Dodaj do ulubionych

kasza jeczmienna

14.10.04, 19:54
kupilem sobie kilogram kaszy jeczmiennej i nie wiem teraz co moge z nia
zrobic.

mam w zwiazku z tym pytanie - co moge z nia zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: poziomka Re: kasza jeczmienna - krupnik oczywiście !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:55
      najpyszniejszą potrawą z kaszy jęczmiennej jest krupnik !
      bierzesz kawałek mięska - dobre będą żeberka wołowe (czyli tzw, szponder) albo
      wieprzowe, tak z pół kilo, do tego włoszczyzna - marchewka, seler, pieruszka,
      cebula, jeśli lubisz w całości, to dajesz od razu razem z mięsem albo
      pokrojona w kosteczkę, wtedy ok. 45 min później, jak mięso jest prawie miękkie.
      Do tego dajesz kaszę. UWAGA !! bardzo puchnie w gotowaniu, więc nie za dużo,
      ok. 1/4 - 1/3 szklanki. Kaszę gotować w zupie ok. 20 minut, musi się rozkleic i
      być zupełnie miękka.UWAGA DRUGA !! nie solić, bo kasza czernieje, solić tuż
      przed podaniem. Ja po ugotowaniu kroję mięsko na kawałki , włoszczyznę też daję
      pokrojoną tak najbardziej lubię i to już jest cały obiad jednogarnkowy. Kiedy
      wracam do domu zziębnięta w jesienny wieczór - nie ma to jak miseczka gorącego
      krupniczku, aż się na nowo chce żyć!
      Kaszę można tez ugotować na sypko, czyli na dwie szklanki wody szklanka kaszy,
      pogotować aż wchłonie wodę i do łóżka na godzinkę albo i dłużej (np można
      ugotować przed wyjściem do pracy). Też posolić przed podaniem. Może być jako
      dodatek np do gulaszu czy innego mięsa albo tez można przełożyć warstwami kaszę
      i jabłka (kwaśne) , posypać cukrem i cynamonem na wierzchu posypać wiórkami
      masła i zapiec.
      Smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka