Dodaj do ulubionych

jak ugotować dobrą fasolówkę

26.10.04, 13:15
Jakieś podpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • em_es Re: jak ugotować dobrą fasolówkę 26.10.04, 13:40
      Namoczyć fasolę przez noc, zalać świeżą wodą, dodać kostkę rosołową, ale
      niekoniecznie, można posolić tylko. Gotować, jak prawie miękka to wrzucić
      pokrojoną marchewkę, zacierkę (najlepiej zrobić, ale z gotową też dobre)
      doprawić majerankiem, pieprzem i gotować aż wszystko miękkie. Ja taką prostą
      fasolową najbardziej lubię :)

MS
      • brunosch Re: jak ugotować dobrą fasolówkę 26.10.04, 13:54
        Nie chce mi się polemizować, ale:
        - fasolę gotujesz w tej samej wodzie, w jakiej się moczyła
        - nie wolno solić przed całkowitym zmięknięciem, bo fasola staje się twarda i
        łykowata
        Namocz fasolę, na drugi dzień dołóż coś wędzonego np żeberka, liść laurowy,
        ziele angielskie, majeranek, pieprz i gotuj. Jak będzie prawie miękka, dodaj
        pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak wszystko będzie miękkie, dopiero wtedy posól.
        Można bez pyrów. Na koniec dosyp świeżego majeranku.
        • em_es Re: jak ugotować dobrą fasolówkę 26.10.04, 14:11
          No też się nie będę kłócić, nie smakuje mi gotowana w tej samej wodzie, pewnie
          kwestia gustu :) Solę zwykle na początku, czasem na końcu i jakoś nie widzę
          różnicy, nigdy mi fasolka od posolenia nie stwardniała... Fasolowa na czymś
          wędzonym to moja druga ulubiona :)

Pozdrawiam
          MS
        • tralalumpek Re: jak ugotować dobrą fasolówkę 26.10.04, 14:18
          podpisuję obiema łapkami!
          taki przepis i zawarte w nim "reguły" też znam
          • monia_77 Re: jak ugotować dobrą fasolówkę 26.10.04, 14:47
            A ja jak fasola sie juz prawie ugotuje dodaje ziemniaki w kosteczke, wrzucam
            zesmazony wedzony boczus, starta na tarce wloszczyzne i majeranek oraz jednego
            grzybka suszonego namoczonego wczesniej we wrzatku. Bardzo mam smaka!
        • Gość: paprotka Re: jak ugotować dobrą fasolówkę IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:50
          Fasolówkę produkuję prawie identycznie jak Brunosch :)z tą maleńką
          różnicą ,że dodaję włoszczyznę.Uważam ten przepis za najbardziej tradycyjny
          i sprawdzony i dlatego daleka jestem od eksperymentów.
          Acha i w ten sam sposób gotuję grochówę , oczywiście przed namoczeniem
          groch i fasolę 2-3 razy przepłukuję wodą .
          • anka_florian Re: jak ugotować dobrą fasolówkę 26.10.04, 18:11
            nie należy gotować w tej samej wodzie w jakiej się moczyła, bo od tego dostaje
            się wzdęcia. Należy zmienić wodę
    • Gość: wir Re: jak ugotować dobrą fasolówkę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 19:36
      wydaje mi się,że tak jak dobrą grochówkę. Podaję stronę- super przepisy.
      wbi.pl/kuchnia/zupy/3.html
    • marghe_72 Re: jak ugotować dobrą fasolówkę 26.10.04, 21:56
      musi być na boczku :)
    • Gość: as Re: jak ugotować dobrą fasolówkę IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 26.10.04, 22:30
      Em_Es, mamy podobne poglady w sprawie gotowania fasoli w tej samej wodzie w
      ktorej byla moczona.

W uzasadnieniu: fasola przestaje "nabierac wody" po 4-8 godzinach (w
      zaleznosci od stopnia dehydracji i wielkosci). Pozniej juz tylko fermentuje.
      A fermentacja nadaje roztworowi wodnemu i fasoli charakterystyczny kwaskowo-
      gorzki posmak. Brrr... (w mojej opinii, szczegolnie jak jest intensywny).

Zwykle staram sie nie zostawiac fasoli w wodzie na noc. Rano przed wyjsciem do
      pracy zalewam woda, po czym po powrocie do domu odlewam wode, zalewam od nowa i
      gotuje. Albo gotuje i zostawiam w wodzie 30-60 min., poniewaz po 60 minutach
      nie ma szans fermentacji – nie odlewam fasoli. Efekt ten sam.

Jeszcze jedno, jesli fasola nie chce zmieknac to dlatego ze woda
      jest "twarda". Moja znajoma uzywa destylowanej wody i dodaje 1/4 lyzeczki sody
      (lub 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia). Dodawanie sody nawet do normalnej
      wody ma sens.

Rowniez, nie rozumiem dlaczego nie wolno dodawac soli do fasoli na poczatku
      gotowania. Wiem, ze przecieru pomidorowego nie wolno dodawac az fasola jest
      miekka, ale to dlatego ze przecier pomidorowy jest kwasny, a kwas zatrzymuje
      proces gotowania. To samo dotyczy kwasku cytrynowego, cytryny, octu, wina,
      itp. Ale sol?

Jadlam niedawno hiszpanska zupe fasolowa, bezmiesna, w ktorej czosnek
      funkcjonowal za boczek. Bardzo znakomita.
      • em_es Re: jak ugotować dobrą fasolówkę 27.10.04, 07:44
        Cieszę się, że tak całkiem odosobniona nie jestem w moich poglądach na fasolę :)

MS
        • Gość: kiki Re: jak ugotować dobrą fasolówkę IP: *.proxyplus.cz / *.plock.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 07:52
          a ja robie fasolówkę jako jedyna chyba zupę (o jeszcze warzywną) bez mięsa
          moczę na noc fasolę, wstawiam do gara gotuje
          następnie odlewam
          wkladam do dużego własciwego gara-trohę można ją przesiekac
          dodaje dużo marchewki startej jak do ogórkowej
          ziemniaczki w kostkę
          zaprawiam śmietaną-i tak bedzie gęsta
          pycha
          na boczku czy tam innej wędzonce gotuje grochowa
          • linn_linn Re: pasta e fagioli, czyli fasolowa po wlosku 27.10.04, 09:44
            Pasta e fagioli czyli fasolowa po wlosku
            - 650 g swiezej luskanej fasoli
            - 140 g makaronu typu wstazki / "tagliatelle" /, moze byc domowy
            - 40 g sloniny
            - 1 mala cebula
            - 1 listek laurowy
            - 1 mala galazka selera lisciastego
            - 1 mala marchewka
            - 1 mala galazka swiezego rozmarynu / ew. troche suszonego /
            - 1 maly zabek czosnku
            - 1 lyzka przecieru pomidorowego / ew. 1 lyzeczka koncentratu pomidorowego /
            - 1 lyzka maki
            - 1 lyzka oliwy extravergine
            - nieco startego zoltego sera / jesli wloskiego typu "grana" /
            - sol, pieprz, cukier do smaku

· fasole wraz z listkiem laurowym, warzywami / w calosci / i 2 litrami
            wody umiescic w naczyniu / Wlosi uzywaja do tego najczesciej naczyn
            glinianych / i gotowac przez okolo godzine
            · wyjac warzywa i osolic fasole; odstawic
            · czosnek i slonine posiekac, podsmazyc na patelni razem z oliwa i
            rozmarynem, oproszyc maka
            · wymieszac leciutko uwazajac, aby nie utworzyly sie grudki
            · dodac przecier pomidorowy i poddusic przez kilka minut / dodajac
            ewentualnie nieco wywaru z fasoli /
            · uzyskany sos pomidorowy dodac do fasoli
            · polowe fasoli z pomidorami przetrzec przez sito / nad garnkiem z reszta
            fasoli /
            · wszystko dokladnie wymieszac, dosolic i zagotowac
            · dodac polamane wstazki makaronowe / lub inny drobny makaron jajeczny /,
            zagotowac / "al dente" /
            · doprawic sola, pieprzem, ew. cukrem / leciutko /, tartym serem i
            surowa oliwa / juz na talerzu, jesli ktos lubi /

Wlosi uzywaja do tej potrawy rozmarynu; ja wole majeranek. Potrawe mozna
            oczywiscie zrobic z fasoli suszonej, a nawet tej z puszki. Latem najlepiej jest
            uzyc swiezej. Jesli dodamy kielbase pokrojona w kostke, danie bedzie nam
            przypominac fasolke po bretonsku.
            Jesli chodzi o rodzaj fasoli, najczescie stosuje sie "borlotti". Jest to
            drobna fasola o czerwonawych cetkach, ale mozna tez uzyc bialej / drobnej,
            nie “Jasia” /.
            "Pasta e fagioli" podawana jest na goraco albo na zimno / szczegolnie
            latem /. Kazdy region, a wlasciwie kazdy dom ma swoj przepis. Mozna wiec
            eksperymentowac do woli.
            Wspomnialam, ze najlepiej jest gotowac te potrawe w naczyniu glinianym, np.
            zawieszonym w kominku. Podobnie gotuja Wlosi wszystkie rosliny straczkowe.
            Jadlam kiedys w restauracji ciecierzyce ugotowana wlasnie w ten sposob i smak
            byl naprawde wyjatkowy / gotowanie musi byc dlugie, na malutkim ogniu /.
            • mamahanki Re: pasta e fagioli, czyli fasolowa po wlosku 27.10.04, 14:32
              a ja robie taka polsko wloska bo zamiast ziemniakow dodaje lazanki, takie
              rabiaste kluski no i oczywiscie wloszczyzne i majeranek, bez pomidorow.
              • Gość: vanell fasolowa IP: *.eranet.pl 27.10.04, 14:53
                spróbujcie kiedyś zmiksować ugotowaną fasolę z bulionem. ja miksuję też mięso z
                wywaru a zamiast majeranku doprawiam miętą. taka zupa jest bardzo pożywna i
                bardzo jesienna.
            • qubraq Re: pasta e fagioli, czyli fasolowa po wlosku 12.11.04, 18:44
              > · fasole wraz z listkiem laurowym, warzywami / w calosci / i 2 litrami
              > wody umiescic w naczyniu / Wlosi uzywaja do tego najczesciej naczyn
              > glinianych / i gotowac przez okolo godzine

Czy mam rozumieć że Włosi gotują fasolę w naczyniach glinianych? Na gazie?
              Andrzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka