Dodaj do ulubionych

pytanie do obieżyświatów

IP: 212.191.169.* 28.10.04, 12:04
Znajoma jedzie niedługo na parę dni do Londynu. Już nie raz przywoziła mi
przyprawy niedostępne u nas a tam kupowane w hinduskich sklepikach.
Chciałabym znów ją poprosić o coś "dziwnego". Możecie mi coś doradzić,
polecić -wy, światowi bywalcy? Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: p102 Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.net-serwis.pl 28.10.04, 12:11
      slodkie pikle polecam mmm
      • Gość: Renata Re: pytanie do obieżyświatów IP: 192.39.188.* 28.10.04, 12:44
        Marmite
        • hania55 Re: pytanie do obieżyświatów 28.10.04, 13:09
          A ja polecam wizytę w wielkich delikatesach (wyglądają jak supermarket) przy
          Brick Lane, gdzie za 59-69 pensów kupuje się puszki oryginalnych przypraw
          hinduskich. Można dostać oczopląsu od tych regałów wypełnionych setkami
          przypraw.
          • Gość: yfcia Re: pytanie do obieżyświatów IP: 212.191.169.* 28.10.04, 14:17
            Ha! Jeśli taki oczopląs, to może polecisz coś sprawdzonego? Za adres b.
            dziękuję, skrzętnie go zanotowałam!
            • hania55 Re: pytanie do obieżyświatów 28.10.04, 14:23
              Polecam np. curry powder hot albo tandoori masala (firma RAJAH). Poza tym
              kupiłam kolendrę, kumin, kardamon. Mieszanki są nieco droższe, ale za puszki
              100 g i tak płaci się poniżej 1 funta.
              • Gość: yfcia Re: pytanie do obieżyświatów IP: 212.191.169.* 28.10.04, 14:31
                DZIĘĘĘĘĘĘKI!!! :)
          • Gość: Pichciarz Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.proxy.aol.com 28.10.04, 14:36
            Warto jednak sprawdzić gdzie te "orginalne" cudeńka są produkowane.
            Czy hinduska marynata produkowana w Anglii jest orginalna?
            Jest ich dużo i w Nowym Jorku z Anglli importowane.
            A znowu te z Indii - czy robione z surowców wedle należytych przepisów tak jak
            w Anglii?
            • hania55 Re: pytanie do obieżyświatów 28.10.04, 14:41
              Pichciarzu, wybacz, ale nie badałam procesu produkcyjnego tych przypraw. Są
              produkowane w Indiach a konfekcjonowane w Anglii (konkretnie w Birmingham).
              Niestety, w Polsce jest trudno nawet o takie przyprawy (powszechnie dostępne są
              np. mieszanki curry Kamisu) a jeśli są w miejscach typu Samira, to są znacznie
              droższe i nie występują aż w takiej różnorodności.
              • emka_1 pichciarzu, 28.10.04, 20:15
                po pierwsze rajah to jest pierwsza liga, po drugie przyprawy są używane przez
                osobników z indyjskimi korzeniami więc chyba wiedzą o co chodzi, po trzecie to
                są przyprawy robione w indiach wg. starych receptur, z czasów imperium. poza tym
                nawet jeśli mamy cos takiego jak np. garam masala to i tak mimo tej samej nazwy
                smak przyprawy będzie różny, jeśli od róznych producentów. skłaniki bedą nawet
                te same , ale proporcje inne. mie ma wzorca madras curry, jest tylko to, które
                nam smakuje:)
                ja lubie rajah i to mi zupełnie wystarcza:)
                • hania55 Re: pichciarzu, 29.10.04, 09:39
                  Od czasów zakupów też jestem fanką Rajah. Może wiosną znów zawitam na Brick
                  Lane i przywiozę kolejny zapas.
        • Gość: horror M Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 17:53
          MARMITE: najgorsze g..... swiata
          szpik kostny, kolor czarno brazowy, konsystencja : gesty miod+ smar samochodowy
          smrod surowej ziemi,smak kostki maggi do tysiecznej potegi
          tego nie mozna kochac , mozna tylko rzygac!!!!!!!
          • Gość: ibis Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.speed.planet.nl 03.11.04, 14:05
            Eee tam, mój Mąż uwielbia marmite :-) To chyba sprawa gustu, a o gustach, jak
            wiadomo, się nie dyskutuje ;-) Pozdrawiam!
    • Gość: jacekf Re: pytanie do obieżyświatów IP: 81.210.22.* 28.10.04, 13:25
      Niby juz wszystko mozna u nas dostac.. ale doswiadczenie z wyszukiwaniem i
      czesto cenami mowi, ze:
      marmite;
      sos mietowy (ten vinegar -nie słodki);
      chutneye - bardziej oryginalne smaki niz tylko limonowy i czosnkowy;
      ser stilton - pycha, najlepszy plesniowy angielski, jedyny ktory podziwiaja
      nawet Francuzy u Brytyjczykow :-)
      mature cheddar;
      czteropak piwa Caffreys;
      Smacznego

• Gość: yfcia Re: pytanie do obieżyświatów IP: 212.191.169.* 28.10.04, 14:15
        ale na temat marmite słyszałam tak okropne rzeczy, że nie wiem, czy
        ryzykować????
        • Gość: jacekf Re: pytanie do obieżyświatów IP: 81.210.22.* 28.10.04, 14:30
          or you love it or hate it...

to slogan reklamowy Marmite, i baaardzo słuszny.
          Smacznego
        • Gość: anil stroz Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 17:56
          CHRON ZYCIE! NIE RYZYKUJ !
    • Gość: Roy Re: pytanie do obieżyświatów IP: 195.239.247.* 28.10.04, 14:33
      Branston Pickles
      Cebulowy ocet do frytek (mozna kupic w Fish&Chips Shops)
      Chipsy "octowe" - vinegar and salt
      • Gość: Cynamoon Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 19:52
        Ja nie obiezyswiat jeszcze, ale piwo Caffrey's, o taaaak!

Marmite nie jadlam, i cholernie bym chciala sprobowac. 10 do 1 ze mi posmakuje.
        Lubie dziwne rzeczy ;-)Mozna toto kupic w Polsce?
        • Gość: london bus Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:41
          Cynamoon!Chcesz zyc w zdrowiu i przy zdrowych zmyslach?
          Omijaj MARAMITE!
          • Gość: Cynamoon Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:56
            Widze, ze jestes z frakcji "hate it" ;-)
            Ja musze tego sprobowac i ocenie wtedy do ktorej frakcji sie zaliczam.
            • Gość: Nobullshit Frakcja anty - Marmite IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 28.10.04, 21:50
              Rozsmaruj sobie na chlebku kostkę rosołową, i będziesz wiedziała
              wszystko :)
        • pynjeck Marmite dla Cynamoon 28.10.04, 22:53
          Cynamoon, marmite mozna kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Wiem gdzie w
          Wawie (kupowalam na ul. Moliera). A co do smaku... Za pierwszym razem hate it,
          a teraz, moze nie love it, ale na grzance fajnie smakuje. Zawsze wiem to kiedy
          jem to:-)))) Pozdrawiam
          • Gość: jacekf Re: Marmite dla Cynamoon - BOMI... IP: 81.210.22.* 29.10.04, 10:26
            Szacunek dla Ciebie! A marmite jest w BOMI w Klifie i na Wilsona w MiniEuropie.
            Kup na początek malenki sloiczek tylko do sprobowania. Na grzance tak, na
            zoltym serze - tak, na wedlinie - tak. Polecam bardzo male ilosci do smarowania
            na poczatek.
            Jest to dla mnie esencja esencji warzyw, ale coz - jak bylem maly to wypijalem
            maggi jako przysmak. I ma takie dziwne cuś w sobie (nie ma tego w kostakach
            rosolowych), co jak nie odrzuci, to zamienia sie w narkotyk...
            Smacznego
            • cynamoon6 Re: Marmite dla Cynamoon - BOMI... 29.10.04, 10:27
              ;-)))
          • cynamoon6 Re: Marmite dla Cynamoon 29.10.04, 10:26
            Dzieki, Pynjeck :-)
            Poszukam, nawet dzis bede w zdrowej zywnosci.
            A jak nie bedzie u mnie w miescie, to kupie w Wawce.

Nobull, jak bylam mala, zdarzalo mi sie podgryzac kostki maggi i zagryzac
            chlebem. Pewnie polubie Marmite ;-)))
            • Gość: Cynamoon Re: Marmite dla Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 17:32
              Skoro ktos wyciagnal ten watek, to przy okazjii pochwale sie, ze za tydzien
              bede miala Marmite.
              Zdam Wam relacje ;-)
    • Gość: El Padre Harrods IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:28
      Niech wpadnie do Harrodsa. Poniżej poziomu parteru, w podziemiach są
      delikatesy, sklep z serami, rybami, mięso, wędliny, alkohole itp.itd.
      Po prostu wsio. Jest w czym wybierać. Ja kupuję kawę, herbatę i
      dżem pomarańczowy. Są różne. Mnie podchodzi z whisky.
      • cat-lover Re: Harrods 28.10.04, 23:12
        Tak, Harrods....MUSZE tam zawsze pojsc, chociaz na moment i pooddychac
        atmosfera, cos zakupic. Ostatnio kupilam plum pudding!
        A najlepsze pieczone kasztany w zyciu jadlam wlasnie pod Harrodsem...

W te wakacje mialam dosc dluga przesiadke w Londynie-oczywiscie wszystkie te
        godziny spedzilam w Harrodsie i wcale sie nie nudzilam!
        • eirinn Re: Harrods 29.10.04, 10:19
          Brrr, Harrods. Nie wiem dlaczego, ale serdecznie go nie lubię.
          Moja ukochana przyprawa to Thai 7 Spice z trawką cytrynową. Dodaję nawet do
          kotletów schabowych, zdecydowanie zyskują na aromacie. Można dostać w każdym
          Sainsburym. No i wszystkie marmalade'y (orange & tangerine, lemon & lime,
          mniaaaam!). Kupuję też słoiczko - młynki z solą morską zmieszaną z różnymi
          ziołami, jest kilka mieszanek, ja lubię taką z rozmarynem.
          • Gość: Renata Re: Harrods IP: 192.39.188.* 29.10.04, 12:06
            Uwielbiam marmite. Zawsze mam w domu ze dwa słoiczki. Kanapka z serem a na
            marmite. Tylko w niewielkiej ilości. I jest bardzo zdrowy. To czysty extrakt z
            drożdży.
    • Gość: marghe_72 Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.acn.waw.pl 03.11.04, 13:26
      wyciagam wątek i porszę o kolejne sugestie.
      np taka galaretka mietowa.. nada sie? Do czego sie ją serwuje?

co jeszcze.?
      m.
      • hania55 Re: pytanie do obieżyświatów 03.11.04, 21:28
        Podobno do baraniny.
    • Gość: marghe_72 Re: pytanie do obieżyświatów IP: *.acn.waw.pl 03.11.04, 21:02
      up.. please..
      m.
      • hania55 Re: pytanie do obieżyświatów 03.11.04, 21:29
        Marghe, jeśli się wybierasz, to polecam jeszcze (oprócz zakupów przyprawowych)
        kupienie paru flaszeczek cydru, a koniecznie wybranie się do pubu na kufel
        cydru z kija. Chyba wszędzie mają Strong Bow i mogę go z czystym sumieniem
        polecić.
        • marghe_72 Re: pytanie do obieżyświatów 03.11.04, 21:31
          nie wybieram sie.. ale mam okazje poporsić o coś kogoś kto tam jest
          Dzieki.
          m.
          • hania55 Re: pytanie do obieżyświatów 03.11.04, 21:41
            A, to bardziej polecam przyprawy - lżejsze i łatwiejsze w przewozie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka