Gość: El Padre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 00:56 Barszcz ukraiński? Ale jaki? Co jeszcze? Nawet bez przepisów, choć z, oczywiście lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nobullshit Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.11.04, 01:21 Barszcz ukraiński jest chyba mniej więcej tak ukraiński jak ruskie pierogi są ruskie. W zaprzyjaźnionym domu nazywany był barszczem małorosyjskim (?!) Pomarańczowe są fish fingers. I marchewka. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 liczysie 27.11.04, 01:41 nazwa i intencje :) wg. znajomych ukraińców słonina, nawet w ramach dowcipu wewnętrznego wypuszczono batonik "słonina w czekoladzie". marchewka była z wierzchu czerwona, holendrzy ją odbarwili do swojej barwy narodowej na cześć dynastii orańskiej, więc odpada. anglicy parę lat temu podjęli starania, żeby przywrócić naturalną czerwień, wyhodowali białą, ale niebieska im nie wyszła:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.proxy.aol.com 27.11.04, 03:40 Słodkie ziemniaki, oczywiście. Dopiero co były i wciąż aktulne, zwłaszcza z koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampolion Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.proxy.aol.com 27.11.04, 04:30 Raki, homary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.proxy.aol.com 27.11.04, 04:38 Rydze Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wątek pomarańczowy! 27.11.04, 04:57 persimon cantaloupe - melon taki zupka jesienna z kabaczkow, w wykonaniu moich tesciow - nie znosze jej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.3web.net 27.11.04, 06:37 mandarynka brzoskwinia morela cukinia tykwa dynia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.acn.waw.pl 27.11.04, 09:58 a pamiętacie holenderski pomarańczowy ser? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Wątek pomarańczowy! 28.11.04, 10:12 > a pamiętacie holenderski pomarańczowy ser? Mimolette. Kwiatki capoucines - kapucynki? maciejki? (moja grzadka jeszcze troche kolorowa, sa zolte i pomaranczowe). Pomidory w ogrodzie w trakcie dojrzewania maja etap pomaranczowy. Liscie na niektorych drzewach jesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: i jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 13:38 Kaczka w pomarańczach. Oj, dobre to, dobre.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saiss Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 27.11.04, 13:52 Ciasto na dobrych, wiejskich jajkach, jajecznica takoż. Pomidory prosto z krzaka, jeszcze nie czerwone i z samym "glutem" w środku ( pysznie się wysysa i porzuca skórkę jako znak zbrodni w zbożu). Dżemy najróżniejsze - np. marchewkowy, brzoskwiniowy, gruszkowy. Dojrzałe mirabelki i renklody. Zupa dyniowa z mlekiem. Sok marchewkowy i pomarańczowy. Aż się cieplej robi, jak człowiek myśli o tych pomarańczowościach... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wątek pomarańczowy! 27.11.04, 13:58 region3.us.mensa.org/images/dec03cinci/orangefood1.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re:eee łosoś jest łososiowy IP: *.acn.waw.pl 27.11.04, 16:51 nie pomaranczowy ;) m. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Pomarańczowy! 27.11.04, 17:23 Sprawdziłam w lodówce, porównałam ze wstążeczką, która mam na antenie samochodu i kokardką przypiętą do płaszcza. Mój łosoś jest pomarańczowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wątek pomarańczowy! 27.11.04, 16:56 kurkuma american cheese - tu krotka notka z historii, w czasie walki Ameryki o niepodleglosc bylo embargo na dostawe produktow luksusowych z Anglii lub tez bardzo wysoki podatek np na ser chedar, wiec farmerzy amerykanscy zaczeli do swojego sera dodawac sok z marchwi, by wyraznie roznil sie od tego importowanego , dlatego teraz ser amerykanski jest takiego a nie innego koloru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Niepewnosc intencji IP: *.bb.online.no 27.11.04, 17:38 Pstrag hodowlany (duzo bardziej pomaranczowy niz losos) ma pomaranczowy kolor. Jednakowoz pozwole sobie zapytac czy chodzi nam w watku o potrawy pomaranczowego koloru, czy o potrawy ukrainskie, zakladajac, ze pomaranczowosc jest metaforyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.proxy.aol.com 27.11.04, 18:05 Cheddar BYWA pomarańczowy, ale częściej widuje sie go (w Ameryce) w naturalnym, szaro-żółtym kolorze jak ten: owgd1.onewebgroup.net/Merchant2/graphics/00000009/cheese4350.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Wątek pomarańczowy! 27.11.04, 18:37 Zupa dyniowa, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, a na przegryzkę marchewki. I Janukowycz może nam naskoczyć, że tak powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:17 Słoń. No niby ja wiem, że jest szary, ale ten co wisi przy łóżeczku mojego synka jest pomarańczowy, ergo dla niego słonie są pomarańczowe a ja piszę to w jego imieniu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczeniec Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.dial.proxad.net 27.11.04, 20:38 Owoce kaki zanim dojrzeja i zrobia sie rozowe. No i owoce, ktore wlasnie odkrylam, a zwa sie sharoni. Mniejsze niz kaki, dojrzale sa pieknie pomaranczowe. Znacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 22:15 Śledzie w sosie pomarańczowym 60 dkg solonych filetów śledziowych (matijasy), 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza, 1 winne jabłko, kiszony ogórek, 3 - 4 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz; Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki. (wg Hanny Szymanderskiej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.11.04, 22:29 Kilka osób powinno udać się do okulisty, a El Padre zdjąć pomarańczowego słonia znad łóżka dziecka, bo wprowadza zamęt poznawczy. Od siebie dodam, że mam w tej chwili za...ście pomarańczowe paznokcie. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Wątek pomarańczowy! 27.11.04, 23:24 musisz chodzić bez rękawiczek:( ja mam za to taką za.... zasłonę w jednym pokoju:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wątek pomarańczowy! 28.11.04, 01:18 (Some) sushi/sushimi www.cookingjapanese.com/plate-sushi.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 01:21 Wiedziałem, że mogę na ciebie liczyć!! Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Wątek pomarańczowy! 28.11.04, 04:26 kwiaty nagietka i nasturcji /trzymaja kolor nawet kiedy ususzone jako ziola/, a jesli te sie nie licza - to moze omlet z jajka od 'naturo-baby' albo tabletki Centrum Forte:). rano jadam czesto /do bialego sera, na zmiane z gryczanym miodem/ dzem ze skorki POMARANCZOWEJ:), bardzo pomaranczowy w kolorze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Wątek pomarańczowy! 28.11.04, 09:49 Sciany i sufit mojej wlasnej, osobistej KUCHNI ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprotka Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 18:56 pomarańcze nadziewane -8 pomarańcz -3 ząbki czosnku -2 łyżki oliwy -70 dkg mielonej wieprzowiny -2 garstki orzeszków ziemnych -1/2 łyżeczki kolendry -1 suszony strączek chilli -2 łyżeczki pasty krewetkowej - sól - zielona sałata 1.pomarańcze wyparzyć ,osuszyć 2.czosnek posiekać ,podsmażyć na oliwie, dodać wieprzowinę ,utłuczone orzeszki ,zmieloną kolendrę, utarty strączek chilli,pastę krewetkową i sól , smażyć na małym ogniu ok 15 min często mieszając 3. pomarańcze przeciąć na pół , okroić przy skorce,wyjąć miąższ ,pestki odrzucić 4.masę mięsną wymieszać z rozdrobnionym miąższem pomarańcz 5.nałożyć masę do miseczek pomarańczowych , ulożyć na blasze i wstawić donagrzanego piekarnika , zapiekać ok 10 min 6.połmisek wyłożyć listkami sałaty i ułożyć pomaranczowe miseczki 7.podawać z pieczonym ryżem Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Wątek pomarańczowy! 29.11.04, 09:28 Owocki ktore tu nazywaja sie kharankash. Jak gdzie indziej to nie wiem :-( Taka pomaranczowa, kwaskowata kuleczka, dwu-trzy centymetrowej srednicy w sporym suchym, delikatnym mieszku. Bardzo lubie. Mango oraz sok z niego (mniam) Zupa krem pomidorowo-marchewkowa (z imbirem) Pasztet z marchewki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED wszystko bardzo ladnie, ale dlaczego nikt się tak IP: 193.0.117.* 29.11.04, 10:59 nie podniecał w swoim czasie sterroryzowaną przez hitlerka Łukaszenkę Białorusią? Bo pomarańczowy lepiej się nosi i smakuje? dokładam wobec tego do listy niepomarańczową ale białoruską kułagę Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 ty 29.11.04, 22:43 się nie denerwuj, białoruś wzięta w kleszcze z dołu i z góry, zgniecie łukaszenkę jak pluskwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: Wątek pomarańczowy! IP: *.crowley.pl 29.11.04, 11:35 Wpisalam sie wczoraj niechcacy w watek pomaranczowy i upieklam mufinki ze skorka pomaranczowa i makiem. I dzisiaj wchodze na forum i widze, ze moje mufinki politycznie zaangazowane sa! Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: Wątek pomarańczowy! 29.11.04, 22:28 Oczywiscie wszystko juz musieliscie wymienic...grrr...zanim do tego watku doszlam/w koncu mam 4 dni do nadrobienia!/. Now wiec...mnie pozostal jogurt pomaranczowy. A tak w ogole, to gdybym nie miala TV Polonii to nawet bym nie wiedziala, ze tam sie cos dzieje.... Odpowiedz Link Zgłoś