Dodaj do ulubionych

wanilia w laskach

IP: *.energostal.pl / 195.205.11.* 15.10.04, 12:10
Witam, gdzie można dostać wanilię w laskach i jak ją użytkować? czytałam o
kakao z wanilią i cynamonem - jak to zrobić? można zastąpić wanilię cukrem
waniliowym? i właśnie - waniliowy czy wanilinowy? to to samo czy jest jakaś
różnica? pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: Sqka Re: wanilia w laskach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:17
      Wanilię w laskach można kupić w większych marketach typu Carrefour ale i w
      normalnych osiedlowych sklepikach. Jest dostępna np produkcji Kamis. Natomiast
      jeśli chodzi o cukier to jeśli się nie ma takiego z utartą wanilią, polecam
      tylko i wyłącznie cukier z prawdziwą wanilią firmy wspomnianej. Ma takie czarne
      ziarenka, smakuje lekko gorzkawo, jak to wanilia. Do kupienia, tylko trzeba
      uważnie się porozglądać. Raz jest na stoisku z przyprawami, innym razem tam
      gdzie dodatki do ciast.
      • siostraheli Re: wanilia w laskach 15.10.04, 12:23
        I ten podany wyzej, to cukier waniliowy, a do takiego zwyklego dodaja srodek
        chemiczny - waniline, i jak sa uczciwi, to pisza wanilinowy, a jak nie, to
        waniliowy.
        • Gość: Cynamoon Re: wanilia w laskach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:30
          A cukier waniliowy jest jeszcze wtedy, gdy zamiast waniliny sa tak szczatki
          laski wanilii, Kotany ma taki cukier.
        • Gość: Maria Re: wanilia w laskach - do Basi IP: 213.199.253.* 15.10.04, 12:38
          Basiu, radzę Ci kupić laskę wanilii i cukru pudru. Posiekaj drobno laskę
          wanilii, wymieszaj z cukrem pudrem, wsyp do słoika o pojemności np. o,5 l. i
          szczelnie zamknij. Po kilku dniach masz swój własny wspaniały cukier waniliowy.
          Robię tak od wielu, wielu lat.
          Pozdrawiam - Maria
          • ela.tu-i-tam Re: wanilia w laskach - do Basi 15.10.04, 12:49
            Gość portalu: Maria napisał(a):

            > Basiu, radzę Ci kupić laskę wanilii i cukru pudru. Posiekaj drobno laskę
            > wanilii, wymieszaj z cukrem pudrem, wsyp do słoika o pojemności np. o,5 l. i
            > szczelnie zamknij. Po kilku dniach masz swój własny wspaniały cukier
            waniliowy.
            > Robię tak od wielu, wielu lat.
            > Pozdrawiam - Maria

            Moja znajoma z wyspy Reunion kolo Madagaskaru (tam gdzie sie produkuje wanilie)
            otwiera laski wzdluz, i wyskrobuje z nich srodek - to ten srodek daje duzy
            zapach - i wszystko razem, otwarte laski i srodek z laski wklada do cukru w
            pudelko plastikowe z zamknieciem.
            My tez tak robimy.
            Gdy kupujesz laski wanilii, to wybierz te gdzie czyjesz ze jest miazsz w srodku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka