Gość: Renia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:03 Kiedyś, każda szanująca się panna na wydaniu, musiała umieć przygotować przynajmniej 7 obiadów, na każdy dzień tygodnia inny. Jak wyglądałby Wasz żelazny zestaw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sqka Re: 7 obiadów - propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:20 1. Zupa pomidorowa, ze świeżych pomidorów, z lanymi kluseczkami i natką pietruszki 2. Naleśniki ze szpinakiem, czosnkiem zapieczone pod serem żółtym albo pleśniowym 3. Zupa-krem z ogórka, podana z ogórkową kosteczką, skwarkami 4. Łosoś na parze, w sosie śmietanowym, podany z makaronem we wstęgach i sałatą. 5. Pstrąg zapieczony z masłem i cytryną, podany z ryżem i pikantną surówką 6. Kasza pęczak z sosem jarzynowym, czyli marchewką, fasolą strąkową, porem uduszonymi i podbitymi lekką zasmażką. 7. Makaron z sosem carbonara, pomidorowym, pieczarkowym, cedulowym, z oliwą, bez oliwy, czosnkowym, tuńczykowym, pesto.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: 7 obiadów - propozycje IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 26.10.04, 14:23 byłabym bardzo smutną żoną gotując w kółko te same 7 obiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: 7 obiadów - propozycje 26.10.04, 14:24 Nie mam glowy do planowania bo przeciez w kuchni czesto sie improwizuje i wykorzystuje niektore czesci obiadu z poprzedniego dnia. Moge zaproponowac taki zestaw: 1. Starter: Salata z sosem miodowo-musztardowym, wedlinka w gruba kostke, ser zolty lub camembert w kostke, ananas, kukurydza i ogorek zielony. Gl. danie: Wypestkowane pomidory zesmazone z czosnkiem i posypane bazylia kawalki tunczyka z puszki w sosie wlasnym, makaron tagliatelle wymieszany z pomidorami i oliwa posypany kawalkami tunczyka i opcjonalnie paroma czarnymi oliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka E.. no tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:27 a u mnie jada się jednodaniowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: 7 obiadów - propozycje 26.10.04, 15:00 Tylko tak dla scislosci, to tam nie chodzilo o 7 dan tylko o 7 OBIADOW, cyli zestawow: przystawka (moze nie codziennie), zupa, danie glowne, deser (niekoniecznie ciasto). Moja babcia tak gotowala, ale nawet i ona nie codziennie. U mnie zwykle jest jedno danie i micha salatki na boku. Albo sama zupa i, jesli nie jest to zupa z gatunku sycacych, to wtedy jakas przystawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: 7 obiadów - propozycje IP: 213.17.227.* 26.10.04, 15:33 A ja mam ostatnio nastój na wymyslanie pyszności i albo robie tartę, albo brokuły pod beszamelem zapiekane z kiełbaska, albo zwykły rosół z kluskami lanymi, albo placki ziemniaczane z gulaszem, gołąbki, kapusta z boczkiem, itp. A na deser są albo zapiekana jabłka z kruszonka albo ciasto, bo też ostatnio sporo robie, aż mąż jest zdziwiony, he he he Obiad dwu daniowy jemy w niedziele, żeby odróznic ten dzień od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: 7 obiadów - propozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:50 U nas jedno danie robi za cały obiad.. szkoda trochę, ale to nam się sprawdza w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: 7 obiadów - propozycje 26.10.04, 15:40 ojezu, to ja się nadaję do klatki i pokazywania na jarmarkach:( jednodaniowy tylko w przypadku zupełnego braku czasu, a i tak dźwięczy wtedy gdzieś w środku zdanie, którego cytować nie będę, żeby się nikt nie poczuł dotknięty. noale ja mam podejście do kuchni po babci, ona była z kresów północnych, a te jak wiadomo konserwatywne i cofnięte w czasie o jakie 200 lat :) idę do kuchni obiad dwudaniowy robić, bez przystawki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: 7 obiadów - propozycje IP: 81.15.254.* 26.10.04, 15:46 U mnie to wygląda tak, że takie normalne drugie danie jest codziennie i tak ze 2 - 3 razy w tygodniu dochodzi do tego jakaś zupka. A przystawka? - raczej nie. Co do deseru, to jeśli soczek albo kompocik może być deserem to tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: 7 obiadów - propozycje 26.10.04, 20:34 Jako stara panna czuję się zwolniona z obowiązku udzielenia odpowiedzi. Zacytuję tylko rady panny Kornelli z którejś "Ani z czegoś", dotyczące zatrzymania męża przy sobie. A może były to rady matki Gilberta? W każdy razie: "Po pierwsze i drugie - dobrze karmić. Po trzecie i czwarte - nie spuszczać zeń oka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: 7 obiadów - propozycje IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 26.10.04, 20:57 Swieta racja, Nobull..... A ja gotuje jednodaniowe obiady od lat i jakos jeszcze ze mna chce byc..... Ale oka nie spuszczam, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś