Gość: angel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:26 dzis na obiadek bedzie pstrag. prosze o jakies ciekawe sposoby na jego przyrzadzenie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: Wasze sposoby na pstrąga pieczonego 27.10.04, 11:57 Najlepszy jest gotowany 10-15 min z koperkiem, no ale jak chcesz pieczony - 1. pstrągi oczyść, włóż gałązkę koperku + 1/4 cytryny do brzucha, posól i oprósz mąką 2. Opiecz na złoto 3. Włóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania i zalej sosem: a. sosem beszamel b. holenderskim tzn beszamel + starty, ostry ser c. pomidorowym d. śmietanowym z koperkiem Zapiecz do zezłocenia skórki, podawaj z ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: Wasze sposoby na pstrąga pieczonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 14:58 Sos holenderski to nie jest beszamel+ser.. to taki bardziej jajeczny, bez mąki i tej zasmażki która jest podstawą beszamelu. Taki znam ja, z Belgii.. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Wasze sposoby na pstrąga pieczonego 27.10.04, 12:02 Ja najbardziej lubie tak prosto: do pstrąga włożyć plasterki cytryny, kawałeczki masła, natkę pietruszki, lekko z wierzchu oprószyć mąką - i na gorące masełko, smażyć z obu stron. Ewentualnie piec na grillu, ale z patelni bardziej mi smakuje. MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klarka Re: Wasze sposoby na pstrąga pieczonego IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 12:29 Pstrąga podzielic na 2 porcje/fileciki/.Oprószyc solą,pieprzem,polac cytryną.Panierowac w bułce i jajku,potem na gorace masełko.Smażyć z dwóch stron.Na usmażonej porcji położyc plasterek cytryny i polać gorącym roztopionym masłem.Pychotka.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacekf Re: Wasze sposoby na pstrąga pieczonego IP: 81.210.22.* 27.10.04, 12:37 Wszystkie swietne jak wczesniej opisane. Ja czasem wiecej dosmaczam: caly koperek skarajam, mieszam ze zmiazdzonym czosnkiem, sola, pieprzem, imbirem i kropelka oliwy. Nacieram rybe ze wszech stron i zawijam w folie. Do piekarnika na 15 minut, ostatnie 3-5 w odwinietej folii. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: Wasze sposoby na pstrąga pieczonego 27.10.04, 14:46 Pstrąg pieczony z pieczarkami i zielonym pieprzem. Pstrąga pokroić na półdzwonka lub wyfiletować. Skropić cytryną, posolić, odstawić na 15 minut. Przygotować masło pieprzowe: do masła dodać marynowany zielony pieprz i biały mielony (sporo). Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Pstrąga posmarować masłem pieprzowym, obłożyć plasterkami pieczarek. Zawinąć w folię aluminiową i upiec (ja piekę ok 15-20 minut w temp. 180 stopni). Podawać z resztą masła pieprzowego i plasterkami cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś