Gość: Anka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 08:13 Proszę o porady, czy w ogóle warto kupić frytkownicę. Myślałam o Philips Cucina, bo mam kilka rzeczy z tej linii, ale może ktoś z Was mnie oświeci, co takiego ma ta, że kosztuje prawie 600 zł???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bazylka Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 08:48 moje doswiadczenia z frytkownicą są takie: - dokładnie tak samo dobrze robią się frytki w garnku z koszyczkiem - frytkownica nijak nie daje się umyć - olej wnika drobinkami w różne zawiasiki i inne zakamarki i nie da się umyć, bo ze względu na elektrykę, nie możesz całej maszyny po prostu wsadzić pod wodę. w sumie bawiłam się godzinami w wydłubywanie tłuszczu z zakamarków jakimiś idiotycznymi metodami, a frytkownica dalej się lepiła tam, gdzie nie było łatwego dostępu. - do frytkownicy musisz dać zawsze pełno oleju - jak robisz np. kotlety czy ryby albo po prostu małą porcję frytek, to w garnku nie musisz wlewać do pełna (bo to płaskie rzeczy) a frytownica zawsze musi mieć max (chyba, że ta za 600 ma jakieś super funkcje ;-) w sumie to moje (krótkie, zaznaczam, jedno lato) doświadczenie z frytownicą przekonało mnie, że nie tylko mogę żyć bez tego cuda, ale też w ogóle nie chcę go mieć pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? IP: *.kabel.telenet.be 14.10.04, 08:55 Mam Phylipsa, i nawet go lubie mimo ze frytki robimy dwa razy do roku. Fakt, ze ciezko sie to myje. Wlasciwie nie sposob doczyscic, chyba ze wykalaczka lub wicikiem..... No i robienie frytek dla wiekszej grupy osob jest pracochlonne, bo koszyczek ma niewielka pojemnosc. Jesli robisz frytki z 2 kg ziemniakow dwukrotne smazenie zajmnie ci ponad godzine, nie wspominajac juz nic o obieraniu ziemniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
landsbergk Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? 14.10.04, 09:03 Ja dostałam frytkownicę od ciotki, prawie nie używaną. Firmy nie pamiętam. Zastanawiałam się, dlaczego oddaje mi dobry sprzęt. A po pół roku sama wyniosłam ją na śmietnik. Przede wszystkim ciężko ją domyć. Jak już zaschnie, to mogiła. A zasycha jak tylko wystygnie. Tak jak pisze moja przedmówczyni, pod wodę wsadzić nie można. W pokrywie jest filtr, którego nie można moczyć, poza tym elektryka. Do mojej frytkownicy trzeba było na 1 raz wlać przynajmniej 1,8 l oleju. Wprawdzie pisali w instrukcji, że na jednym oleju można smażyć kilkakrotnie, ale mnie taki przesmażony olej już śmierdział. No i jeszcze jedno. Czy warto sobie niszczyć zdrowie objadająć się potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu? My się szybko złapaliśmy we frytkową pułapkę i przybyło nam trochę tu i ówdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 09:39 Hm, no to mam wątpliwości: na pewno plusem przy frytkownicy jest brak zapachu smażenia w całym domu, ale jeśli z tym myciem są takie problemy, to nie. Poza tym nie wiedziałam, że potrzeba aż tyle oleju... Z Philipsa Cucina są dwa modele, za 600 i 350 zł, przejdę się do sklepu i pooglądam. Oczywiście wszelkie uwagi/ porady mile widziane - uchronicie mnie najwyżej od wyrzucenia pieniędzy w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:08 A ja kupilam sobie wlasnie nowa frytownice Tefel Visioclean ktora mozna w calosci / oprocz malego panela elektrycznego / myc w zmywarce i to jest to> Jezeli chcesz kupic frytownice to i nie miec problemow z domyciem jej to szczerze polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? 14.10.04, 09:50 w wątku o zbędnikach kuchenych na pierwszym miejscu wymieniłam frytkownicę właśnie ( niech ją diabli ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? 14.10.04, 10:12 Tak myslalam. Kupilam sobie szeroki garnek z koszyczkiem / a koszyczek ma raczke /. 5 euro. Tez uzywam 2 razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED lepsze frytki pieczone na blaszce w piekarniku :) IP: 193.0.117.* 14.10.04, 10:27 Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica tez rozważam zakup frytkownicy... 14.10.04, 11:11 u nas w domu (niektórzy :-)) robią frytki 4 razy w tygodniu, czasem po 22. mam juz dosyć rzeczy smierdzących olejem! muszę się zdecydować. może to dobry pomysł na prezent gwiazdkowy... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: tez rozważam zakup frytkownicy... 14.10.04, 11:39 Zamiast kupowac frytkownice namowilabym domownikow na zmiane diety. Na dluzsza mete bardzo niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica linn_linn 14.10.04, 12:32 w dwóch kwestiach póki co stoję na przegranje pozycji: frytki i vegeta do rosłu (dzięki bogu tylko do talerza, nie do gara :-)) i nie ma przeproś. ostatnio noszę się z zamiarem podmienienia zawartości tego jedynego słoichka z wegete na coś wegetopodobne w wyglądzie... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn_linn 14.10.04, 13:41 Fajny ten pomysl z vegeta. Jesli do garnka, mozesz kupic suszona wloszczyzne, utluc i dodac kardamonu / ktos wspominal na forum o takiej wlsozczyznie /. Jesli do talerza, poznaja sie, ale tamat mozesz sypac spokojnie do garnka. Odpowiedz Link Zgłoś
agszop Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? 14.10.04, 13:42 nie rozumiem tej "nawiści" do frytkownic - frytki uwielbiam ale tylko te z olejem :) tych z piekarnika nie znoszę bo są takie mdłe i zwyczajnie jakies suche. Myję cifem, dość szybko, szczotką na rączcę, płuczę pod bierzącą wodą choć mam stary model tefala - nie mam problemów olej? zmieniam po około 5 smażeniach i naprawdę frytki "nie śmierdzą" SMACZNEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Frytkownica Philips Cucina - warto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 14:03 Wracając do tematu: Już się skonsultowałam w sprawie frytkownic Philips Cucina, dwie znajome osoby mają ten tańszy model i sobie chwalą. Ta tańsza kosztuje obecnie około 350 zł, droższa prawie 600 - więc kupując tańszy będę mogła od razu kupić toster do kompletu (mam opiekacz i jest bardzo fajny). Posiadacze frytkownic twierdzą, że w znaczny sposób można zminimalizować zapach smażenia w całym mieszkaniu, są wygodne, nie pryskają itp. Zobaczymy!! Odpowiedz Link Zgłoś