Dodaj do ulubionych

Sałatka grecka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 12:37
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawel Re: Sałatka grecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 23:08
      Można dodoać jeszcze poszatkowaną białą kapustę, paprykę I Wydaje mi sie że
      najpierw polać oliwą potem oregano, posolić i popieprzyć. Jak zrobimy to w tej
      kolejności Warzywa zachowają lepiej swoją strukturę i skropić cyttyną Podawać z
      ułożonymi na wierzch oliwkami :) jak macie jakies ciekawe pomysły na dania lub
      coś innego interesującego to zostawcie wiadomość na niezapominajkowy@tlen.pl
      • jacek1f klasyczna, najprostsza, najlepsza. A tu zapraszam 23.05.05, 10:35
        do greckiej kuchni - wiele miłych przepisów:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22925922&a=23149543
        • orissa Re: Sałatka grecka 23.05.05, 12:15
          Kiedyś słyszałam, że prawdziwa grecka to pomidor, ogórek, feta, oliwki i oliwa
          z oliwek. Reszta to modyfikacje, które nie powinny nosić nazwy greckiej.
          Ciekawa jestem ile w tym prawdy.
          • jacek1f Tyle w tym prawdy, ze kazda wioska prawie 23.05.05, 12:23
            dodaje cos lub nie do salatki.
            Baza jest taka jak podalas (duze kawalki lub plastry pachnacych sloncem ogorkow
            i pomidorow) plus cebula - kilka piorek czasem - ale zawsze.
            I bardzo czesto dochodzi papryka - zielona o b intensywnym smaku.
            W wielu miejscach dodali do tego jeszcze podkladzik z "maruli", czyli porwana
            salata.
            W turystycznych miescowosciach mozna spotkac sie tez oko w oko z kapusta w
            salatce :-))

Powinno sie podac nie doprawione w ogole, kazdy powinien moc sam sobie zlac
            oliwa i (nie cytryna...) octem winnym.
            A i tak najwazniejsze wprzy salatce greckiej jest swiżutkie pieczywo:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka