Gość: dagmara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 12:37 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pawel Re: Sałatka grecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 23:08 Można dodoać jeszcze poszatkowaną białą kapustę, paprykę I Wydaje mi sie że najpierw polać oliwą potem oregano, posolić i popieprzyć. Jak zrobimy to w tej kolejności Warzywa zachowają lepiej swoją strukturę i skropić cyttyną Podawać z ułożonymi na wierzch oliwkami :) jak macie jakies ciekawe pomysły na dania lub coś innego interesującego to zostawcie wiadomość na niezapominajkowy@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f klasyczna, najprostsza, najlepsza. A tu zapraszam 23.05.05, 10:35 do greckiej kuchni - wiele miłych przepisów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22925922&a=23149543 Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Sałatka grecka 23.05.05, 12:15 Kiedyś słyszałam, że prawdziwa grecka to pomidor, ogórek, feta, oliwki i oliwa z oliwek. Reszta to modyfikacje, które nie powinny nosić nazwy greckiej. Ciekawa jestem ile w tym prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Tyle w tym prawdy, ze kazda wioska prawie 23.05.05, 12:23 dodaje cos lub nie do salatki. Baza jest taka jak podalas (duze kawalki lub plastry pachnacych sloncem ogorkow i pomidorow) plus cebula - kilka piorek czasem - ale zawsze. I bardzo czesto dochodzi papryka - zielona o b intensywnym smaku. W wielu miejscach dodali do tego jeszcze podkladzik z "maruli", czyli porwana salata. W turystycznych miescowosciach mozna spotkac sie tez oko w oko z kapusta w salatce :-)) Powinno sie podac nie doprawione w ogole, kazdy powinien moc sam sobie zlac oliwa i (nie cytryna...) octem winnym. A i tak najwazniejsze wprzy salatce greckiej jest swiżutkie pieczywo:-) Odpowiedz Link Zgłoś