Dodaj do ulubionych

jak ustawic piekarnik?

IP: *.ryder.krakow.pl 30.11.04, 09:49
Mam zamiar zabrać się za pieczenie ciast. Niedawno wprowadziliśmy się do
swojego gniazdka, mamy piekarnik elektryczny z termoobiegiem i innymi
funkcjami. Jak pieczecie ciasta - tzn. jak go ustawić? na podgrzewanie z
dwóch stron właśnie, czy może tylko od góry?
Obserwuj wątek
    • yfcia Re: jak ustawic piekarnik? 30.11.04, 11:44
      Ja też mam taki piekarnik i ustawiam zawsze na pieczenie z góry i z dołu. No
      chyba, że nie chce mi się coś uporczywie zrumienić, to wtedy "daję czadu" od
      góry :)
    • landsbergk Re: jak ustawic piekarnik? 30.11.04, 11:49
      Kucharzowo,

Każdy piekarnik ma swoje widzimisię! Pewnie dlatego nikt nie odważył się
      podejść do Twojego pytania.

Proponuję metodę prób i błędów. Blachę włóż na środkowy poziom lub jeden poziom
      niżej, zacznij od grzania z góry i z dołu jednocześnie, a jak się za bardzo
      zrumieni wierzch albo spód, to jedną z grzałek trzeba wyłączyć. Jeżeli włączasz
      termoobieg, to temperaturę trzeba obniżyć o jakieś 20 stopni w stosunku do
      podanej w przepisie. Ale mój piekarnik np. potrafi na termoobiegu bardzo ciasto
      wysuszyć, dlatego używam go co najwyżej do zrumienienia ciasta w końcowej fazie
      pieczenia.

Ale Ty masz zdrowie, tak od rana w kuchni szaleć! Czyżby maleństwo domagało się
      papu? :-)
      • Gość: Qcharzowa do Landsbergk IP: *.ryder.krakow.pl 30.11.04, 12:42
        Witam Landsbergk!!! Fajnie, ze znowu mi podpowiadasz. Masz rację, ten sernik to
        chodzi za mną od kilku dni, dziś się za niego nie zabieram (pracuję ciągle, to
        dopiero koniec 5-go miesiąca,a chciałabym jak siły i zdrowie pozwolą, pracować
        do konca). Sernik planuję zrobić w piątek :) Maleństwo ostatnio zaczęło kopać,
        więc to może też upominanie się o smakołyki.

dzięki za podpowiedź.

gorąco pozdrawiam (y)
        • Gość: Opty Re: do Landsbergk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:46
          Właściwie zawsze korzystam z termoobiegu (do ciast). Trochę to dłużej trwa ale
          jestem zadowolona.
          pozdr.
          • Gość: annika Re: do Landsbergk IP: *.ae.wroc.pl 30.11.04, 12:54
            z termoobiegiem dłużej????????
            nieprawdopodobne
            • poughkeepsie dlaczego nie prawdopodobne? 30.11.04, 13:00
              ja mam też elektryczny z termoobegiem, ale dośc wiekowy, bez bajerów :) i
              rzeczywiście, trzeba uważać z temperatura, mój to jest taki francowaty, że lubi
              przysmażyć od góry, dlatego wiele potraw nakrywam na wszelki wypadek folią
              aluminiową. No i trzeba obniżyć temeraturę o ok. 20 stopni tak jak już zostało
              napisane i zdarza się, że proces pieczenia się wydłuża w stosunku do podanego w
              przepisie, tak. ok. 10 minut. Ale przynajmniej w ten sposób mniejsze
              prawdopodobieństwo spalenia :)
              Kiedyś robiłam babę wielkanocna, zamknęłam piekarnik i się oddaliłam w bliżej
              nieokreślonym kierunku, zjawiwszy się po czasie wyznaczonym w przepisie
              zastałam gustowną spaloną na czarno skórkę :)
              • apolka Re: dlaczego nie prawdopodobne? 30.11.04, 13:41
                najpierw na temat: ja do pieczenia ciast ustawiam grzałkę górną i dolną, z
                temperaturą nie mam problemu, chociaż poprzedni piekarnik zaniżał temp., tj.
                było ok. 20 stopni mniej niż być powinno - po kilku nieudanych wypiekach
                zgłosiłam reklamację, przyjechali, sprawdzili i wymienili termostat, czy jak
                się tam to zwie :o). Warto pamiętać, że producenci dopuszczają wachania +- 10
                stopni.
                do poughkeepsie: uwielbiam Twoją sygnaturkę (i jeszcze kilka innych, chyba
                zacznę je kolekcjonować :o))
                • poughkeepsie dziękuję :) 30.11.04, 13:43
                  chyba się zaczerwienię :) i oczywiście nieprawdopodobne miało byc, to jakiś
                  czysty przypadek z tą spacją ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka