lis_ka 13.10.04, 15:21 Np gryczanej? Czy znacie jakies fajne przepisy na kasze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saiss Re: A może coś z kaszy? 13.10.04, 15:58 Zapiekanki wszelakie, bardziej i mniej zdrowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: A może coś z kaszy? 13.10.04, 16:12 Kotlety z kaszy ostatnio robiłam,z jęczmiennej wiejskiej.Bardzo dobre wyszły. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: A może coś z kaszy? 13.10.04, 16:17 Kasza gryczana z sosem grzybowym - poezja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: A może coś z kaszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 16:55 Pierś z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym i do tego kasza gryczana lub jęczmienna.MNIAAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia przepisów całe mnóstwo 13.10.04, 17:04 Zajrzyjcie tutaj bo warto forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11836179&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: A może coś z kaszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 19:16 hotelarze.pl/przepisy/przepisy-kasza.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanilka Re: A może coś z kaszy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 19:23 Uwielbiam kaszę, jak mam ugotowaną to co i raz podchodzę do garnka i wyjadam tak samą na sucho. Strasznie też lubię z pokrojonym pomidorkiem, cebulką i polaną jogurcikiem. Czytałam gdzieś też na forum o farszu do pierogów z kaszą, ale nie miałam okazji jeszcze wypróbować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: A może coś z kaszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 19:23 Oj kasza gryczana często gości u mnie ostatnio, zaczęło się od krokietów z kaszą a teraz to naleśniki z kaszą , pierogi z kaszą, kotleciki z kaszy, gołąbki z kaszą i to co napisała wyżej Hania 55 kasza gryczana z sosem grzybowym poezja :) A i jeszcze dla jedzących mięso - kasza gryczana ze skwarkami jajkiem sadzonym i kwaśnym mlekiem. O i pamiętam jadałam kaszę gryczaną z klopsami z sosem pieczarkowym i koniecznie z surówką z marchewki i jabłka . Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: A może coś z kaszy? 14.10.04, 10:42 a czy ja mogę poprosić baaaardzo ładnie o przepis na te kotleciki z kaszy? :) P. Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab pierogi fantastyczne 13.10.04, 19:43 nie znam dokładnego przepisu, al\e "gotowacze" i tak sobie poradza ugotowana mielona grumyczana kasza, plus ser biały, plus skwareczki z boczku, plus jakieś zioło (nie udało mi się rozszyfrować co to) i to wszystko razem jako farsz. Pierogi ponoc nazywają się "lubelskie" a jadłam je właśnie na lubelszczyźnie w pewnym swietnym gospodarswie agro pyyyyychotka aha - okraszone były cebulką lub skwarkami ze słoniny Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: Alanadab to zioło to mięta (n/t) 13.10.04, 19:48 nie mięta właśnie - gospodyni wyjasniła mi, że oryginalnie jest z miętą, ale wtedy ma zbyt osttry smak (jak dla niej), to było coś innego na pewno, ale nie zdradziła mi co to. Z miętą nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Alanadab to zioło to mięta (n/t) 13.10.04, 19:58 No to nie wiem co :) A z miętą spróbuj koniecznie, wcale nie są za ostre naet dla mojej babci która niemal żadnych przypraw mie uznaje a ziół nie znosi oprócz pietruszki :( Odpowiedz Link Zgłoś
grey_mouse Re: A może coś z kaszy? 14.10.04, 01:10 Ja zapiekam kaszę gryczaną z warzywami. Przepis pochodzi z Kuchni wegetariańskiej (w zielonej okładce ze zdjęciem autorki), pewnie już zawiera moje modyfikacje, bo stał się częścią jesiennego menu w mojej rodzinie ;-). I to jest przepis na posiłek dla 4. dorosłych naprawdę baaardzo głodnych osób, albo na dwa dni, jak jesteśmy mniej głodni ;-). Zaczynam od ugotowania kaszy gryczanej. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oleju, jak się rozgrzeje wsypuję dwie szklanki suchej kaszy gryczanej i smażę chwilkę, żeby poczuć zapach prażonej kaszy. Zalewam 4 szklankami wrzącej wody i wsypuję sól. W czasie, kiedy kasza gotuje się do wchłonięcia wody, siekam jarzynki: 0,5 kg pieczarek dużego pora (cały - biała i zielona część) dużego selera, razem z zieloną nacią (wybieram te bardziej miękkie środkowe liście) 4 spore, obrane ze skórki,ziemniaki Wszystko kroję w słupki (poza porem, którego w plasterki), wrzucam do sporego gara (w którym potem zapiekam wszystko w piekarniku) na rozgrzany olej i smażę/duszę pod przykryciem, żeby trochę zmiękło. Po ugotowaniu kaszy, mieszam wszystko w dużym garze, dodaję sporo kminku (2 łyżki stołowe), posiekany czosnek (3 ząbki), pieprz i trochę soli. Po wymieszaniu dobrze przyklepuję łyżką po wierzchu i wstawiam na 45 minut do piekarnika w odkrytym garze (na wierzchu zrobi się trochę chrupka skórka). Do takiego obiadu obowiązkowe kiszone ogórki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: A może coś z kaszy? 14.10.04, 10:04 Bardzo jest dobra kasza gryczana z orzeszkami arachidowymi lub piniowymi. Ugotowac kasze na sypko. Podsmazyc 1 cebule posiekana na drobno na oleju, do tego garc orzeszkow lekko podsmazyc, wsypac kasze i pol szklanki natki pietruszki. Dobre do wszelakich pieczeni w sosie wlasnym lub z dodatkiem wina, najlepiej do karkowki pieczonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yfcia Re: A może coś z kaszy? IP: 195.28.179.* 14.10.04, 10:28 A ja lubię gołąbki z kaszą jęczmienną. Z gryczaną też pewnie pycha. Przesmażam na skwareczkach cebulę, dodaję porojone świeże grzybki, później dokładam ugotowaną wcześniej kaszę. Doprawiam do smaku i tym farszem nadziewam liście kapusty - jak przy "normalnych" gołąbkach. Sos, oczywiście, grzybowy. Odpowiedz Link Zgłoś