Dodaj do ulubionych

ekspress do kawy - czemu leci woda??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 10:49
kupiłam wysokociśnieniowy ekspres do kawy saeco veneto, robię wszystko tak
jak podano w instrukcji, wcześniej został odpowietrzony, pierwsze dwie kawy
wyszły normalne a po kilku dniach jak chciałam zrobić za każdym razem zaczyna
lecieć kawa a po paru sekundach leje się już tylko woda a jak się zdejmuje
pojemniczek z kawą to jest tam pełno wody :(, pojemniczek na pewno dobrze
zakładałam - również mąż próbował - to nie może być kwestia niedociśnięcia
czy złego założenia :(
miał ktoś taki problem z nowo kupionym ekspressem? bo już nie wiem czy to nie
nadaje się na reklamację??
proszę poradźcie coś
Obserwuj wątek
    • Gość: nika1310 Re: ekspress do kawy - czemu leci woda?? IP: *.toya.net.pl 24.10.04, 11:21
      witam, mam to samo z ekspresem Delonghi. Na dodatek gorąca woda leci też z
      dyszy do spieniania mleka. Wyglada na to że z ciśnieniem i temperaturą u mnie
      jest coś nie tak,bo zamiast pary jest woda. U Ciebie to może być tylko
      nieodpowiednia kawa, która jest za miałka i zatyka dziurki sitka. Chętnie
      wysłucham rad innych, bo szkoda mieć w domu ekspres i go nie używać.
      • Gość: ktoś Re: ekspress do kawy - czemu leci woda?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 11:48
        no u mnie z tym mlekiem jest podobnie :(( też leci woda i trochę mleka
        spróbuję kupić ziarna kawy i sama zmielę a jak to nic nie pomoże to już nie mam
        pomysłu chyba reklamacja.. ekspres mam od tygodnia
        • Gość: ines Re: ekspress do kawy - czemu leci woda?? IP: 81.15.189.* 24.10.04, 13:19
          Kawa mielona sprzedawana w polskich sklepach jest przystosowana do parzenia po
          polsku (zalewanie wrzątkiem), a nie do ekspresów ciśnieniowych. Ta musi być
          odrobinę grubiej zmielona.
          • linn_linn Re: kawa po wlosku 24.10.04, 13:43
            Musicie mi wybaczyc, ale czytajac takie narzekania wyobrazam sobie wszystkich
            tych Wlochow, ktorzy takie ekspressy produkuja i na nich zarabiaja, a sami pija
            kawe w barze albo ze zwyklej moki za cene od kilku euro wzwyz. Nie dajcie sie
            zwariowac!!! NIGDY w zadnym wloskim domu nie podano mi kawy z takiego
            ekspressu / a w niektorych kuchniach stal dla ozdoby /. W ciagu 15 lat!
            Wydajcie te pieniadze z lepszym pozytkiem.
            • Gość: ines Re: kawa po wlosku IP: 81.15.189.* 24.10.04, 15:09
              Masz racje Linn, mnie też najbardziej smakuje kawa z takiej moki. U nas
              niestety jest teraz takim "trend", że ludzie kupują takie meble do kuchni
              zwracajac uwagę na wyglad bardziej . Stąd czasem zakup ekspresów cisnieniowych
              poniżej 15 bar (mija sie z celem użytkowym, z tego nigdy nie wyjdzie dobre
              espresso). Ekspres cisnieniowy mam (całkiem dobry),ale kawa z moki i tak
              wychodzi lepsza.
              • linn_linn Re: kawa po wlosku 24.10.04, 15:58
                Niestety: staly sie "status symbol", a ze kawy dobrej nie robia...
              • Gość: ktoś Re: kawa po wlosku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 17:45
                ale ja własnie mam ekspres 15 bar! i wcale nie narzekam ja po prostu chciałabym
                wiedzieć dlaczego leje się woda po 2 sekundach zamiast kawy.
                • Gość: ines Re: kawa po wlosku IP: 81.15.189.* 24.10.04, 19:30
                  A jakiej kawy używasz? Jeśli gotowej zmielonej ze sklepu to moze być za miałka.
                  Poza tym ile sypiesz? Nie oczekuj tez, że będziesz mieć typową filiżankę
                  mocnej espresso z 2 łyżeczek kawy . Mocnego naparu wychodzi pól maleńkiej
                  filiżanki.
                  • docg Re: kawa po wlosku 24.10.04, 20:19
                    podczas parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym mocna kawa leci przez parę
                    sekund i jest jej tyle, ile mierzy przeciętna porcja espresso (czyli bardzo
                    mało), dalsze "płukanie" kawy nic już w zasadzie nie daje. Można przepuścić
                    więcej wody, jeśli się chce zrobić słabszą kawę w większej ilości.
                    Jeśli chodzi o stopień zmielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego, to wszystkie
                    znaki na Niebie i na Ziemi (łącznie z instrukcją do mojego młynka żarnowego do
                    mielenia kawy) wskazują, że powinna to być kawa zmielona drobniutko. Jeśli się
                    nie chce mielić samemu, to warto kupować kawę mieloną przeznaczoną do ekspresu
                    ciśnieniowego (segafredo espresso itp), aczkolwiek kawa świeżo zmielona daje
                    nieporównywalnie lepsze wyniki.
                    Wracając do stopni zmielenia kawy, to zdaje się, że grubo zmielona jest do
                    ekspresów przelewowych, średnio - do parzenia w szklance (kubku) i do
                    tygielków, najdrobniej - do espresso.
                    Przy okazji - czy ktoś wie,gdzie można kupić kawę Palazzo (taką parzy w Juracie
                    Mistrz Polski - rewelacja)

pozdrawiam,
                    Deo
                    gg 3764235
                    • Gość: leoncio Re: kawa po wlosku IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 25.10.04, 10:14
                      Ale czad, to w końcu jak drobno (grubo) ma być zmielona ta kawa? Po
                      przegooglaniu netu wygląda mi na to, że kawa do ciśnieniówki musi być
                      grubodrobno zmielona. Albo drobnogrubo. Musi być tak miałka, żeby było widać
                      gołym okiem grudki ;-) Odpowiedzi na tym forum również to potwierdzają.
                      Tajemnicza sprawa z tą kawą jest.
                      • Gość: Ania Re: kawa po wlosku IP: 217.17.46.* 25.10.04, 10:32
                        Nie mam pojęcia dlaczego w sitku zostaje woda, a bardzo mnie to męczy :-)
                        Natomiast wiem jak zlikwidować lejącą sie wode z dyszy do cappucino. TRzeba
                        dluzej nagrzewać wode, w moim expresie pomaga.
                        • docg Re: kawa po wlosku 25.10.04, 11:25
                          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Nie mam pojęcia dlaczego w sitku zostaje woda, a bardzo mnie to męczy :-)
                          > Natomiast wiem jak zlikwidować lejącą sie wode z dyszy do cappucino. TRzeba
                          > dluzej nagrzewać wode, w moim expresie pomaga.

• taka_tam Re: kawa po wlosku 25.10.04, 11:52
                          tak jak napisał docg - z ekspresu najpierw leci esencjonalny napar,
                          przeznaczony na espresso, a potem niemal czysta woda, która go rozrzedza do
                          zwykłej kawy. to nie jest wada ekspresu. dziwne jest jednak to, że w sitku po
                          parzeniu, zostaje woda, tak być nie powinno. zajrzyj może na stronę producenta
                          swojego ekspresu lub napisz do nich maila?
                          z tego, co wiem, to każda metoda parzenia kawy wymaga innej grubości przemiału
                          ziaren. do espresso stosuje się średnio zmielone ziarna, a do zwykłej kawy
                          nieco drobniej zmielone. najgrubszy przemiał stosuje się przy parzeniu we
                          francuskich zaparzarkach, czyli szklanych naczyniach z sitkową wyciskarką oraz
                          w tureckich tygielkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka