Dodaj do ulubionych

Jak robicie mielone???

IP: *.chello.pl 03.12.04, 21:56
Niby niezbyt wyszukane danie,ale zrobic dobre,to jest chyba naprawdę
sztuka.Moja siostra robi pyszne.Ja niby wg Jej przepisu robię,ale zawsze
jakieś takie niedorobione mi wychodzą.A Wy jak robicie??Może w końcu odniosę
sukces:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Mała_Czarna Re: Jak robicie mielone??? IP: *.chello.pl 03.12.04, 22:20
      Dzięki kate,za wyciągnięcie up wątku o mielonych.Ale jak człowiek nowy na forum
      Kuchnia,to jak cham nieokrzesany się zachowuje i zadaje pytania,które już były
      wałkowane milion razy.Wiem,należy poszukac odpowiedzi w starych wątkach,ale
      jakos milej tak zadac pytanie i uzyskać odpowiedź.Qrde załamałam się,niby
      wszytko robie oki,ale mielone nie takie jak być powinny.Ide się pociąć;)
      • em_es Re: Jak robicie mielone??? 03.12.04, 23:28
        Eeee tam od razu ciąć się będziesz - z pomodu mielonych? ;)
        Ja czasem robię - i jest to uwielbiana przeze mnie i męża potrawa - mielony +
        buraczki na ciepło + ziemniaki gotowane z dodatkiem mleka i kawałka cebuli.
        Mielone robię z mięsa cielęco-wieprzowego, 50 dkg. Leciutko podsmażam na maśle
        cebulkę i czosnek, mieszam z mięsem, namoczoną w wodzie i odciśniętą dużą
        bułką, jajkiem, przyprawami (sól, pieprz, kminek, ew. tymianek, rozmaryn).
        Trzeba dobrą chwilę wyrabiać ręką, nie tylko pomieszać. Zrobić kotlety,
        obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu (ja lubię plantę, ale jak
        nie mam to olej) z obu stron, po czym zmniejszyc ogień coby doszły, można
        przykryć patelnie, ale wtedy na koniec trzeba jeszcze lekko podsmażyć z obu
        stron coby odparować nadmiar wody - kwestia smaku - ja przykrywam, czasem
        odparowuje, czasem nie, obydwie wersje nam smakują :)
      • Gość: ana Re: Jak robicie mielone??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 23:35
        zmiel mięso wieprzowe /np łopatka/ zmiel czerstwą bułkę wcześniej namoczoną w
        mleku i odciśnientą dodaj czosnek ,pieprz,majeranek.2 jaja i sól, warabiaj na
        jednolitą masę. podziel na porcje.uforuj zgrabne kotlety, obtocz w dobrej bułce
        i smaż.przykryj patelnię i dosmaż na małym ogniu. mogą być zcebulką i pasrą
        pomidorow ą, mogą z serem żółtym i pieczarkami, z ziołami, zielona pietruszka
        zawsze im pomaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka