ampolion 09.11.04, 00:11 Czy coś robicie na te amerykańskie dożynki zwane Dziękczynieniem? Bo to tyle światowości w Polsce się zagnieździło łącznie z Klosem, że już nie wiem gdzie są te kulturowe i etniczne granice> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paprotka Re: Indyk z dynią? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 01:10 indycze święto w USA ma swoje tradycje , które niekoniecznie musimy hołdować , zapominamy o tym,że nastał u nas czas na gąski pieczone oraz na łowy leśnej zwierzyny i tu mamy pole do popisu ...... najlępszą gąskę pałaszowałam w małej gospodzie w Wiżajnach a najlepszego dzika pieczonego na ruszcie zrobionego przez leśniczego z lasów sopocko-oliwskich w Bodzireju a indyk ze względu na swoją renomę dietetyczną i łatwość w przyrządzeniu podbija konsumentów dlatego producenci dążą do zminilizowania cen tego ptaszka , który ma stać się dla nas rownie atrakcyjny cenowo jak kurczaczek Odpowiedz Link Zgłoś
jottka indyka 09.11.04, 01:17 namiętnie lubi mój kot, zmanierowany przez emke:( ja już mam dosyć indyka na co dzien i co drugi dzień, i żadnej nadziei na odmiane Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: indyka 09.11.04, 01:31 naprawde? nie zauważyłam:( kurczak kłuje w zęby, ew. można troche mi z talerza zeżreć, ale na obiad ma być indyk, bo inaczej strajkujemy Odpowiedz Link Zgłoś
staua Ja w USA 09.11.04, 01:18 I robie. W zeszlym roku (po raz pierwszy) zrobilam indyka tradycyjnego (wyszedl swietnie, w ogole nie byl suchy), z nadzieniem z bulki, pietruszki i watrobki, do tego zurawinowy sos i slodkie ziemniaki. W tym roku poszukuje dobrych przepisow na placek z dyni. Masz jakies? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Ja w USA IP: *.proxy.aol.com 09.11.04, 02:22 Ja robiłem z nadzieniem po polsku, był rewelacją. A jeśli chodzi o pumpkin pie to jest mnóstwo przepisów do wyboru w Internecie, ale wybór jest trudny ze względu na ilość. Kiedyś czytałem lub słyszałem, że im przepis dziwniejszy i bardziej zwariowany, tym pewniej jest wartym dobrej wiary bo reprezentuje wielowiekowe doświadczenie, a nie tylko zdrowy rozsądek. Może tak i jest z tym pajem. Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Ja w USA 09.11.04, 02:32 Moja zona odmawia jedzenia indyka, ktory robie, twierdzac ze jest za suchy. Jak upiec, aby nie byl suchy? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Ja w USA 09.11.04, 04:32 Proste: wstaw na dole pieca brytwannę z wodą. Zamiast wysuszać ptaka gorąco wyciąga wodę z brytwanny nawilżając inaczej suche powietrze i mięso pozostaje soczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion I indyk, i dynia, i etc. 09.11.04, 04:35 southernfood.about.com/library/holiday/blthanks.htm Odpowiedz Link Zgłoś