Dodaj do ulubionych

Indyk z dynią?

09.11.04, 00:11
Czy coś robicie na te amerykańskie dożynki zwane Dziękczynieniem? Bo to tyle
światowości w Polsce się zagnieździło łącznie z Klosem, że już nie wiem gdzie
są te kulturowe i etniczne granice>
Obserwuj wątek
    • Gość: paprotka Re: Indyk z dynią? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 01:10
      indycze święto w USA ma swoje tradycje , które niekoniecznie musimy hołdować ,
      zapominamy o tym,że nastał u nas czas na gąski pieczone oraz na łowy leśnej
      zwierzyny i tu mamy pole do popisu ...... najlępszą gąskę pałaszowałam w małej
      gospodzie w Wiżajnach a najlepszego dzika pieczonego na ruszcie zrobionego
      przez leśniczego z lasów sopocko-oliwskich w Bodzireju a indyk ze względu na
      swoją renomę dietetyczną i łatwość w przyrządzeniu podbija konsumentów dlatego
      producenci dążą do zminilizowania cen tego ptaszka , który ma stać się dla nas
      rownie atrakcyjny cenowo jak kurczaczek
      • jottka indyka 09.11.04, 01:17
        namiętnie lubi mój kot, zmanierowany przez emke:( ja już mam dosyć indyka na co
        dzien i co drugi dzień, i żadnej nadziei na odmiane
        • emka_1 Re: indyka 09.11.04, 01:22
          nieno, kurczaka też jada:)
          • jottka Re: indyka 09.11.04, 01:31
            naprawde? nie zauważyłam:( kurczak kłuje w zęby, ew. można troche mi z talerza
            zeżreć, ale na obiad ma być indyk, bo inaczej strajkujemy
      • staua Ja w USA 09.11.04, 01:18
        I robie. W zeszlym roku (po raz pierwszy) zrobilam indyka tradycyjnego (wyszedl swietnie, w ogole nie
        byl suchy), z nadzieniem z bulki, pietruszki i watrobki, do tego zurawinowy sos i slodkie ziemniaki. W
        tym roku poszukuje dobrych przepisow na placek z dyni. Masz jakies?
        • Gość: Pichciarz Re: Ja w USA IP: *.proxy.aol.com 09.11.04, 02:22
          Ja robiłem z nadzieniem po polsku, był rewelacją.
          A jeśli chodzi o pumpkin pie to jest mnóstwo przepisów do wyboru w Internecie,
          ale wybór jest trudny ze względu na ilość. Kiedyś czytałem lub słyszałem, że im
          przepis dziwniejszy i bardziej zwariowany, tym pewniej jest wartym dobrej wiary
          bo reprezentuje wielowiekowe doświadczenie, a nie tylko zdrowy rozsądek. Może
          tak i jest z tym pajem.
          • peter2715626 Re: Ja w USA 09.11.04, 02:32

Moja zona odmawia jedzenia indyka, ktory robie, twierdzac ze jest za suchy.

Jak upiec, aby nie byl suchy?

• ampolion Re: Ja w USA 09.11.04, 04:32
              Proste: wstaw na dole pieca brytwannę z wodą. Zamiast wysuszać ptaka gorąco
              wyciąga wodę z brytwanny nawilżając inaczej suche powietrze i mięso pozostaje
              soczyste.
    • ampolion I indyk, i dynia, i etc. 09.11.04, 04:35
      southernfood.about.com/library/holiday/blthanks.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka