subimpudenzzz 30.09.04, 19:49 zrobilam[ha!:)] niby w porzadku no i zdrowe. ale...jak nadac mu JAKIS smak? bede probowac cos robic, ale bylabym wdzieczna za pomysly na przyszlosc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: mleko sojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 20:28 Wedlug jakiego przepisu robilas? Ja dodaje dla smaku odrobinke cukru i czasem sladowa ilosc soli. Pewnie moznaby tez miod, albo kakao(karob), albo jakis sok owocowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: mleko sojowe IP: *.upc-g.chello.nl 30.09.04, 20:41 A jak robicie mleko sojowe?? :) bo ja kupuje gotowe i najlepsze jest z platkami kukurydzianymi i truskawkami. Mniam. Szkoda ze truskawki sie skonczyly. Odpowiedz Link Zgłoś
subimpudenzzz Re: mleko sojowe 30.09.04, 21:02 wg przepisu z wirtualnej kuchni na tofu. 1. Wlozyc ziarna do miski, zalac je woda i pozostawic na noc w chlodnym miejscu z dala od ciepla, w ktorym ziarno moze zaczac fermentowac. 2. Odsaczyc ziarno i przemyc je doklanie. Zmiksowac ziarna az do otrzymania kremowej konsystencji, dodajac na kazda szklanke ziaren - szklanke wody. Mieszanka ta nazywa sie Go. 3. W duzym garnku zagotowac 6 szklanek wody. Do wrzacej wody dodac mieszanke Go i zagotowac wszystko. 4. Kiedy mieszanka zagotuje sie i podniesie do krawedzi garnka, spryskac ja zimna woda; przestanie sie gotowac i opadnie. 5. Powtorzyc to trzy razy, mieszajac od czasu do czasu. Jest to bardzo wazny etap, kiedy wszystkie toksyny w okrywach nasiennych ulegaja rozkladowi. 6. Do czystej miski wlozyc cedzak wylozony muslinem i wlac do niego mieszanke z garnka. 7. Klaczkowate pozostalosci w muslinie okreslaja sie jako okara lub otreby sojowe. Odsedzona ciecz to mleko sojowe. 8. Mleko sojowe zagotowac ponownie w czystym garnku i przelac do czystego naczynia. 9. Dodac sok z cytryn, wymieszac i odstawic, aby sie zsiadlo. Jesli to nie nastapi, powtorzyc czynnosci 8 i 9. 10. Przy uzyciu drobnego sitka, uciskajac nim delikatnie twarog w misce, zebrac lyzka pozostaly plyn. 11. Bardzo delikatnie przelozyc twarog do odsaczenia na zedzak wylozony muslinem i zostawic do odsaczenia. Otrzymamy delikatny lub jedwabisty tofu. 12. Aby twarog byl twardszy, zagiac brzegi muslinu i przygniesc twarog. Im ciezszy ciezarek i im dluzej pozostawiony na twarogu, tym twardszy otrzymamy produkt. Powodzenia i smacznego From: roidesrois@aol.com (RoiDesRois) a sok to moze byc ciekawy pomysl:) wybrobuje. ps. to forum mnie w cos wpedzi:) zaczelam od digestive, a coraz bardziej chodzi po mnie wlasne,domowe pieczywo... ze o innych smakowitosciach nie wspomne. a ja I rok studiow zaczynam1 i co;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: mleko sojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 21:27 Fajny przepis, taki dla dociekliwych ;-) Ja robie z glowy, ale w zasadzie tak samo. Wazne jest, zeby dobrzez zmiksowac soje i zeby dobrze ja odcedzic, najlepiej przez scisle tkana lniana scierke. To praclochlonne ale mleko jest wtedy super. Odpowiedz Link Zgłoś
subimpudenzzz Re: mleko sojowe 01.10.04, 00:11 hehe:) wolalam zaczac od takiego, zeby potem miec co upraszczac:) a soje mozna tez przepuscic przez maszynke do mielenia i potem tylko chwile 'domiksowac'. ale co kto woli:) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: mleko sojowe 01.10.04, 00:34 Ja to robie w blenderze,swietnie ja miksuje, jedyna wada, ze maly mam i nie moge na raz wszytskiego zmiksic. Na maszynke do miesa jestem zbyt leniwa:-)) Odpowiedz Link Zgłoś