Dodaj do ulubionych

Przyprawy...

24.08.18, 17:33
Kiedyś pasjonowlem się gotowaniem rożnych ciekawych potraw i z tego czasu pozostało mi w szafie sporo różnych przypraw i specyfików i teraz - na stare lata mam problem - wywalić wszystkie czy też coś zostawić - np. kardamon albo garam masala; bardzo proszę o pomoc ;-)
Obserwuj wątek
    • janek53 Re: Przyprawy... 24.08.18, 17:44
      "wywalić wszystkie" !!

Postaw na oryginalne smaki produktów bazowych. Zachowaj tylko sól (i moze pieprz).
      Zobaczysz (spróbujes) jak rzeczywiscie smakuja produkty i potrawy tak przygotowane.
      Jak juz kiedys pisalem, przyprawy, znieksztalcaja calkowicie baze dania. W kuchni, nie powinno sie miec wiecej niz 4 przyprawy. Jesli jest wiecej i sa uzywane, to "zdrada kuchenna" i oszukiwanie tych co jedza.
      J53.

• roseanne Re: Przyprawy... 24.08.18, 18:45
        Albo rybki, albo akwarium
        Czym lepszy jest pieprz od kardamonu? W koncu to ziarenka i to ziarenka...
      • autumna Re: Przyprawy... 25.08.18, 09:31
        janek53 napisał:
        > Postaw na oryginalne smaki produktów bazowych. Zachowaj tylko sól (i moze pieprz
        > Jak juz kiedys pisalem, przyprawy, znieksztalcaja calkowicie baze dania.

A właściwie po co w ogóle przyrządzać jakiekolwiek dania, skoro mieszanie smaków to rzecz naganna? Oddzielnie wszystko zjeść!
        • janek53 Re: Przyprawy... 25.08.18, 20:11
          Odpowiadam:

Chodzi o koncept dania. Kazde danie (nawet zupy) powinny miec róznorodnosc skladników czesto bardzo przeciwstawnych smakowo ale nigdy nie zmieszanych. Przyklad: barszcz z uszkami i jaskiem.

Konsument ma "odkryc" rózne smaki skladników dania a nie zmieszac wszysto na talerzu w momencie podania (znam takich) mówiac, ze ... w zoladku wszystko sie miesza. Tego typu ludzie, zapominaja, ze w procesie jedzenia, organoleptyczne doznania sa w jamie ustnej i nie w zoladku. Dla tego typu osób, jedzenie to .. wypelnienie zoladka.

Kazdy skladnik dania ma swój osobisty smak który to powinien harmonizowac z pozostalymi skladnikami, czesto (i pozornie), nie kompatybilne.

Na tym polega twórczosc kuchenna i nie monotonia.

J53.

• bene_gesserit Re: Przyprawy... 25.08.18, 21:46
            Mozęsz tak gotować i jeść, co komu do tego.
            Ale czemu ogłaszasz te bzdury jako obowiązującą prawdę? Przecież to, co zalecasz, to kuchnia typowa dla przedszkolnych stołówek. Barszcz bez majeranku, czosnku? Bez cudownej synergii? Nie masz pojęcia o gotowaniu.
            • janek53 Re: Przyprawy... 25.08.18, 21:56
              "Ale czemu ogłaszasz te bzdury jako obowiązującą prawdę?"

To nie sa bzdrury. To czysta prawda.
              J53.
              • krysia20000 Re: Przyprawy... 26.08.18, 13:31
                Niewykluczone, że czysta. Ale niekoniecznie prawda.
              • bene_gesserit Re: Przyprawy... 26.08.18, 15:52
                Piszesz wyłącznie o swoich mocno dziwacznych upodobaniach. Jeśli o mnie chodzi, mozesz tak jeść, ale nikt twojej 'prawdy', czyli twojego wypaczonego smaku tu nie kupi. To stołówkowe barbarzyństwo.
      • krysia20000 Re: Przyprawy... 25.08.18, 10:33
        'Jak juz kiedys pisalem....'

I na tym powinieneś poprzestać.

W tym przepisie na bigos na Galerii Potraw, o którego przekład na polski się poleniłeś jest sześć przypraw, nie wliczając to tych, których użyto do składników bazowych, czyli wędzonej kiełbasy.

W przepisie na policzki polecasz użycie ziół prowansalskich, czyli mieszanki przypraw, zazwyczaj szałwi, majeranku, rozmarynu, tymianku, lebiodki i lawendy.

Zdrajca!
        • janek53 Re: Przyprawy... 25.08.18, 20:24
          "Zdrajca"

Doskonale powiedziane. Dokladnie tak. Bierze sie to z powodu, ze potrawy hiszpanskie które opisuje, MAJA byc wg. zwyczajów hiszpanskich a nie moich. Podobnie z bigosem, z którego przepisu NIE ma wyjscia. Ma byc taki. Majac na uwadze, ze byl to konkurs miedzynarodowy, nie bylo mozliwe zmienic recepte oryginalna.

Dodam, ze jest wielu Polaków/Polek w sieci które to czytaja (Argentyna, USA, Francia, Australia, ... i wiecej), czesto weryfikujac przepisy zródlowe (oryginalne).

Nic wiecej. J53.

P.S. Dla mnie i moich, gotuje inaczej. 80% bigosu oddalem znajomym. 20, zostawilem do ... zapachu.
      • magazynka Re: Przyprawy... 27.08.18, 21:45
        janek53 24.08.18, 17:44

"przyprawy, znieksztalcaja calkowicie baze dania. W kuchni, nie powinno sie miec wiecej niz 4 przyprawy. Jesli jest wiecej i sa uzywane, to "zdrada kuchenna" i oszukiwanie tych co jedza."

Cóż za oryginalne teorie! Nie widziałam jeszcze przepisu bez przypraw.
        Może to Ty masz wypaczony smak?

Jak myślisz - po co wszystkie kuchnie świata stosują przyprawy?
        • janek53 Re: Przyprawy... 27.08.18, 21:59
          "Może to Ty masz wypaczony smak?"

Dobre. Panstwo wlasnie maja "wypaczony smak". J53
          • magazynka Re: Przyprawy... 27.08.18, 22:07
            "Panstwo wlasnie maja "wypaczony smak"

Hehe - cały świat i wszystkie jego kuchnie mają wypaczony smak używając przypraw, a tylko jeden Janek ma właściwy.
            Dobre!
    • Gość: x zostaw, nie wyrzucaj IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 24.08.18, 18:37
      niech się spadkobiercy martwią ;)
    • roseanne Re: Przyprawy... 24.08.18, 18:43
      Zostaw, jesli ciagle aromatyczne i nie wyblakniete 😎
      Moze jeszcze uzyjesz

Kardamon kocham do ciezkich ciast typu piernik lub marchewkowe,
      Do pieczonej dyni, dan z ryzu

Garam masala do curry
      • janek53 Re: Przyprawy... 24.08.18, 19:16
        roseane

"Zostaw, jesli ciagle aromatyczne i nie wyblakniete"

Racja ale ... pieprz mielony i inne podobne, zwietrzale, bez smaku i zapachu, .. do kosza.

Dalej mysle, ze kuchnia powinna byc baza oryginalnych produktów i ich smaków. Nie tych "udobrzonych".

J53.
        • znana.jako.ggigus Re: Przyprawy... 24.08.18, 19:45
          ale kardamon nie jest udobrzony, to przyprawa!
          • janek53 Re: Przyprawy... 24.08.18, 20:08
            " ...ale kardamon nie jest udobrzony, to przyprawa!"

Tak. Zgoda, ale to PRZYPRAWA a nie produkt podstawowy. I pytam: po co przyprawiac? Nie smakuje skladnik podstawowy? Smakowac cos co rzeczywiscie jest i smakuje (swoje)?

Ryby, kazda smakuje inaczej ale jesli dodamy 10 dodatków, bedzie smakowala ... dodatkami a nie wlasna ryba. Ryba, w tym przyadku posluzy do .. wypelnienia zolatka.

To nie jest kuchnia i zdefiniowane dania. To, oszustwo kulinarne.
            J53.

• znana.jako.ggigus Re: Przyprawy... 24.08.18, 20:27
              to po używać pieprzu i soli?
              • janek53 Re: Przyprawy... 25.08.18, 19:53
                ggigus:
                Proste: Od niemowlecego wieku, podaje sie nam i innym, potrawy solone i cukrzone tworzac nam model smakowy potraw. Dlatego tez, cos pozbawione soli, po prostu nam nie smakuje.
                Plemienia z puszczy z Amazonii które nie mialy kontaktu z ta wspaniala cywilizacja (demokratyczna), nie wiedza co to sól. Zyja, rozmazaja sie i ... sa szczesliwi.
                J53.
                • znana.jako.ggigus Re: Przyprawy... 26.08.18, 08:23
                  można przyzwyczajenia zmienić, np kulturyści solą mało i po jakiś czasie się przyzwczają.
                • bene_gesserit Re: Przyprawy... 26.08.18, 17:14

No, jeśli chodzi o tradycyjną kuchnię amazońską, to jednym z jej sekretów jest chontacuro:
                  anadecuador.files.wordpress.com/2013/10/dscf6917.jpg?w=300&h=225
                  A więc: brak przypraw i robal, wydłubany z pnia drzewa. Podstawy demokracji.
                • aqua48 Re: Przyprawy... 27.08.18, 08:50
                  janek53 napisał:

> Proste: Od niemowlecego wieku, podaje sie nam i innym, potrawy solone i cukrzon
                  > e

Nieprawda, akurat właśnie niemowlętom podaje się potrawy bez tych przypraw.
    • aqua48 Re: Przyprawy... 25.08.18, 08:38
      Qubraczku kochany, nie wywalaj wszystkiego, otwórz każdą torebkę czy słoiczek i powąchaj, sprawdź czy przyprawa nie zmieniła koloru, nie wyblakła, czy ma aromat. Wyrzuć te które się zepsuły czy zwietrzały. Kardamon wraz z cynamonem jest świetnym dodatkiem do duszonych śliwek na przykład. Idzie jesień, czas obfitości owoców i warzyw, które są z przyprawami lepsze niż bez.
      • znana.jako.ggigus Re: Przyprawy... 25.08.18, 10:17
        Przyprawy po paru mies w słoikach też wietrzeją. Jak to ma parę lat, to można wyrzucić. Najlepiej pisać datę zakupu.
      • qubraq Re: Przyprawy... 27.08.18, 11:16
        aqua48 napisała:

> Qubraczku kochany, nie wywalaj wszystkiego, otwórz każdą torebkę czy słoiczek i
        > powąchaj, sprawdź czy przyprawa nie zmieniła koloru, nie wyblakła, czy ma arom
        > at. Wyrzuć te które się zepsuły czy zwietrzały. Kardamon wraz z cynamonem jest
        > świetnym dodatkiem do duszonych śliwek na przykład. Idzie jesień, czas obfitośc
        > i owoców i warzyw, które są z przyprawami lepsze niż bez.

No właśnie, nie wywalam od razu tylko sprawdzam aromaty i konsystencje przypraw ale zebrało sie tego sporo sporo :-\ sporo przypraw 10cio- i 15toletnich oddalem sąsiadkom i wyniosłem "pod smietnik" - ktoś sobie je weźmie może... ale co zrobić z 300 ml kurkumy? ;-)
        • aqua48 Re: Przyprawy... 27.08.18, 13:53
          qubraq napisał:

> co zrobić z 300 ml kurkumy? ;-)

Nie wiem. Może ufarbować w niej obrusy i prześcieradła na żółto?
          Wywalaj bez pardonu jak nie wiesz co z tym zrobić.
          • znana.jako.ggigus Re: Przyprawy... 27.08.18, 14:01
            kurkuma wybiela zeby
    • janek53 Re: Przyprawy... 26.08.18, 16:06
      Dokladnie:
      " ... czyli twojego wypaczonego smaku tu nie kupi. To stołówkowe barbarzyństwo."

Macie Pansstwo wlasnie "wypaczony smak" i "tu nie kupi" ... wlasnie dlatego. To stołówkowe barbarzyństwo (to do którego jestescie Panswo przyzwyczajeni). Nie ma sposobu. Dalej tak. Suerte.
      J53.
      • znana.jako.ggigus Re: Przyprawy... 26.08.18, 16:11
        Forma Państwo wymaga trzeciej osoby liczby mnogiej. Państwo są przyzwyczajeni.
    • znana.jako.ggigus Re: Przyprawy... 26.08.18, 16:42
      No mnie irytuje forma Państwo i druga osoba liczby mnogie, bo to błąd.
      • znana.jako.ggigus Re: Przyprawy... 26.08.18, 16:43
        PS : proszę panią o coś i proszę pani.
        Ale na forum walimy sobie wszycy per ty. Wyluzuj.
        • janek53 Re: Przyprawy... 26.08.18, 17:00
          Dobrze, chociaz nie jestem przyzwyczjony. Od dzisiaj, bedziesz ... Dorota.
          Cmok. J53.
    • janek53 Re: Przyprawy... 27.08.18, 22:06
      Moze sie powtórze:
      Zdobywcy gwiazdek Michelina, .. NIE uzywaja przypraw. Zakazane. I jesli juz, inne skladniki naturalne o specyficznym smaku.
      J53.
      • jutka1 Re: Przyprawy... 28.08.18, 00:45
        janek53 napisał:

> Moze sie powtórze:
        > Zdobywcy gwiazdek Michelina, .. NIE uzywaja przypraw. Zakazane. I jesli juz, in
        > ne skladniki naturalne o specyficznym smaku.
        > J53.
        Przepraszam, że zapytam: zdobywcy gwiazdek Michelin nie używają przypraw? Jadą na soli i pieprzu?

>Zakazane. I jesli juz, inne skladniki naturalne o specyficznym smaku.
        Wydaje mi się, że chyba powinieneś zdefiniować pojęcie "przyprawa".

PS. Czytam Was od 17 lat, siedziałam cicho. :-) No ale.
        • krysia20000 Re: Przyprawy... 28.08.18, 10:36
          Siedemnastoletnie śluby milczenia przerwane tymi majaneczeniami? Na myśl przychodzi mi scena z 'Żywota Briana'.

Ale w sumie dobrze, że ktoś jeszcze duby smalone wywęszy w tych niezbornych wywodach Juana, którego rozlewność przesącza się na sąsiednie wątki. Kilka dni temu skonfrontowałem go z kryteriami przewodnika Michelina, ale moja wypowiedź najwyraźniej moderatorom forum wydała się zbyt wulgarna, więc wykasowali ją, razem z jego o-błędnym stwierdzeniem o zakazie stosowania przypraw figurującym w przepisach w.w. rankingu i to na pierwszym miejscu.-
        • bene_gesserit Re: Przyprawy... 28.08.18, 21:04
          Jak rzadko podzielam zdanie Krystyny - po 17 latach odezwałaś się, bo Janek zaczął przybredzać?

Odezwij się czasem bez pretekstu, zwłaszcza takiego :)
          • jutka1 Re: Przyprawy... 29.08.18, 00:11
            bene_gesserit napisała:

> Jak rzadko podzielam zdanie Krystyny - po 17 latach odezwałaś się, bo Janek zac
            > zął przybredzać?
            >
            > Odezwij się czasem bez pretekstu, zwłaszcza takiego :)
            Bene, to do mnie chyba? :-)

Te wszystkie lata czytałam, ale byłam onieśmielona trochę. Dużo się od Was nauczyłam. :-)

OK. Będę się odzywać czasem. :-)

Jakby co, Roseanne może poświadczyć, że nie jestem trollem. :_D
            • roseanne Re: Przyprawy... 29.08.18, 09:29
              Poswiadczam, znamy sie dlugo,
      • Gość: A. Re: Przyprawy... IP: 176.10.99.* 28.08.18, 01:02
        Właśnie sobie przeglądam książkę kucharską Joela Robuchona (a komu jak komu, ale jemu gwiazdek na pewno nie brakowało). No faktycznie, "zero" przypraw... :D Ot, np. "marnière" z homarców:
        - do bulionu: anyż, czosnek, ziarna kolendry, pieprz + bouquet garni (czyli kilka różnych ziół)
        - do sosu: czosnek, tymianek, sos worcesterski, ziarna kolendry, goździk, pieprz

Roladki z homara: curry, rozmaryn,czosnek, pieprz, ziarna fenkułu, bouquet garni, tymianek

A może kaczuszka pieczona? W przyprawach, a jakże: gałka muszkatołowa, imbir, mielona kolendra, pieprz, cynamon i to wszystko w solidnej ilości bo razem ponad 100 g na 2 kilogramowe kaczki
        A to kuchnia mocno klasyczna, wręcz zachowawcza.
        Inni gwiazdkowi kucharze te same homarce przygotują np. sięgając po kuchnię azjatycką (orzech kokosowy, limonka, kolendra, imbir, trawa cytrynowa, liście kaffir, czosnek) a jagnięcinę m.in z ras el hanout (co samo w sobie jest mieszanką ze 20 paru składników) (to przepisy Jeana F. Piège).

A taki np. Georges Blanc - 3 gwiazdki Michelina - w jednym daniu "wymiesza" homara i gołębia, z dodatkiem oberżyny doprawionej (uwaga! znowu straszne przyprawy!) sosem sojowym, kolendrą, imbirem, skórką z limonki, kuminem. I jeszcze do tego zaserwuje sos z imbirem, anyżem i estragonem. Mało? No to jeszcze dodajmy paprykowy "coulis" z miodem, imbirem, trawą cytrynową i kurkumą.

I tutaj nasz Jasio pada na przyprawowy zawał :D :D :D
    • adamjr Re: Przyprawy... 12.03.24, 14:27
      Polecam kielbasnik.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka