Dodaj do ulubionych

mleko sojowe

30.09.04, 19:49
zrobilam[ha!:)] niby w porzadku no i zdrowe. ale...jak nadac mu JAKIS smak?
bede probowac cos robic, ale bylabym wdzieczna za pomysly na przyszlosc:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: mleko sojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 20:28
      Wedlug jakiego przepisu robilas?

Ja dodaje dla smaku odrobinke cukru i czasem sladowa ilosc soli.

Pewnie moznaby tez miod, albo kakao(karob), albo jakis sok owocowy...
      • Gość: Asia Re: mleko sojowe IP: *.upc-g.chello.nl 30.09.04, 20:41
        A jak robicie mleko sojowe?? :) bo ja kupuje gotowe i najlepsze jest z platkami
        kukurydzianymi i truskawkami. Mniam. Szkoda ze truskawki sie skonczyly.
      • subimpudenzzz Re: mleko sojowe 30.09.04, 21:02
        wg przepisu z wirtualnej kuchni na tofu.

1. Wlozyc ziarna do miski, zalac je woda i pozostawic na noc w chlodnym miejscu
        z dala od ciepla, w ktorym ziarno moze zaczac fermentowac.
        2. Odsaczyc ziarno i przemyc je doklanie. Zmiksowac ziarna az do otrzymania
        kremowej konsystencji, dodajac na kazda szklanke ziaren - szklanke wody.
        Mieszanka ta nazywa sie Go.
        3. W duzym garnku zagotowac 6 szklanek wody. Do wrzacej wody dodac mieszanke Go
        i zagotowac wszystko.
        4. Kiedy mieszanka zagotuje sie i podniesie do krawedzi garnka, spryskac ja
        zimna woda; przestanie sie gotowac i opadnie.
        5. Powtorzyc to trzy razy, mieszajac od czasu do czasu. Jest to bardzo wazny
        etap, kiedy wszystkie toksyny w okrywach nasiennych ulegaja rozkladowi.
        6. Do czystej miski wlozyc cedzak wylozony muslinem i wlac do niego mieszanke z
        garnka.
        7. Klaczkowate pozostalosci w muslinie okreslaja sie jako okara lub otreby
        sojowe. Odsedzona ciecz to mleko sojowe.
        8. Mleko sojowe zagotowac ponownie w czystym garnku i przelac do czystego
        naczynia.
        9. Dodac sok z cytryn, wymieszac i odstawic, aby sie zsiadlo. Jesli to nie
        nastapi, powtorzyc czynnosci 8 i 9.
        10. Przy uzyciu drobnego sitka, uciskajac nim delikatnie twarog w misce, zebrac
        lyzka pozostaly plyn.
        11. Bardzo delikatnie przelozyc twarog do odsaczenia na zedzak wylozony
        muslinem i zostawic do odsaczenia. Otrzymamy delikatny lub jedwabisty tofu.
        12. Aby twarog byl twardszy, zagiac brzegi muslinu i przygniesc twarog. Im
        ciezszy ciezarek i im dluzej pozostawiony na twarogu, tym twardszy otrzymamy
        produkt.
        Powodzenia i smacznego
        From: roidesrois@aol.com (RoiDesRois)

a sok to moze byc ciekawy pomysl:) wybrobuje.

ps. to forum mnie w cos wpedzi:) zaczelam od digestive, a coraz bardziej chodzi
        po mnie wlasne,domowe pieczywo... ze o innych smakowitosciach nie wspomne. a ja
        I rok studiow zaczynam1 i co;)?
        • Gość: Cynamoon Re: mleko sojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 21:27
          Fajny przepis, taki dla dociekliwych ;-) Ja robie z glowy, ale w zasadzie tak
          samo. Wazne jest, zeby dobrzez zmiksowac soje i zeby dobrze ja odcedzic,
          najlepiej przez scisle tkana lniana scierke. To praclochlonne ale mleko jest
          wtedy super.
          • subimpudenzzz Re: mleko sojowe 01.10.04, 00:11
            hehe:) wolalam zaczac od takiego, zeby potem miec co upraszczac:) a soje mozna
            tez przepuscic przez maszynke do mielenia i potem tylko chwile 'domiksowac'.
            ale co kto woli:)
            • cynamoon6 Re: mleko sojowe 01.10.04, 00:34
              Ja to robie w blenderze,swietnie ja miksuje, jedyna wada, ze maly mam i nie
              moge na raz wszytskiego zmiksic.
              Na maszynke do miesa jestem zbyt leniwa:-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka