Gość: Kasia IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.10.04, 16:14 Proszę o przepis na masę kakaową do drożdżowca zawijanego. Kiedyś zrobiłam taki placek i był super. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
catalinka Re: Masa kakaowa 31.10.04, 13:41 Ja zrobiłam wczoraj taki placek ale z masą orzechowo-kakaową. Placek zrobiłam z 4 żółtek i kilograma mąki, a resztę to pewnie wiecie jak. Masa : ubiłam 3 białka i żółtko z cukrem, dodałam 45 dk orzechów mielonych i trochę mleka. Kakao (2 łyżki) zagotowałam z mlekiem, cukrem(na oko) i cynamonen(1/2 łyżeczki) i dodałam do masy orzechowej. Aha jeszcze ulubiony aromat. Ja dałam arakowy. Wspaniale wyszło. Ciasto podzieliłam na 4 częsci, każdą wałkowałam jak do strucli. Ciasto smarować trzeba białkiem to nadzienie nie odstaje. Każdą struclę podzieliłam na 3 części i układałam na blaszce na sztorc. Taki inny rodzaj placka drożdżowego. Efekt wizualny świetny. Ale na przepis na masę kakaową czekam dalej, bo prośba w poprzednim poście była moja. Życzę wszystkim snacznego. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś