Dodaj do ulubionych

LEMON CURD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:04
ktoś wie może co to?? z czym to się je?? kumpela mi przywiozła słoiczek tego z
Anglii. Składniki: sok z cytryny, masło, jajka, woda. Wygląda jak mus, ,
bardzo orzeźwiający smak ale ma b. dużo kalorii. Za bardzo nie wiem jak to
jeść, łyżeczką jak jakiś deser? z chlebem? ktoś to zna? jadł?
Obserwuj wątek
    • emka_1 Re: LEMON CURD 11.10.04, 21:10
      do smarowania chleba
      • Gość: marghe_72 Re: LEMON CURD IP: *.acn.waw.pl 11.10.04, 21:24
        ja mam zamiar zrobic :)
        m.
        • emka_1 Re: LEMON CURD 11.10.04, 21:28
          ambitna jesteś:) czasem w tesco się trafia robertson's, ale i tak najlepsza na
          świecie jest galaretka z gorzkich pomarańczy. ona chleba nigdy nie widziała, ze
          słoika łyżką wyżerana:(
          • Gość: marghe_72 Re: LEMON CURD IP: *.acn.waw.pl 11.10.04, 21:33
            porywam sie z motyką na słonce?
            m.
            • emka_1 Re: LEMON CURD 11.10.04, 21:35
              nienienie:) ja wolę kupić, bo leniwa jestem, a roberson's jest dobry :)
              • Gość: elle Re: LEMON CURD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:40
                ja mam firmy marks& spencer
                • emka_1 Re: LEMON CURD 11.10.04, 21:45
                  tego to nie jadłam, ale pewnie niewiele się różni, poza ceną:)
                  dużo i tak nie można na raz, bo jednak zamula. polecam galaretkę pomarańczową na
                  wierzch:) najlepiej na chałkę
    • ulcik Re: LEMON CURD 11.10.04, 22:10
      można użyć do tarty. Położyć na ciasto, na to jakieś pasujące owoce i do pieca.
      albo na upieczony już spód...
    • cat-lover Re: LEMON CURD 12.10.04, 01:02
      Bardzo popularne do wszelkich deserow......Podaje link, niestety po angielsku-

web.foodnetwork.com/food/web/searchResults?
      searchString=lemon+curd&site=FOOD&searchType=Recipe&GoSearch.x=10&GoSearch.y=6
      • cat-lover Re: LEMON CURD 12.10.04, 01:11
        jeszcze raz link-

web.foodnetwork.com/food/web/searchResults?searchString=lemon+curd&site=FOOD&searchType=Recipe
    • ampolion Mniam... 12.10.04, 01:44
      whatscookingamerica.net/LemonCurd.htm
      www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=lemon+curd&btnG=Google+Search
      • kwieta4 Re: Mniam... 12.10.04, 03:08
        znam te 2 podstawowe przepisy /klasyczne/z podanej przez Camille strony.
        kolezanka z pracy, Kanadyjka wychowana na farmie, przyniosla kiedys prosty
        biszkopt, ukroila kazdemu po sporym kawalku, polala z boku troche tego gestego
        cytrynowego sosu (lekko zagrzanego:) i dolozyla garsc ogrodkowo/lesnych owocow -
        truskawki, jagody, jerzyny, brzoskwinie w kawalkach. to bylo prawdziwe 'garden
        party'w jakis jesienny, ponury roboczy dzien...

Lemon Curd #1
        www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,,FOOD_9936_14825,00.html
        3 lemons
        3/4 cup sugar
        2 large eggs
        1 stick (1/2 cup) unsalted butter, cut into 4 pieces
        Finely grate enough zest from lemons to measure 2 teaspoons and squeeze enough
        juice to measure 1/2 cup. Whisk together zest, juice, sugar, and eggs in a
        metal bowl and add butter. Set bowl over a saucepan of simmering water and cook
        mixture, whisking occasionally, until thickened and smooth, about 20 minutes.
        Serve warm or chilled with store-bought angel food cake or biscuits.
        Lemon Curd #2
        5 egg yolks
        1 cup sugar
        4 lemons, zested and juiced
        1 stick butter, cut into pats and chilled
        Add enough water to a medium saucepan to come about 1-inch up the side. Bring
        to a simmer over medium-high heat. Meanwhile, combine egg yolks and sugar in a
        medium size metal bowl and whisk until smooth, about 1 minute. Measure citrus
        juice and if needed, add enough cold water to reach 1/3 cup. Add juice and zest
        to egg mixture and whisk smooth. Once water reaches a simmer, reduce heat to
        low and place bowl on top of saucepan. (Bowl should be large enough to fit on
        top of saucepan without touching the water.) Whisk until thickened,
        approximately 8 minutes, or until mixture is light yellow and coats the back of
        a spoon. Remove promptly from heat and stir in butter a piece at a time,
        allowing each addition to melt before adding the next. Remove to a clean
        container and cover by laying a layer of plastic wrap directly on the surface
        of the curd. Refrigerate for up to 2 weeks.

• coalla Re: LEMON CURD 02.11.04, 02:07
      witam,
      uwielbiam lemon curd! właśnie się nim zajadam i w oczekiwaniu na kolejnego
      tosta zajrzałam na forum z ciekawości czy już była o tym mowa.
      Na koniec dnia nagle naszła mnie taka ochota, że nie zważając że dochodzi
      północ zrobiłam sobie kilka sloiczków tego wspanialego kremu i nawet nie
      czekałam aż przestygnie i już zaczęłam jeść. A rano, do kawki... ale będzie
      szaleństwo!
      O Lemon Curd przeczytałam w felietonie Makłowicza w sierpniowym "Wprost".
      Korzystam z przedstawionego tam przepisu z książki Marguerite Patten "Przetwory
      z owoców i warzyw", Świat Książki Warszawa 2004.

Krem cytrynowy (lemon curd)

3 duże cytryny,
      225 g cukru,
      115 g świeżego masła,
      2 duże jajka

Cytryny dokładnie umyć i wytrzeć. Zetrzeć wierzchnią skórkę. Wycisnąć sok z
      dwóch cytryn - potrzebujemy cztery łyżki. Zależnie od osobistych upodobań można
      dodać więcej w późniejszej fazie gotowania.
      Skórkę i sok z cytryny, cukier oraz masło włożyć do miski lub rondla, umieścić
      w naczyniu z gorącą, ale nie gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż masło i
      cukier się rozpuszczą.
      Wbić jajka i mieszać, dopóki krem nie zgęstnieje na tyle, że przylgnie do spodu
      drewnianej łyżki. Nie ogrzewać zbyt długo - krem będzie gęstniał w miarę
      stygnięcia. Przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć.

Gotujemy ok. 30 minut. Otrzymamy 2 średnie słoiczki. Przechowywać w lodówce.

Przepis nie jest trudny a rezultat efektowny, smak kremu rozsmarowanego cienko
      na grzance niezrównany!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka