Dodaj do ulubionych

Płaskostopie

06.07.12, 09:56
Na bilansie u mojego 4 latka stwierdzono płaskostopie. Pielęgniarka zaleciła wkładki do butów. Pytam się jej jakie? Bo są różne rodzaje przecież. Nie odpowiedziała.

Pediatra kazała się trzymać ortopedy do którego chodzimy ok ponad roku. A ortopeda czeka nie wiem na co, każe nosić buty z zapiętkiem i czekać. Mnie się wydaje, że wada się pogłębia. Ostatnio syn biegnąc przewrócił się bo mu się nogi zaplątały...

Mam wizytę w Krakowie na połowę lipca, będzie inny ortopeda bo tamten poprzedni już u nich nie pracuje.

Jak wy leczycie płaskostopie u dzieci? Buty - jeśli tak to jakie polecacie. Ćwiczenia?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Płaskostopie 06.07.12, 11:21
      Aparat ruchu kształtuje się w ruchu, czyli ćwiczenia są najważniejsze.
      Jeśli chodzi o wkładki, to zleca je ortopeda, nie pielęgniarka. Wkładki nie uformują stopy - bo nie wykształcają mięśni odpowiedzialnych za pracę stopy. Czyli jeśli wkładki, to i tak muszą być ćwiczenia. A wkładki powtórzę - zleca ortopeda.
    • deelandra Re: Płaskostopie 06.07.12, 12:28
      u młodszego mi stwierdzili rok temu - zalecenie - chodzić BEZ butów, gdzie sie da i po czym się da (tłuczone szkło sobie darowałam), podnosić ołówek, woreczek z grochem czy czymś tam paluchami, ogólnie wysadzić dziecko z butów i już, po płaskostopiu dziś śladu nie ma
      • upartamama Re: Płaskostopie 06.07.12, 13:22
        A gdzie można zakupić woreczki z grochem do ćwiczeń?
        • deelandra Re: Płaskostopie 06.07.12, 13:22
          a ja sama zrobilam z kawałka szmatki i grochu - pół godziny mi to zajęło smile
          • upartamama Re: Płaskostopie 06.07.12, 13:27
            Dzięki, rzeczywiście akurat to mogę zrobić samasmile bo na większe szycie nie mam umiejętności smile
            • deelandra Re: Płaskostopie 06.07.12, 13:44
              ja też, nie martw się smile nie jesteś odosobniona
              • deelandra Re: Płaskostopie 06.07.12, 13:45
                aha, dla urozmaicenia drugi woreczek zrobiłam z kaszą jęczmienną, bo drobniejsza, można te woreczki też turlać stópką itp
    • koza_w_rajtuzach Re: Płaskostopie 06.07.12, 13:32
      a to nie jest tak, że u czterolatka nie stwierdza się płaskostopia? Tzn. to, że czterolatek je ma to jest jeszcze dość naturalne i dopiero jak dziecko ma sześć lat to należy coś z tym robić? Może mam błędne informacje... tak słyszałam i u mnie pediatra na pewno na bilansie czterolatka nie sprawdzał stóp. Za to sama robiłam dzieciom badanie wad postawy, u syna wyszło płaskostopie (3 lata) i dowiedziałam się, że nic z tym w tym wieku się nie robi.
      Sama całe życie mam płaskostopie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka