku nie odnotowałam, trzy wersje, na rynku od dobrych paru miesięcy. Pianki itd można kupić gdzie indziej, to nie to samo, co 10 lat temu, bez przesady. Kupowałam dość często, ale ostatnio ceny podskoczyły do granic absurdu (Muscovado droższe niemal dwa razy, niż w moim spożywczym). To samo dotyczy wszystkich przypraw itd.

Szkoda produktów sezonowych, były śliczne rzeczywiście, ale te czekoladowe były z kiepskiej jakości czekolady w cenach jak za Lindta, e tam. Mince pies będzie mi brakować, ale może to mnie zmobilizuje do zrobienia własnych (oczywiście, jak mi się roi, o wiele lepszych :).
                  Pewnie, że będzie mi M&S brakować, bo nikt nie ma takich rodzynków, herbat i curdów, ale ten. Wiele rzeczy to były straszne skuchy, fajnych i dobrych nie mieli za dużo po prostu.
                  • Gość: Krysia2000 Re: M&S znika z Polski IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 18.11.16, 11:36
                    Ja tradycyjnie co roku posyłam swoje mincepaje m.in. zaznajomionym kumom...

Co do reszty asortymentu M&S to się zgadzam. Profilowali się na sieć posh supermarketów dla średniozamożnych i to się sprawdzało... w okresie boomu na mojej wsi, kiedy to murarz na budowie co tydzień do tysia jurków się tulił. I gotowce z M&S jawiły się jako take away na bogato - jakościowo mało kto im dorównywał, przynajmniej na tutejszym rynku, nawet nieistniejący Superquinn (o identycznym właściwie, nowobogackim profilu). Ale przyszła bieda i złudzenie ekonomicznego upward egalitaryzmu prysło, lub skurczyło się do asortymentu 'luxury' czy promocji 'egzotycznej' żywności w standardowych hipermarketach i dyskontach. Chociaż trzyma się dobrze amerykańska sieć 'Whole Foods'. Może dlatego, że to delikatesowa spożywka, bez bawienia się w działy odzieżowe czy domowe bibeloty?
                • jimka1984 Re: M&S znika z Polski 18.11.16, 12:30
                  Digestive McVities kupiłam ostatnio zarówno w Auchan i Carrefourze.
    • mhr2 Re: M&S znika z Polski 18.11.16, 12:03
      kropkaa napisała:

> Koniec pewnej epoki.

uwielbia nowość
    • muszelkawszelkach Re: M&S znika z Polski 21.11.16, 14:42
      wiecie do kiedy mamy czas, żeby zrobić zapasy?
    • zadz.iora Re: M&S znika z Polski 21.11.16, 16:05
      Nigdy nic jedzeniowego tam nie kupiłam. Ale czytam Was i trochę zaczynam żałować...:P
      • Gość: x za późno na żale, nie kupowałaś IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 21.11.16, 16:26
        i splajtowali, jesteś wszystkiemu winna, teraz się kajaj! ;)
      • Gość: ROI Re: M&S znika z Polski IP: *.dynamic.upc.ie 24.11.16, 03:32
        Jedyne zatrucie pokarmowe (mam żołądek strusia i jadałam juz w dziwnych miejscach) zaliczyłam dzięki M&S, kupiłam u nich gotowe danie do odgrzania, wołowina w sosie i ziemniaczki, poza lodówką przebywało może niecałą godzinę, a była zima.
        Nic innego nie jadłam tego dnia, po zjedzeniu mniej więcej po godzinie poczułam się bardzo źle, wymioty nie ulżyły zbytnio, nie miałam siły wstać z łóżka. Ciekawe, co tam było...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka