Dodaj do ulubionych

gotujecie zupy na kosciach??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 23:04
ja gotuje , a podobno takie gotowanie niezdrowe
bo w kosciach sie odklada to i owo , niekoniecznie dobre dla ludzi
jednak walor smakowy u mnie zwycieza
a jak w waszym garnku???
Obserwuj wątek
    • glodn_y Re: gotujecie zupy na kosciach?? 17.11.04, 23:12
      w wielkich miastach ,odklada się tez to i owo ,albo jeszcze więcej.
      i co?
      Wynosisz się w bieszczady?
    • Gość: paprotka Re: gotujecie zupy na kosciach?? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 23:29
      na samych kosteczkach nie gotuję ale to nie z powodów zdrowotnych tylko
      ekonomicznych gdyż gotując wywar z kurczaka ,rozbefu ,żeberek czy innego mięsa
      np wołowego z kością część ugotowanego mięsa wykorzystuję do drugich dań lub do
      sałatek a także resztkami tych mięs karmię psa przez co jak mi się wydaje
      oszczędzam czas
      • thiessa Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 00:02
        A ja nigdy, ani na kosciach, ani na wywarze miesnym i tez ze wzgledu na walor
        smakowy.
        • cynamoon6 Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 00:14
          Dla mnie najwiekszy walor smakowy ma zupa na maselku ;-)
          ale rzecz gustu.
          • poughkeepsie a jak się robi na masełku?n/txt 18.11.04, 10:31

• Gość: Cynamoon Re: a jak się robi na masełku?n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 12:27
              Wrzuca sie rozne warzywa i ewentualnie inne skladniki do garnka, zalewa woda,
              przyprawia bezglutaminanowym bulionem albo ostatecznie kostka i dodaje sie lyzke
              masla.
              Albo podsmaza sie na tym masle np. cebulke i dodaje do zupy.
              • poughkeepsie podoba mi się ta wersja :) dzięki 18.11.04, 12:28

• lomas Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 00:24
      nie bo przerażają mnie te pływające kości
      • emka_1 kości 18.11.04, 00:29
        używamy do rzucania:(
    • Gość: Hanna Re: gotujecie zupy na kosciach?? IP: 64.213.237.* 18.11.04, 00:32
      Jedynie na kurczaku. A i to nieczesto, skonczylam z zupami.
    • Gość: wiedzma Re: gotujecie zupy na kosciach?? IP: *.3web.net 18.11.04, 00:57
      Na masle, ewentualnie czaaasem na oliwie...
    • Gość: X Re: gotujecie zupy na kosciach?? IP: *.kabel.telenet.be 18.11.04, 01:50
      Ja przed smazeniem kotletow odkrawam kosci i mroze je
      jak mi sie kilka uzbiera to gotuje zupke , ale po ugotowaniu oddzielam resztki
      mieska niech plywa sobie w zupie a kosci wyrzucam
    • em_es Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 07:44
      Na samych kościach nie gotuję, ale np. na kawałku schabu z kością, udkach z
      kurczaka, wołowinie "na rosół", czyli mięso z kością. W ten sposób mam wywar,
      pies sąsiada jest uszczęśliwiany ową kością, a ja mam mięsko na takie np.
      krokiety. A żurek obowiązkowo na kawałku (tak z 10 dkg) wędzonego boczku.
    • egipcjanka15 Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 10:21
      De gustibus...
      Wlasnie ze wzgledu na walor smakowy przede wszystkim (zdrowotnosc zaraz na
      drugim miejscu) nigdy nie gotuje zup ani na kosci ani na miesie. Warzywa z
      oliwa, albo na maselku (zaleznie od skladu i checi) plus przyprawy i ziola.
      Poezja smaku. Zupy uwielbiam, zwlaszcza wszelkie zupy-kremy i gotuje czesto.
      • siostraheli Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 10:25
        zapach gotujacej sie kosci wieprzowej przyprawia mnie o mdlosci. Chyba w
        poprzednim zyciu bylam koszerna. cZASEM NA KURCZAKU GOTUJE, ALE ZDECYDOWANIE
        WOLE ZUPKI JARSKIE
        • emka_1 dlaczego 18.11.04, 13:17
          koszerna? od ludów myśliwskich pochodzisz :) kości siedliskiem ducha, no więc
          trzeba w ofierze ziemi lub ogniowi złożyć, a nie konsumować.
      • 1_misia_1 Re: gotujecie zupy na kosciach?? 19.11.04, 12:18
        Do egipcjanki,
        Bardzo Cię proszę o podanie przepisów na owe zupki z przyprawami i ziołami.
        Chciałabym nauczyć się tak gotować, żeby czesami dla odmiany ugotwować zupkę
        bez mięsa i bez tych wszystkich dodatków smakowych-glutamanianów. Bo ja gotuję
        mięsko (to co mam w lodówce) potem dużą ilość warzyw i na tym wywarze
        poszczególne zupki (pomidorowa,ogórkowa itp.)
        Pozdrawiam
    • soniaaa Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 11:45
      gotuje czesto zupy i najczesciej wlasnie sa one miesne, te jarskie do mnie nie
      przemawiaja, ale to kwestia smaku. A do wywaru uzywam tego co akurat mam: kosci
      od miesa, porcji rosolowych, cwiartek z kurczaka, wedzonego boczku - zalezy
      jaka zupa i jaka zawartosc lodowki:)
      • k2.klin Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 13:22
        ja robię tak samo. Wrzucam do zupy co mam akurat
        w zamrażarce, kości, porcje rosołowe, skrzydełka.
        I robię to właśnie ze względów smakowych, bo po
        ugotowaniu zupki uwielbiam obgryzać miąsko z tych kości.
        Pycha...
    • qcharzowa Re: gotujecie zupy na kosciach?? 18.11.04, 12:55
      ja na skrzydełkach lub korpusie.
    • martusia_25 Re: gotujecie zupy na kosciach?? 19.11.04, 10:01
      Tylko na maśle albo oliwie, bo zapach gotującej się kości albo mięsa jest dla
      mnie nie do zniesienia... Zwłaszcza, że taką kość trzeba gotować strasznie
      długo i czuję potem ten zapach w mieszkaniu - mimo wietrzenia - przez kilka dni.
      Ostatnio coś mi odbiło i zrobiłam koperkową na kościach - nawet na klatce
      schodowej śmierdziało. Mam nadzieję, że mi sąsiedzi wybaczą... :-)
      • matemi Re: gotujecie zupy na kosciach?? 19.11.04, 11:14
        Ja się przyznam, gotuje na skrzydełkach ( np.krupniczki, rosołki, pomidorówkę),
        na żeberku np. ogórkową, grochówkę, fasolówkę itp.Mój ukochany nie akceptuje
        zup bez wkładki i ja go rozumiem.Na samych "pustych" kościach nie gotuję.
        • Gość: Maria Re: gotujecie zupy na kosciach?? IP: 213.199.253.* 19.11.04, 11:58
          Zdecydowanie wolę zupy jarskie, ale .... jak gotuję rosół to na drugi dzień
          jest jakaś zupka na wywarze z rosołu.
    • Gość: Renata Re: gotujecie zupy na kosciach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 12:16
      Rzadko gotuję zupy, jemy jedno danie, stosuję kuchnię polską, ale trochę
      zmodyfikowaną- z olejem z pestek winogron, znikomą iliścią ziemniaków, dużą
      ilością surowych warzyw. Zupa u nas pojawia się w sezonie zimowym, i jej rola
      jest taka: rozgrzać, nakarmić i odżywić. Wtedy obowiązkowo na kościach-
      krupnik, ziemniaczana, żurek, gulaszowa, kapuśniak itp. Natomiast wiosenna zupa
      z młodych słodkich jarzyn z miętą, barszcz po ukraińsku czy zupy kremy wg mnie
      kości nie potrzebują, przecież jest w nich słodka śmietanka. Ale wszystko jest
      kwestią gustu...
    • Gość: zaciekawiona pytanie bez kości... IP: 213.17.230.* 19.11.04, 14:03
      Czy warzywa do zup bez wywaru mięsno-kostnego przesmażacie przed gotowaniem? To
      generalnie poprawia i uwypukla smak (tak twierdzą fachowcy), ale niewątpliwie
      wtedy znowu jest na talerzu coś mniej dietetycznego, ale z innego powodu.
      Ja robię różnie w ramach walki o złoty środek. Wywar mięsny jeśli mam to na
      jednym żeberku, ot tak dla smaku i dla zasady, ale nigdy samych kości nie
      gotuję.
    • Gość: jola Re: post hmm...kulinarno-medyczny... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 15:29
      stwierdzono u mnie niedokrwienie mięśnia sercowego.
      Kardiolog,do którego trafiłam,po zaordynowaniu leczenia,udzielił mi kilku rad
      odnośnie życia z tą przypadłośćią....minn...od dzisiaj proszę zaprzestać
      spożywania(gotowania)zup na mięsie lub kościach,ponieważ do wywaru dostaje sie
      dużo puryn a to b.żle wpływa na stan naczyń krwionośnych.
      Te cząstki tłuszczowe przyczyniają się do powstawania blaszek miażdżycowych.
      Zaprotestowałam,ponieważ nigdy nie gotowałam zup na mięsie tylko na wywarze
      jarzynowym.Pan dr ciągnął dalej...proszę nie jadać ciast z tłustymi masami
      kremowymi.Panie dr nigdy nie jadałam-bo nie lubię.
      Zbiłam pana dr z pantałyku,chrząknął i nic więcej nie powiedział.
      Jak się mają takie rady do mojej choroby,a raczej do jej przyczyn.Może to gdzie
      indziej tkwi żródło tej choroby?
      • dagab3 ja też bez kostki 19.11.04, 16:01
        gotuję zupki no i w ogóle nie robię wywarów mięsnych, bo podobnie jak
        niektórzy "przedmówcy" niecierpię zapachu gotowanego mięsa.
        No.... jedynie rosołek jest z kurki :0
        Ale reszta zup, a więc ziemniaczana, krupnik, barszczyk, pomidorówka, bez.. do
        niektórych dodaję kostkę rosołową, ale też nie zawsze. Pewnie niektórym moje
        zupki wydadzą się bezsmakowe i chude, ale ja za innymi nie przepadam, a poza
        tym tak jest chyba zdrowiej :)
      • Gość: Hanna Re: post hmm...kulinarno-medyczny... IP: 64.213.237.* 20.11.04, 01:35
        Choresterol jest nie tylko w miesie i kostkach, sery, maslo-tu szukaj
        przyczyne!!
      • emka_1 Re: post hmm...kulinarno-medyczny... 20.11.04, 22:30
        niedokrwienie jest skutkiem. ZWYKLE na tle miażdzycy, ale nie zawsze. to jest
        zbyt poważny objaw, żeby go lekceważyć. jeśli twoja dieta rzeczywiście jest
        niskocholesterolowa, poziomy obu cholesteroli masz w normie, badania nie
        wykazały złogów, to zmień lekarza. jeśli badania potwierdzają miażdzycę zmień
        dietę, skorzystaj z porady innego lekarza czy dietetyka.
        • tropiciel_blednego_aha Re: post hmm...kulinarno-medyczny... 21.11.04, 13:34
          emka_1 nie niedokrwienie tylko niedokrwistosc czyli anemia i to ma niewielki zwiazek z odzywianiem i jedzniem miesa, tluszczu czy kosci
          • Gość: jola Re: post hmm...kulinarno-medyczny... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.04, 16:58
            tropicielu!
            emka_1 wie o czym pisałam,
            Ty sie mylisz i piszesz o zupełnie czymś innym

pozdrawiam
    • basia553 Re: gotujecie zupy na kosciach?? 19.11.04, 16:15
      Nie o zupkach, ale o sosie tu bedzie.
      Otöz znajomy wlasciciel knajpy, rzeznik znajacy sie na miesie itepe pokazywal
      mi jak robi sosy: w olbrzymiej brytfannie dusil kosci z ogromna iloscia jarzyn
      i przypraw, podlane woda. Möwil ze z rzadnego miesa nie uzyska tak smakowitego
      sosu. Przyznaje - nie wypröbowalam, ale na kosciach schabowych, "obrosnietych"
      gotuje chetnie krupnik. Krupnikowi jarskiemu möwie zdecydowane NIE!
      • Gość: elask Re: gotujecie zupy na kosciach?? IP: 217.79.147.* 19.11.04, 16:24
        Od kiedy mam wegetariankę w domu to gotuję zupy tylko na warzywach. przyznam,
        że nie zawsze mi smakują tak jak te na mięsie, mimo ze zawsze użwałam bardzo
        małej porcji mięsa czy kostki.
        • againn Re: gotujecie zupy na kosciach?? 20.11.04, 20:35
          Gość portalu: ninka napisał(a):

> ja gotuje , a podobno takie gotowanie niezdrowe
          > bo w kosciach sie odklada to i owo , niekoniecznie dobre dla ludzi
          > jednak walor smakowy u mnie zwycieza
          >a jak w waszym garnku???

Niezdrowe, to zależy jakie książki czytasz, kiedyś udowadniano szkodliwość spożywania masła:-). Dzisiaj jest nieodzownym atrybutem w każdej kuchni.
          Więc zadam przewrotne pytanie; co dzisiaj jest zdrowe?
          Wracając do meritum, nie wyobrażam sobie kapuśniaku, rosołu i innych zup tylko na warzywach duszonych na oleju czy maśle. Używam do gotowania kości, tylko w niedosłownym znaczeniu, bo odrobinę mięsa muszą posiadać. Najczęściej z: kurczaka, królika, gęsi czy nawet z gołębi. Rzadko wołowe czy wieprzowe.
      • giezik demi glace 21.11.04, 12:21
        ni mniej ni wiecej
        www.absoluterecipes.com/sauces-rec/demi-glace.html
        • Gość: zaciekawiona Re: demi glace IP: 213.17.230.* 24.11.04, 08:20
          Znajoma miała okazję kiedyś spędzić parę dni we włoskim domu. Jedzeniem była
          zachwycona. Smaki wspaniałe. Ze zdziwieniem jedynie stwierdziła, że zaraz po
          śniadaniu Włoszka nastawiała obiad, w tym zupę. A ten obiad miał być
          praktycznie wieczorem, więc ile to wszystko się pichciło - lepiej nie liczyć.
    • moboj Re: gotujecie zupy na kosciach?? 21.11.04, 11:42
      na kościach nigdy w życiu. jakoś mnie to odrzuca. zupy gotuję przy okazji
      gotowania mięsa dla mojej psinki - wrzucam kilka udek lub z kilogram skrzydełek
      do wielkieeego gara, do tego warzywa i gotuję do miękkości. mięso jest dla psa
      (i troszkę dla nas) a na wywarze gotuję zupę.
      • againn Re: gotujecie zupy na kosciach?? 27.11.04, 15:43
        >na kościach nigdy w życiu
        :-):-)
        jeżeli często chodzicie na obiadki do restauracji, jesteście w dobrej komunikatywie z kuchmistrzem, proponuję zajrzeć do kuchni w celu podejrzenia składników na zupę. Oczywiście wykluczam zupy specyficzne i te, które przelewają z puszki, bo nawet w renomowanych restauracjach zawartość puszki ląduje na talerzu jako specjalność lokalu i to nie tylko w naszym kraju:-)
    • aga_piet Re: gotujecie zupy na kosciach?? 23.11.04, 23:13
      Przeważnie duszę cebulę na oliwie, dopiero potem woda i warzywa. Jest kilka
      wyjątków: krupnik - z kawałkiem woła, grochówka - jakaś wędzonka, żurek -
      kiełbasa lub klopsiki.
      Kości tylko do bigosu.
      • katse Re: gotujecie zupy na kosciach?? 27.11.04, 21:38
        na małym żeberku,
        często na mięsku bez kostki, kawałku szynki wieprzowej, schabie, polędwiczce.
        Powód jest prosty, cała moja rodzinka lubi gotowane mięsko.

ale na podduszanych na masełku jarzynkach też gotujemy. szczególnie lekkie
        zupki latem, albo jak na obiad zapowie się jakiś wegetarianin.

K
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka