landsbergk Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 10:05 Tzn. sok, ale ja rozumiem, że sos? Może taki winno-maślany? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 10:06 no wlasnie; www.echonyc.com/~dreaming/blog/archives/clam-juice.jpg co za cholera, woda z tychże, wyciąg jakiś czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 10:08 pewnie nie odkryję Ci Ameryki, ale w wolnym tłumaczeniu sok z małży :) można tego uzywac do drinków, sosów, farszów, pewnie przede wszystkim żeby dodać posmaku frutti di mare. mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam :) zpdr, P. Odpowiedz Link Zgłoś
landsbergk Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 10:10 Jakoś sobie nie wyobrażam drinka z sokiem z małży! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 10:15 Po prostu. Obrane ze skorupek małże wrzucasz do sokowirówki, gżżżżż po chwili masz aromatyczny sok. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 10:11 do drinków mówisz, hmmm (no to ciekawe moze byc) Co zamiast w warunkach polskich - dyc nie bede małzy wyciskał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: clam juice - cóż to może być? IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 05.10.04, 10:14 od razu mi się przypomina "beetle juice" wdziecznie tłumaczony na polski jako "sok z żuka". to taki film był. ale do drinka jak znalazł ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 10:19 Gieziku, uzywa sie go do podniesienia smaku zupy z polnocnoatlantyckich malzy (clam chowder), innych potraw i salatek z owocow morza.. Przepisy na drinki w linku: www.drinksmixer.com/desc609.html pozdrawiam cicha wielbicielka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik dzieki i pytaie jeszcze 05.10.04, 10:23 pytam o jakis substytut juz wyjasniam - chodzi o przpeis na halibuta w sosie waniliowym. na poczatku przemsaza sie cebulke z czosnkiem, pozniej dodaje wino, ocet balsamiczny i tenże sok z małży Czy jesli przesmaze nieco małże na tym masle - i odadzą troche aromatu wystarczy? Ale to martini z małżami to odjazd (BRUNO - nasi bohaterowie muszą to pić)!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: dzieki i pytaie jeszcze 05.10.04, 10:29 Gieziku, clam to po polsku nie "malza" tylko "mieczak jadalny" (sok z mieczaka nadawalby sie jako dodatek do drinkow dla niektorych bohaterow waszej powiesci, tych wybranych oczywiscie.. :-)))) kiedys Pichciarz (chyba) zamiescil link do stronki polskiej z roznymi produktami z cvalego swiata, ktore przez internet mozna zamowic.. Poszukaj tam moze? a odpowiadajac krotko na pytanie: nie, przesmazenie malzy nie zastapi sosu z mieczakow.. pzdrw. J. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: dzieki i pytaie jeszcze 05.10.04, 10:32 aaa to jest wycisnieta treść, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: dzieki i pytaie jeszcze 06.10.04, 07:11 a mogłabyś podać tego linka?oczywiście jeśli masz gdzieś pod ręką :) jak grzebałam w słownikach kulinarnych w poszukiwaniu tłumaczenia to znalazłam właśnie 2 znaczenia:mięczak jadalny i małżę. Czy to znaczy, że do tego soku jest mielone wszystko jak leci, określone jako jadalne? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: dzieki i pytaie jeszcze 05.10.04, 10:32 myślę, że wystarczy, bo w tych przepisach, na które trafiłam tego soku/sosiku trzeba było dodać odrobinkę. W końcu chodzi tylko o aromat, a nie o to, żeby zdominowac cały smak potrawy. Ciekawa jestem jak Ci wyjdzie ten halibut, pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: dzieki i pytaie jeszcze 05.10.04, 13:24 giezik napisał: > Ale to martini z małżami to odjazd (BRUNO - nasi bohaterowie muszą to pić)!!!! Ale czy z własnej woli? Czuję się wstrząśnięty (choć nie zmieszany) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: dzieki i pytaie jeszcze 05.10.04, 13:28 wyobraź sobie marini z sokiem z małży a zamiast oliwki połyskuje mięczakw w kieliszeczku Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 10:17 nie no, wyobraziłam sobie gieziku jak wyciskasz tę biedną małżę :)))) z tego co znalazłam to sprzedają to coś w buteleczkach, może w jakimś sklepie dla maniaków?Tylko czego maniacy by to musieli być ;-) Ale szczerze powiedziawszy jakoś nie wiem czy w Polsce można coś takiego zakupić, szcerze wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 czekam i czekam... a tu NIC IP: 202.172.58.* 05.10.04, 13:17 nie ma o CLAMATO a to jest geniusz w butelce czyli podstawa krwawego cezara od czasu gdy zasmakowalem raz pierwszy NIE PIJAM soku pomidorowego OKRUTNIE POLECAM nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik nostromo, albo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 13:21 mam za mało zmysly otwrate, albo nie rozumiem zupelnie. Wyjasnij prosze jezykiem prostym osochozi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 clamato IP: 202.172.58.* 05.10.04, 14:27 wymysl torontonskiego barmana sok z malzy pomieszany z pomidorowym (proporcje znane redakcji... podobno) sol i zaleznie od rodzaju clamato - ostrosci (jak pisze nizej pichciarz - tobasco) wszystkie moje poprzednie proby uczlowieczenia soku pomidorowego a wiec: A1 lub HB tobasco sol pieprz cytryna moga isc na drzewo podobnie jak kazda blada mery pada i kwiczy w porownaniu z bladym cezarem blady sizar to oczywiscie bladej mery brat tam gdzie sok pomidorowy u niego clamato wodka tak samo pieprzu szczypta tez selerowa nac i owszem ciesz sie z posiadania tych sokowirowych malzy tylko nie wpadnij w alkoholizm :) bardzo smacznego zyczy nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 a tutaj SAMO SEDNO IP: 202.172.58.* 05.10.04, 14:50 www.clamato.com/index_ing.htm milego nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: clam juice - cóż to może być? IP: *.proxy.aol.com 05.10.04, 13:29 Napój, naprawdę dobry. Warto zmieszać z sokiem pomidorowym, dodać kropelkę tobasco. Tak przynajmniej jest gdzie ja jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: clam juice - cóż to może być? 05.10.04, 15:11 www.blountseafood.com/contentmgr/showdetails.php/id/14 Wyglada na wywar z mieczakow. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: clam juice - cóż to może być? 06.10.04, 03:07 hela1 napisała: > www.blountseafood.com/contentmgr/showdetails.php/id/14 > Wyglada na wywar z mieczakow. Ale to nie to, nie juice! To: www.echonyc.com/~dreaming/blog/archives/clam-juice.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: clam juice - substytut?? 06.10.04, 03:37 zastanawiam sie, czy kiedykolwiek widzialam cos innego na rynku niz sok Clamato ( pomidorowy z clams). chyba nie, ale sie rozejrze i kupie, zeby sprobowac. mysle, ze w chinskim markecie T&T beda mieli, bo tam jest praktycznie wszystko (nawet jezyki kacze na wage:). zastanowil mnie fakt, ze w ponizszym przepisie zamiast butelkowanego Clam Sos sugeruja mozliwosc uzycia substytutu.... sami zobaczcie www.inmamaskitchen.com/RECIPES/RECIPES/zpastacontest/pasta_arugula_clamjice.html Odpowiedz Link Zgłoś