Dodaj do ulubionych

Obwarzanki

27.11.04, 14:52
Czy wciąż można je kupić? Takie jarmarczne, wianuszki na sznureczku?
Szukałem w NY, ale tylko namiastki. Chińskie, zbyt słodkie, włoskie -
strasznie pieprzne. Nawet w polskich sklepach jeśli są, to nie takie jak je
pamiętam. A w Polsce?...
Obserwuj wątek
    • cynamoon6 Re: Obwarzanki 27.11.04, 14:56
      Sa jakies obwarzanki, takie male, twarde, na sznureczkach, o srednicy ok 5 cm.
      Sza slodkawe i robione z ciasta bez jajka chyba.
      • linn_linn Re: Obwarzanki 27.11.04, 15:00
        Jest jeden rodzaj wloskich identyczny z naszymi, ale sa wieksze. Nie wiem, czy
        znajdziesz w NYC. W IT tak.
        • ampolion Re: Obwarzanki 27.11.04, 15:20
          No właśnie, tarallini. Kupiłem, ąle nie zuważyłem, że to pieprzna odmiana.
          Pójdę do Little Italy bo bliziutko i rozejrzę się bo wiem taraz jak to się
          nazywa.
          expuppee.notlong.com
          • jswm Re: Obwarzanki 27.11.04, 15:25
            fajnie wygladają te al finocchio - cokolwiek by to miało znaczyc :)

Che tnie bym je zrobiła w domu ale jak?...
            • linn_linn Re: Obwarzanki 27.11.04, 15:40
              Tu jest przepis:
              www.rosacremona.it/Tutte_le_ricette/TARALLI_AL_FINOCCHIO.htm
              Jesli nie zapomne, przetlumacze w przyszlym tygodniu.
              Ja lubie jednak te podobne do naszych. Sa troche wieksze. Kupuje rzadko, gdyz
              trudno sie powstrzymac od jedzenia.
              • jswm Re: Obwarzanki 27.11.04, 15:57
                radzę sobie z angielskim i z niemieckim tu z trudem rozpoznaje składniki a co
                dopiero reszta...
                poczekam na tłumaczenie :)
                • linn_linn Re: Obwarzanki z ziarnami fenkulu 28.11.04, 15:37
                  Obwarzanki z ziarnami fenkulu
                  / taralli al semi di finocchio, autorka przepisu Rosa Cremona /
                  1 kg maki pszennej
                  30 g soli / wg smaku /
                  1 szklanka oliwy z oliwek extravergine
                  1 szklanka bialego wytrawnego wina
                  2 lyzki nasion fenkulu
                  woda
                  - zrobic ciasto z maki, wina / lekko podgrzanego /, oliwy, soli i nasion
                  fenkulu / ciasto musi byc elastyczne i dokladnie wyrobione /
                  - przykryc sciereczka i odstawic na 20 minut w cieplym miejscu
                  - z ciasta formowac ruloniki o srednicy 1 cm / dlugosc wg uznania /, zamknac je
                  w okrag dociskajac w miejsce zlaczenia
                  - zagotowac wode z 1 lyzka soli
                  - zanurzac “taralli” / obwarzanki /, a kiedy wyplyna, wyjac je lyzka cedzakowa
                  - osuszyc je na sciereczce przez kilka minut, natluscic forme do pieczenia,
                  ulozyc na niej obwarzanki
                  - piec w piekarniku, rozgrzanym wczesniej do 200° C, przez 15 minut /
                  temperatura i czas zaleza od piekarnika /
                  • Gość: jsw Re: Obwarzanki z ziarnami fenkulu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:21
                    czyli finocchio to fenkuł - lubie go w sałatkach ale za ziarnami nieprzepadam
                    spróbuję zrobić z innymi nasionami.
                    pozdrawiam.
                    • linn_linn Re: Obwarzanki z ziarnami fenkulu 28.11.04, 16:26
                      Ja za fenkulem w ogole nie przepadam / ze wzgledu na anyzkowy aromat /, ale
                      przekonalam sie do niego troche na sile. W okresie jesiennym jest go tak duzo,
                      ze zal nie kupowac.
    • ampolion Re: Obwarzanki - protestuję! 27.11.04, 16:02

• ampolion Re: Obwarzanki - protestuję! 27.11.04, 16:05
        Wypadło.
        Precle to nie obwarzanki!!! Zgroza!!!
        )" target="_blank">faculty.cua.edu/fischer/ObwarzankiJune12.jpg;>)
        • ampolion Re: Obwarzanki - protestuję! 27.11.04, 16:07
          No nie, mrugnęło tym razem
          faculty.cua.edu/fischer/ObwarzankiJune12.jpg
          • roseanne Re: Obwarzanki - protestuję! 28.11.04, 01:40
            to sa obwarzanki krakowskie, znane mi od najmlodszych lat dziecinstwa i
            przeogromnie za nimi tesknie - nie jakeis tam rozrosniete precelki na sznurku :P
    • sir_delek Re: Obwarzanki 27.11.04, 16:06
      a w Polsce sa owszem, przynajmniej w Bydgoszczy. ale tylko raz w roku. 1
      listopada przed cmentarzem...........
    • bodri Re: Obwarzanki 28.11.04, 00:15
      Mam przepis na obwarzanki. Nie pamiętam już skąd (mam od lat)i nigdy go nie
      sprawdziłam, ale jeśli tylko ktoś ma na niego chęć, to jedno słowo a będzie
      Wasz.
      • Gość: jswm Re: Obwarzanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 09:58
        ja poproszę
    • mika_p Re: Obwarzanki 28.11.04, 00:37
      W Płocku i oklicach były pod cmentarzami we Wszystkich Świętych, a w sezonie
      letnim są razem z balonikami i wiatraczkami na wiadkucie przed ZOO. Klasyczne,
      słodkawe, leciutkie obwarzanki na papierowym sznurku.
      Kilka lat temu (ze 4?) na odpust trafiłam pod Płockiem, i też były obwarzanki.
      • Gość: wini3 Re: Obwarzanki -są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 10:25
        W poludniowej Polsce można kupić i obwarzanki i precle i bubliczki.
        A to przepis na obwarzanki wielokrotnie wypróbowywany gdzy z premedytacją
        zabrakło pieczywa.
        Z książki -Ciasta, ciastka ciasteczka.
        1 kg mąka
        4 dkg drożdże
        sól , kminek
        Drożdże rozrobić w letniej wodzie, zagnieść z mąką i wodą na ciasto o gęstości
        jak na kluski,formować obwarzanki, wrzucać do wrzącej osolonej wody i gdy tylko
        wypłyną , wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na blachę posypaną mąką i wstawiać do
        gorącego piekarnika. Gdy się podrumienią smarować solą i kminkiem rozrobionymi
        z wodą z dodatkiem odrobiny mąki i dopiec.
        W moim domu lubiane, bo od pomysłu do gotowych obwarzanków nie mija chyba pół
        godziny a pachną pięknie i są pyszne smarowane jeszcze ciepłe masłem. Dla
        siebie robię z czarnuszką bo jeszcze bardziej ją lubię .

a to drugi przepis - niestety to musi wyrastać itp:
        1/2 kg mąka
        1 łyżka tłuszczu
        1/4 szkl. mleko/ może być zsiadłe/
        3 dkg drożdże
        2 jaja lub 2-3 białka
        sól, czarnuszka lub mak
        robimy normalnie- rozczyn z drożdzy- do ciepła, jak podrosną dodać resztę
        składników, mleka tyle aby można było wyrobić ręką.I pozostawić do wyrośnięcia.
        Na wysypanej mąką stolnicy toczyć z ciasta wałeczki ok. 20 cm,zrobić kólko,
        zostawiając jeden koniec dłuższy, którym owijamy kółko. Znowu zostawiamy do
        wyrośniecia, po czym wrzucamy do gorącej wody, a kiedy wypłyną wyjmować i
        układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posypać makiem lub czrnuszką i piec
        na rumiano w gorącym piekarniku.
        W tym czasie moje obwarzanki już są zjedzone i zapomniane.
        • Gość: jswm Re: Obwarzanki -są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 10:45
          mniam, mniam. mam nadzieje ,że wyjdą z suszonych drożdży bo po świeże dzisiaj
          się nie wybiorę
        • Gość: jswm Re: Obwarzanki -są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:24
          właśnie przed chwilą zrobiłam wg tego 1 przepisu i wyszły mi takie suchutkie
          ale smaczne.
          piekłam małe, zwijane na palcu, nie osuszałam po obgotowaniu, temp. 180 no i
          drożdże miałam instant.
          • alfredka1 Re: Obwarzanki -są 28.11.04, 16:45
            Wspaniałe są "obwarzanki smorgońskie", wypiekane niegdyś w Smorgoniach na
            Wileńszczyżnie, a sprzedawane na dorocznym kiermaszu w Wilnie, kiermasz
            zwany "Kaziukiem" organizowany jest jeszcze 4 marca w Gdańsku, Poznaniu.
            Szczecinie przez wilniuków i ich potomków.Jeszcze do niedawna wypiekał je Pan
            Piekarz w Szczecinku wg tradycyjnej receptury. A może ktoś ją zna?
    • Gość: jswm Re: Obwarzanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:21
      mąż mi wczoraj przywiózł precle z Krakowa- pycha, takie bym chętnie zrobiła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka